Στις ΜΚΟ τα ρίχνει ο Τζόρτζι για το Qatargate

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί να υπερασπιστεί την Εύα Καϊλή. Συνεργάσιμος στις ανακρίσεις φαίνεται να είναι ο Αντόνιο Παντσέρι.

O Τζόρτζι προσπαθεί να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ιταλία παρακολουθεί  τις εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς των Βρυξελλών με τεράστιο ενδιαφέρον, λόγω και της ομοιότητας με παλαιότερες υποθέσεις της εσωτερικής της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με τις ιταλικές  εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, o Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και πρώην συνεργάτης του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, φέρεται να είναι συνεργάσιμος με την βελγική Δικαιοσύνη και, σε πολύωρη ανάκρισή του, να επιβεβαίωσε μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων των εισαγγελέων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στην δραστηριότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως γράφει η Corriere, «μπορεί από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, να πέρασαν χρήματα  που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα».

Αντόνιο Παντσέρι

Συνεργάσιμος στις ανακρίσεις ο Αντόνιο Παντσέρι

«Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ρώμης, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προβληματισμός για το λόμπινγκ στην Ιταλία

Χθες βράδυ η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε 20.000 ευρώ από διαμέρισμα  του συντρόφου της Εύας Καϊλή, έξω από το Μιλάνο. Την Δευτέρα, είχε γίνει ανάλογη έφοδος σε κατοικία της οικογένειας Παντσέρι, έξω από την ιταλική συμπρωτεύουσα, με κατάσχεση 17.000 ευρώ, εγγράφων και υπολογιστών. Είναι σαφές, βέβαια, ότι σε αυτή την φάση, ο ρόλος των ιταλικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών είναι βοηθητικός. Ο Παντσέρι, τονίζουν οι σχολιαστές, πολιτικά θεωρούταν προσκείμενος στον Ιταλό κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό, Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.

Σε πολιτικό επίπεδο στην Ιταλία ξεκίνησε ευρύτατη συζήτηση και προβληματισμός σχετικά με τις σχέσεις των Ευρωπαϊκών κρατών με το όλο σύστημα του λόμπινγκ και με πιέσεις που ασκούνται από τρίτες χώρες. Το κύριο ερώτημα είναι αν, μετά από όλη αυτή την υπόθεση, πρόκειται όντως να υπάρξουν ουσιαστικοί, πιο δεσμευτικοί και αυστηροί κανόνες.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιώργος Προκοπίου έχει το ακριβότερο πλοίο του ελληνόκτητου στόλου – Κοστίζει $286,1 εκατ.

Η έρευνα της ValueVessels για την ελληνόκτητη ναυτιλία περιέχει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Ο ελληνικός στόλος κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Αυτό ισχύει τόσο για τον αριθμό των πλοίων όσο και για τη συνολική αξία, που περιλαμβάνει 4.709 πλοία ενεργά και υπό παραγγελία και συνολική αξία 152,69 δισ.

Το δώρο του Ωνάση στον «γάμο του αιώνα» ταξιδεύει στα νησιά Γκαλάπαγκος

Ήταν το μεγαλειώδες γαμήλιο δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση προς τον πρίγκιπα Rainier και την Grace Kelly, που παντρεύτηκαν στις 18 Απριλίου του 1956 στο Μονακό – ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε «ο γάμος του αιώνα», με λίστα καλεσμένων που περιλάμβανε από

Κοπή Βασιλόπιτας Αποστράτων ΛΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ(φωτο)

Ανακοίνωση Αποστράτων ΛΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ 29Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Β.Ε. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ (Κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ Α, κ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ Ε. Δ