Στη θάλασσα εξαπλώνεται η σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς

Σφαίρες και πυραύλους σε Δ/Ξ έριξαν σήμερα (Τετάρτη) οι Houthi – Το συμβάν έρχεται αμέσως μετά το πυραυλικό χτύπημα της Δευτέρας εναντίον νορβηγικού Δ/Ξ

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Οι αντάρτες Houthi πιστεύεται ότι είναι υπαίτιοι ακόμη μιας επίθεσης σε πλοίο της εταιρείας Ardmore Shipping την Τετάρτη (13/12/2023).

Οι Ιρλανδοί πλοιοκτήτες του χωρητικότητας 49.500-dwt Δ/Ξ “Ardmore Encounter” (ναυπ. 2014) επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση ενόσω διέπλεε την Ερυθρά Θάλασσα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι στο πλοίο δεν υπήρξε τραυματισμός, ούτε ζημία.

“Ευχαριστούμε τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του Δ/Ξ “Ardmore Encounter” για την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ως επίσης τους επιβαίνοντες ένοπλους φρουρούς και τη συνδρομή πολεμικών μονάδων που ανταποκρίθηκαν για την προστασία του πλοίου,” είπε σε δήλωσή του ο CEO της εταιρείας κ. Anthony Gurnee (φωτό).

Η εταιρεία Ardmore δήλωσε ότι το πλοίο μετέφερε jet fuel από την Ινδία σε Κάτω Χώρες και Σουηδία.

Σύμφωνα με το UK Maritime Trade Operations (UKMTO), το χημικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση με πυρά πλησίον του στενού Bab-El-Mandeb 50 ν.μ. (93 χλμ.) δυτικά του λιμένα Hodeidah Υεμένης στις 6:45 π.μ. τοπική (03:45 GMT).

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας “Diaplous” δήλωσε ότι ένοπλοι επιβαίνοντες σε ταχύπλοο προσέγγισαν το πλοίο μετά την άρνηση του πληρώματος να συμμορφωθεί σε εκκλήσεις της Υεμένης να αλλάξει τη βόρεια πορεία του.

Πάνω από 10 σφαίρες βλήθηκαν κατά του πλοίου, από απόσταση 300 μ. Όταν το πλοίο συνέχισε την πορεία του υπό την προστασία και τις οδηγίες παραπλέοντος πολεμικού πλοίου, οι επιτιθέμενοι εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον του.

“Ένας πύραυλος φέρεται ότι αναχαιτίστηκε, ενώ ο δεύτερος εξερράγη περίπου 200 μ. από την πρύμνη του Δ/Ξ,” δήλωσε η “Diaplous”.

Πρόσθετες επιθέσεις

Η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν ήταν η μοναδική που εκδηλώθηκε στην περιοχή την Τετάρτη.

Το UKMTO ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορές για ακόμη ένα συμβάν 90 ν.μ. νότια του Al Duqm, λιμένα στο Oman στην Αραβική Θάλασσα, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα ύδατα της Υεμένης.

Ήδη, η ναυτιλία στην περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εδώ κι έναν μήνα, όταν το καθεστώς των Houthi, που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην Υεμένη, άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία για να πιέσει το Ισραήλ στη σύρραξή του με τη Hamas στη Γάζα.

Τα επίπεδα συναγερμού έγιναν εντονότερα το Σάββατο, όταν οι Houthis ανακοίνωσαν ότι όχι μόνο θα επιτίθενται σε πλοία που θεωρούν ότι ελέγχονται από Ισραηλινά συμφέροντα, αλλά και σε οποιοδήποτε πλοίο καταπλέει σε Ισραηλινούς λιμένες, αδιακρίτως της σημαίας τους.

Οι Houthis έκαναν πράξη την απειλή τους αργά τη Δευτέρα, με την εκτόξευση πυραύλου εναντίον του νορβηγικής πλοιοκτησίας και χωρητικότητας 20.000-dwt χημικού δεξαμενοπλοίου “Strinda” (ναυπ. 2006) κατά την παράλλαξή του από το στενό Bab al-Mandab.

Το χημικό δεξαμενόπλοιο σημαίας Νορβηγίας ανήκει στην εταιρεία J Ludwig Mowinckels Rederi.

Σύμφωνα με την εταιρεία, που τα κεντρικά γραφεία της είναι στην πόλη Bergen, στο “Strinda” εκδηλώθηκε πυρκαγιά χωρίς να τραυματιστεί κανένα από το Ινδικής εθνικότητας πλήρωμα, που κατάφερε, εντέλει, να καταστείλει τη φωτιά.

Βάσει ναυλοσυμφώνου, το “Strinda” θα καταπλεύσει στον ισραηλινό λιμένα Ashdod τον Ιανουάριο.

Οι αντάρτες Houthi της Υεμένης επιβεβαίωσαν την πυραυλική επίθεση, ισχυριζόμενοι ότι το Δ/Ξ “Strinda” αγνόησε υποδείξεις τους για αλλαγή πορείας.

Οι Houthis ενδέχεται να πληροφορήθηκαν για το πλοίο από έρευνα στο διαδίκτυο, αφού στην ιστοσελίδα του λιμένα το Δ/Ξ αναφερόταν ως αναμενόμενο για προσεχή κατάπλου.

Αμέσως μετά το συμβάν η ιστοσελίδα απενεργοποιήθηκε.

Επιπρόσθετα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Ισραήλ εξέδωσε επείγουσα αγγελία με αποδέκτες τους διαχειριστές λιμένων, ζητώντας τους να διαγράψουν πληροφορίες για κατάπλους και απόπλους πλοίων που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους, αναφέρει η εφημερίδα Globes daily.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

KAPRET: Skipet Galaxy Leader ble kapret av den jemenittiske Houthi-bevegelsen tidligere i november. Foto: AFP

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 10η Συνεδρίασή του, το Σάββατο 2 Mαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως: Στην Πολεμική Αεροπορία Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: 1. Ταξίαρχο (ΜΗ) Δελή Γεώργιο 2. Ταξίαρχο (ΜΑ) Ρούγγο Ιωάννη 3. Ταξίαρχο (ΕΑ) Σουρρή

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 10η Συνεδρίασή του, το Σάββατο 2 Mαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως: Στο Πολεμικό Ναυτικό  1.     Προήγαγε στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: α. Αρχιπλοίαρχο Μπότσα Φώτιο ΠΝ β. Αρχιπλοίαρχο Χατζόπουλο Θεοχάρη ΠΝ γ. Αρχιπλοίαρχο

Ηράκλειο: Τους τσάκωσαν με τρία κιλά χασίς – “Λαβράκι” έβγαλαν οι λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου

Μία μεγάλη επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου,  στελέχη του οποίου κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα χασίς. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, σήμερα το πρωί στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια στο

Κόρινθος: Παράνομο αλίευμα και αλιευτικός εξοπλισμός κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Κορίνθου

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, στελέχη της Υπηρεσίας μας εντόπισαν την 03/03/2024 ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος με επιβαίνοντα έναν (01) ημεδαπό να έχει διενεργήσει αλιεία στη θαλάσσια περιοχή Βάγιας Σαρωνικού Κόλπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο