Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο

Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, κινούμενος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών. Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία της  τουρκικής λίρας κινείται στις 16,8 λίρες ανά δολάριο, με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μην εμφανίζεται διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια της.

O πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε για 13ο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από το 1997. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν υψηλότερες κατά 3%.

Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή πλήττουν σοβαρά τη χώρα των 84 εκατομμυρίων, με ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση βραχυπρόθεσμα ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων και την υποτίμηση της λίρας.

Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 123,37% και οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 93,93%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Να σημειωθεί πως λόγω της φθηνής λίρας η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε ταχύτατα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ανάπτυξη οδήγησαν η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Ειδικότερα, το τουρικό ΑΕΠ αυξήθηξε κατά 7,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μέτρηση που ήταν κάτω από τη μέση εκτίμηση του 1,3% σε άλλη έρευνα.

Το μέγεθος του ΑΕΠ της Τουρκίας σε τρέχουσες τιμές υπολογίζεται στα 794 δισ. δολάρια.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Άμεση εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για Λιμενικούς και Αστυνομικούς λόγω μεταναστευτικού

Όλοι οι ένστολοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας θα πάρουν εφάπαξ 600 ευρώ τα Χριστούγεννα  ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη. «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι

Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ «CYBER COALITION 2022»

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ  η άσκηση «CYBER COALITION 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Η «CYBER COALITION 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative