Στις ΜΚΟ τα ρίχνει ο Τζόρτζι για το Qatargate

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί να υπερασπιστεί την Εύα Καϊλή. Συνεργάσιμος στις ανακρίσεις φαίνεται να είναι ο Αντόνιο Παντσέρι.

O Τζόρτζι προσπαθεί να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ιταλία παρακολουθεί  τις εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς των Βρυξελλών με τεράστιο ενδιαφέρον, λόγω και της ομοιότητας με παλαιότερες υποθέσεις της εσωτερικής της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με τις ιταλικές  εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, o Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και πρώην συνεργάτης του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, φέρεται να είναι συνεργάσιμος με την βελγική Δικαιοσύνη και, σε πολύωρη ανάκρισή του, να επιβεβαίωσε μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων των εισαγγελέων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στην δραστηριότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως γράφει η Corriere, «μπορεί από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, να πέρασαν χρήματα  που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα».

Αντόνιο Παντσέρι

Συνεργάσιμος στις ανακρίσεις ο Αντόνιο Παντσέρι

«Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ρώμης, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προβληματισμός για το λόμπινγκ στην Ιταλία

Χθες βράδυ η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε 20.000 ευρώ από διαμέρισμα  του συντρόφου της Εύας Καϊλή, έξω από το Μιλάνο. Την Δευτέρα, είχε γίνει ανάλογη έφοδος σε κατοικία της οικογένειας Παντσέρι, έξω από την ιταλική συμπρωτεύουσα, με κατάσχεση 17.000 ευρώ, εγγράφων και υπολογιστών. Είναι σαφές, βέβαια, ότι σε αυτή την φάση, ο ρόλος των ιταλικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών είναι βοηθητικός. Ο Παντσέρι, τονίζουν οι σχολιαστές, πολιτικά θεωρούταν προσκείμενος στον Ιταλό κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό, Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.

Σε πολιτικό επίπεδο στην Ιταλία ξεκίνησε ευρύτατη συζήτηση και προβληματισμός σχετικά με τις σχέσεις των Ευρωπαϊκών κρατών με το όλο σύστημα του λόμπινγκ και με πιέσεις που ασκούνται από τρίτες χώρες. Το κύριο ερώτημα είναι αν, μετά από όλη αυτή την υπόθεση, πρόκειται όντως να υπάρξουν ουσιαστικοί, πιο δεσμευτικοί και αυστηροί κανόνες.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα

Capital: Στο νηολόγιο του LR θα ενταχθούν τα νεότευκτα πλοία LCO2

Η Capital Gas Ship Management ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πλοία μεταφοράς LCO2 (υγρού διοξειδίου άνθρακα) μεσαίου μεγέθους, χαμηλής πίεσης (με δυνατότητα υποστήριξης διπλού καυσίμου αμμωνίας) που παρήγγειλε στο ναυπηγείο της Hyundai Mipo Dockyard θα νηολογηθούν από τον LR. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Capital, την

Πόθεν Έσχες 2023: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις – Οι «παγίδες» που πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας για την υποβολή από τους υπόχρεους των δηλώσεων πόθεν έσχες, από τις 16 Δεκεμβρίου 2023 και για διάστημα 90 ημερών, μέχρι δηλαδή τις 15 Μαρτίου 2024. «Ο υπόχρεος υποβάλλει

Το viral κόλπο για να βλέπεις αμέτρητα βίντεο στο TikTok χωρίς να αγγίζεις το smartphone σου

Για πολλούς από εμάς το TikTok αποτελεί την αγαπημένη μας πλατφόρμα στα social media. Όχι τόσο για να ανεβάζουμε περιεχόμενο, αλλά περισσότερο για να το καταναλώνουμε. Έχουμε περάσει άλλωστε αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του κινητού μας, scrollάροντας με

Μετάβαση στο περιεχόμενο