Στο 12% ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου

Νέα αύξηση στο 12% καταγράφει ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο από 11,4% τον Αύγουστο, με όχημα τις τιμές της ενέργειας και το φυσικό αέριο να καταγράφει άνοδο-ρεκόρ κατά 332%.

Εκτός από την εκρηκτική άνοδο του φυσικού αερίου, το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να διανέμεται από το τέλος της εβδομάδας καταγραφεί αύξηση 65,1% προοιωνίζοντας ένα δύσκολο χειμώνα Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει αύξηση 30,5%, ενώ τα καύσιμα και λιπαντικά καταγράφουν αύξηση κατά 17,7% και τα στερεά καύσιμα που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος για τον φετινό χειμώνα έχουν αύξηση 16,1%. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το μισό από την άνοδο του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου ( το 6% από το 12% ) οφείλεται στις αυξήσεις της ενέργειας.

Το υπόλοιπο 6% της ανόδου προέρχεται από τις αυξήσεις βασικών τροφίμων αλλά και των υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις τιμές των καυσίμων. Συγκεκριμένα οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα αυγά είχαν αύξηση 23,3%, το ψωμί και τα δημητριακά 18,4%, τα κρέατα 17,6%, τα έλαια και λίπη 17%, τα αφεψήματα ( καφές, κακάο,τσάι ) 14,3%, τα λοιπά τρόφιμα 12,6% τα λαχανικά 8,7%, η ζαχαρη οι σοκολάτες τα γλυκά και τα παγωτά 6,2% ενώ τα νωπά φρούτα είχαν μείωση της τιμής τους κατά 4,4%.

Στον τομέα των υπηρεσιών έχουμε επίσης αυξήσεις ρεκόρ σε αυτές που επηρεάζονται άμεσα από τις τιμές των καυσίμων. Ειδικότερα, οι τιμές για την μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο είχε αύξηση 58,7%, με ταξί 32,9% και με πλοίο 29,4%. Από τις έμμεσες επιρροές του ενεργειακού κόστους καταγράφεται η αύξηση τιμών κατά 25,8% σε ξενοδοχεία μοτέλ πανδοχεία, κατά 13,9% στις τιμές σε θέατρα και κινηματογράφους κατά 12% στο πακέτο διακοπών και κατά 6,8% στις τιμές σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μεγάλες αυξήσεις κατά 14,6% είχαμε στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού κατά 15,9% στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά 13,7% στα καινούργια αυτοκίνητα, κατά 9,9% στα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ αυτοκινήτου και κατά 6,9% στα μοτοποδήλατα και τις μοτοσυκλέτες.

Εκτός από την ετήσια αύξηση ( δηλαδή στην σύγκριση του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021 ) ισχυρή αυξητική τάση είχε ο πληθωρισμός και σε μηνιαία βάση αφού ο πληθωρισμός Αυξήθηκε κατά 2,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Η αύξηση αυτή διαμορφώθηκε από τις αυξήσεις
– Κατά 1,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, λαχανικά (γενικά). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα.

-Κατά 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

-Κατά 41,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.

– Κατά 3,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, διάφορες υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

– Κατά 1,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

– Κατά 0,3% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

– Κατά 1,8% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

– Κατά 2,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

– Κατά 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα μήνα ρόλο θα παίξει η μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον OPEC+ αλλά και η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και νέες προγραμματισμένες ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα.

Στο 12% ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To ιστορικό βύθισης του “Ναύαρχος Κουντουριώτης” στην Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Νικόλαος Σιδηρόπουλος (Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο https://www.wreckhistory.com ) Το “Ναύαρχος Κουντουριώτης” καθελκύστηκε ως “War Charger” στις 18 Αυγούστου του 1918, και παρόλο που είχε σύντομη επιχειρησιακή ζωή μιας και ταξίδεψε  για μόλις τρία χρόνια, οι ατυχίες του ξεκίνησαν πριν καν

Σκάφος ΑΤ 35: Το πρώτο Ελληνικό φουσκωτό κατασκευασμένο από 100% ναυπηγικό αλουμίνιο

Ο Γιάννης και ο Μάρκος, ιδρυτές της Alpha Tango, γνωρίστηκαν το 2013 σαν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης όπου σπούδαζαν μηχανολόγοι ναυπηγοί. Το όραμα τους ήταν να σχεδιάσουν ένα μοναδικό σκάφος και να το βγάλουν σε παραγωγή. Πρώτη παρουσίαση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έβγαλε τον Πολάκη από συντονιστή – Όλες οι αλλαγές

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από την θέση του συντονιστή στις Ειδικές Επιτροπές Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου, τοποθετώντας τον ωστόσο ως τομεάρχης στον τομέα Διάφανειας, θέση που είχε επί Τσίπρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο