Στην ανακρίτρια ξανά ο λιμενικός που κατηγορείται ως μέλος κυκλώματος

Στην απολογία του υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του τονίζοντας ότι δεν έχει σχέση με όσα κατηγορείται

Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου βρέθηκε για δεύτερη φορά, ο 39χρονος λιμενικός που μαζί με τρεις αλλοδαπούς κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε «κύκλωμα» που διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας μαζί με 39χρονο αλλοδαπό από την Παλαιστίνη και 28χρονο από την Αλβανία είχαν απολογηθεί για συνολικά οχτώ αδικήματα,  τα περισσότερα κακουργηματικού χαρακτήρα που τους βαραίνουν, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Παλαιστίνιος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ενώ για τους άλλους δύο εμπλεκομένους υπήρξε διαφωνία ανακρίτριας και Εισαγγελέως, η οποία «λύθηκε» με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου την 1η Οκτωβρίου 2022 και με αυτό ο 39χρονος λιμενικός και ο 28χρονος Αλβανός αφέθηκαν ελεύθεροι με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ τους επιβλήθηκε και εγγυοδοσία ποσού 2.000 ευρώ.

Ωστόσο χθες ο 39χρονος Έλληνας πέρασε για δεύτερη φορά την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Μάνο Τεχνίτη, προκειμένου να δώσει συμπληρωματική απολογία, καθώς υπήρξε συμπληρωματική ποινική δίωξη ως προς αδικήματα που κατηγορείται εξαιτίας της ιδιότητας του δημόσιου υπαλλήλου (λιμενικός).

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, και χθες ο 39χρονος λιμενικός υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του και δήλωσε ότι ουδεμία σχέση έχει με τα όσα του καταλογίζονται. Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να γίνει η όποια μεταβολή στους όρους που αρχικά του είχαν επιβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους τρεις άνδρες, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνεται και ένας ακόμαη αλλοδαπός από την Παλαιστίνη, ο οποίος μάλιστα φέρεται ως ο «αρχηγός» της οργάνωσης, ωστόσο διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείται.

Ο «αρχηγός», σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται να συνεννοούνταν με τους συγκατηγορούμενούς του, όταν αποβιβάζονται μετανάστες από την Τουρκία σε απομακρυσμένες παραλίες της Ρόδου, προκειμένου να μεταβούν αυτοκίνητα για την παραλαβή τους και στη συνέχεια για τη μεταφορά τους σε καταλύματα στην πόλη του νησιού μας.

Επίσης φέρονταν να φρόντιζε για την προμήθεια εγγράφων στους μετανάστες προκειμένου με αυτά να ταξιδέψουν σε διάφορους προορισμούς.

Μάλιστα σύμφωνα με την αστυνομία, ο 39χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη ήταν αυτός που φρόντιζε για την εύρεση των καταλυμάτων που θα φιλοξενούσαν τους μετανάστες αλλά και αυτός που ταξίδευε στην Αθήνα για να παραλάβει τα ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία και τους έδιδε.

Ο 39χρονος Παλαιστίνιος εκτός από την αμοιβή του φέρεται να ελάμβανε από τον φερόμενο ως «αρχηγό» το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε μετανάστη που κατάφερνε να ταξιδέψει. Ο ίδιος φέρεται να χειριζόταν και τα χρήματα που δίνονταν στους συγκατηγορούμενούς του.

Σε ό,τι αφορά τον 28χρονο Αλβανό φέρεται ως ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε τους μετανάστες, ενώ στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο 39χρονος Έλληνας που υπηρετεί σε λιμενική υπηρεσία. Ο τελευταίος κατηγορείται – σύμφωνα και με την κατάθεση που έχει δώσει ο 39χρονος Παλαιστίνιος συγκατηγορούμενός του- ότι παρακολουθούσε διακριτικά τη μεταφορά των μεταναστών έτσι ώστε να αποφεύγονται οι έλεγχοι.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι οποίοι και είχαν στη διάθεσή τους ότι βραδινές ώρες στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 ο 39χρονος Παλαιστίνιος επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Ρόδο για την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον προσήγαγαν στην υπηρεσία όπου από την προανάκριση που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος Παλαιστίνιος είχε λάβει στις 20 Σεπτεμβρίου αλλά και επτά ημέρες νωρίτερα από τον «αρχηγό» το συνολικό ποσό των 2.000 ευρώ για τη διευθέτηση των πληρωμών των τελευταίων ημερών. Από τα χρήματα αυτά ο 39χρονος φέρεται να έλαβε 300 ευρώ και να έδωσε στον 39χρονο Έλληνα 450 ευρώ, εκ των οποίων τα 150 ευρώ ήταν για μεταφορά που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 και τα 300 ευρώ για μεταφορά που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021. Με τα υπόλοιπα χρήματα πλήρωσε τα καταλύματα όπου διέμεναν οι μετανάστες.

Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος οδήγησε τους αστυνομικούς σε πανσιόν στην Παλιά Πόλη,  όπου διέμεναν 45 μετανάστες.

Ήταν ο «πληροφοριοδότης»

Εξεταζόμενοι προανακριτικά από τους λιμενικούς ο 39χρονος Παλαιστίνιος και ο 28χρονος Αλβανός παραδέχτηκαν τις πράξεις τους, ενώ ο 39χρονος λιμενικός αρνήθηκε κατηγορηματικά την όποια εμπλοκή του στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος Έλληνας είχε πει πως η γνωριμία του με τον Παλαιστίνιο ξεκίνησε με τον εντοπισμό και τη σύλληψη του τελευταίου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα για εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση διακίνησης μεταναστών. Μάλιστα κατά τη σύλληψή του ο λιμενικός χτύπησε τον αλλοδαπό προκαλώντας του τραυματισμό στο πόδι.

Ο αλλοδαπός παρέμεινε στη φυλακή για ένα έτος και λίγο καιρό πριν από την εξιχνίαση της υπόθεσης, συνάντησε τον Λιμενικό που ήταν σε υπηρεσία μαζί με συνάδελφό του και του δήλωσε ότι ήθελε να «συνεργαστεί» μαζί τους δίνοντάς τους  πληροφορίες για τις ροές μεταναστών με προϋπόθεση να του επιστραφεί το διαβατήριό του που λανθασμένα πίστευε ότι κατείχαν οι λιμενικοί.

Πράγματι μετά από συνεννόηση με τους ανωτέρους του, ο λιμενικός άφησε τον Παλαιστίνιο να πιστεύει ότι είχαν το διαβατήριό του και να τους δίνει πληροφορίες καταφέρνοντας έτσι να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα μας μεγάλου αριθμού μεταναστών. Για όλες τις πληροφορίες δε που ελάμβανε ο λιμενικός ενημέρωνε τους ανωτέρους του. Ο 39χρονος Έλληνας είχε τονίσει επίσης ότι ουδέποτε ο Παλαιστίνιος τον ρώτησε για πληροφορίες της υπηρεσίας του και στις περισσότερες συναντήσεις που είχε μαζί του πήγαινε πάντα μαζί με συναδέλφου του λιμενικούς.

Ο 39χρονος Έλληνας αρνείται την όποια εμπλοκή στην υπόθεση και φυσικά ότι έχει λάβει έστω και ένα ευρώ από τον συγκεκριμένο αλλοδαπό, ενώ τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος τον ενέπλεξε στην υπόθεση αυτή θέλοντας να τον εκδικηθεί.

Οι κατηγορίες

Σε βάρος των εμπλεκομένων έχουν ασκηθεί οι εξής ποινικές διώξεις:

•   Συγκρότηση διεύθυνση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
• Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

• Παραλαβή από τα σημεία εισόδου και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από περισσότερα άτομα που ενεργούν από κοινού και εκ κερδοσκοπίας

• Διευκόλυνση μεταφοράς κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση εκ κερδοσκοπίας κατ’ επάγγελμα

• Εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και εκ κερδοσκοπίας

• Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος (πλαστογραφίας) κατ’ εξακολούθηση – ηθική αυτουργία στα πέντε προηγούμενα αδικήματα

• Κατάχρηση εξουσίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος – δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

• Δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για 33 νέα σκάφη για το Λιμενικό Σώμα για την προστασία των θαλασσίων συνόρων

Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ενέταξε χρηματοδότηση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την απόκτηση 33 νέων σκαφών, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΕΥΣΥΔ ΜΕΥ) του

Ακρίβεια: Οι Έλληνες άλλαξαν την καθημερινότητά τους – Περικοπές στο μπάνιο, «λουκέτο» στο καλοριφέρ

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, με σκοπό την καταγραφή των αντιδράσεων των καταναλωτών στην ακρίβεια, στην τρέχουσα αύξηση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνει. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα

Επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έως τα τέλη Απριλίου

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ, με πρώτη φάση εφαρμογής στις ΔΕΚΟ στο χώρο της κοινής ωφέλειας, οι οποίες καλύπτουν τη μεγάλη πλειονότητα του αριθμού των εργαζομένων. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρεται πως: «Σε

Γερνάει ο παγκόσμιος στόλος από φορτηγά και δεξαμενόπλοια αφού μειώθηκαν οι ναυπηγήσεις

Καθώς το α’ τρίμηνο οδεύει προς το τέλος του, ρίχνουμε μια ματιά στο βιβλίο παραγγελιών των κλάδων Bulk Carrier, Tanker (>=10.000 DWT), Container και Gas. Στις περισσότερες κατηγορίες ο στόλος γερνάει όπως στα φορτηγά πλοία και στα δεξαμενόπλοια αφού οι

Μετάβαση στο περιεχόμενο