Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο

Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, κινούμενος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών. Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία της  τουρκικής λίρας κινείται στις 16,8 λίρες ανά δολάριο, με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μην εμφανίζεται διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια της.

O πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε για 13ο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από το 1997. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν υψηλότερες κατά 3%.

Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή πλήττουν σοβαρά τη χώρα των 84 εκατομμυρίων, με ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση βραχυπρόθεσμα ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων και την υποτίμηση της λίρας.

Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 123,37% και οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 93,93%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Να σημειωθεί πως λόγω της φθηνής λίρας η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε ταχύτατα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ανάπτυξη οδήγησαν η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Ειδικότερα, το τουρικό ΑΕΠ αυξήθηξε κατά 7,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μέτρηση που ήταν κάτω από τη μέση εκτίμηση του 1,3% σε άλλη έρευνα.

Το μέγεθος του ΑΕΠ της Τουρκίας σε τρέχουσες τιμές υπολογίζεται στα 794 δισ. δολάρια.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα στον διεθνή ενεργειακό και ναυτιλιακό τομέα

Εισαγωγή Ο πόλεμος στη Γάζα σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των επιθέσεων των ανταρτών Houthis σε εμπορικά πλοία έχουν αναδείξει την οικονομική- ενεργειακή διάσταση του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος αν παραταθεί για μεγάλο

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,5% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 προς το 2021, και πλέον αριθμεί

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής στις 28 Φεβρουαρίου

Στις 28 Φεβρουαρίου οι ναυτεργάτες προχωρούν σε απεργία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά,

Ελληνική Navtex για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης

Navtex για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης εκδόθηκαν σήμερα από τον Υδρογραφικό Σταθμό Ηρακλείου. Το μεγαλύτερο ερευνητικό πλοίο του κόσμου, το RAMFON HYPERION, ξεκίνησε σήμερα την τελική φάση των ερευνών στη νοτιοδυτική Κρήτη, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31

Μετάβαση στο περιεχόμενο