Στο 11,6% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Εν μέσω ακρίβειας τα νοικοκυριά περιορίζουν τις αγορές τους, ακόμη και σε βασικές κατηγορίες προϊόντων πρώτης ανάγκης, «αποκαλύπτοντας» τι πρόκειται να ακολουθήσει και το χειμώνα.

Ηδη, σύμφωνα με στέλεχοι του λιανεμπορίου σε επίπεδο όγκου πωλήσεων η μείωση φτάνει το 9% το πρώτο εξάμηνο εφέτος συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η ίδια εικόνα συνεχίσθηκε και τον Ιούλιο, με τους καταναλωτές να αναζητούν προσφορές και φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Τρεις στους τέσσερις καταναλωτές, περίπου το 74%, αγοράζει με κριτήριο μόνο την τιμή. Η ενέργεια τρώει από το διατιθέμενο εισόδημα, σε μέσους όρους, το 17% σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης.

Γάλα, γιαούρτια, τυριά, αβγά, ξηροί καρποί, φρούτα, κρέας, κατεψυγμένα τρόφιμα, κονσέρβες, σνακ, αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής, όσπρια, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλκοολούχα ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς είναι τα βασικά ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα που οι πωλήσεις τους σε όγκο έχουν μειωθεί από 0,5% έως και 13,5%.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των γαλακτοκομικών, όπου ο όγκος πωλήσεων υποχωρεί περίπου 7% στο εξάμηνο εφέτος, σύμφωνα με τις εταιρείες μετρήσεων, ενώ σε ποσοστό 6% μειώνεται ο όγκος των πωλήσεων των κατεψυγμένων και κατά 8% στα απορρυπαντικά.

Με δεδομένο ότι το κόστος των πρώτων υλών και των τιμών εισαγωγών συνεχίζει να αυξάνεται, οι προβλέψεις για την πορεία του όγκου πωλήσεων είναι μάλλον δυσοίωνες παρά την πολύ καλή πορεία του τουρισμού.

Για παράδειγμα, λόγω της τεράστιας έλλειψης σε πρόβειο γάλα αυτή την περίοδο, οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν τιμή στα 1,70 ευρώ το κιλό για να το αγοράσουν, όταν πέρυσι τον Ιούλιο οι τιμές δεν ξεπερνούσαν το 1,20 ευρώ ανά κιλό. Από τον Νοέμβριο του 2021 που η ακρίβεια άρχισε να δείχνει τα δόντια της, το αλεύρι έχει ανατιμηθεί σε ποσοστό της τάξης του 33,3%, ενώ από πέρυσι τον Ιούνιο η αύξηση φτάνει στο 79,6%. Κατά 33,8% έχουν ακριβύνει τα αβγά μέσα σε οκτώ μήνες, ενώ στο ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί 8% η τιμή στο ράφι για το ελαιόλαδο, 15% στο νωπό γάλα, 23,2% στο ψωμί του τοστ, 41,3% στις πατάτες, 34,2% στο αραβοσιτέλαιο, 18% στη συσκευασμένη φέτα και 61% στο ηλιέλαιο.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΦΕΚ η τροποποίηση του ΠΔ 87/2021 “Κανονισμού  Οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης “

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5115 Β /30-09-2022 η τροποποίηση του ΠΔ 87/2021  “Κανονισμού  Οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης “  

Πτήση Αρχηγού ΓΕΑ στην 115ΠΜ και Επίσκεψη στην 133ΣΜ

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+, σε αποστολή Αέρος – Εδάφους,

Ορκωμοσία Πρωτοετών Δοκίμων Υπαξιωματικών 43ης Σειράς ΣΜΥΝ

Την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Υπαξιωματικών της 43ης Σειράς της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, στις εγκαταστάσεις της ΣΜΥΝ, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστη ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης

3ο Σεμινάριο Επεμβατικής Καρδιολογίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2022 διεξήχθη το 3ο Σεμινάριο Επεμβατικής Καρδιολογίας του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ) στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). Την έναρξη του Σεμιναρίου κήρυξε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ