Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και πάλι σήμερα, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδύνει στο 3,2% το 2022 από την προηγούμενη πρόβλεψη του 3,6% που είχε κάνει τον Απρίλιο το ΔΝΤ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο “World Economic Outlook” που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο.

Το ΔΝΤ σημειώνει μάλιστα στην έκθεση του ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω των καθοδικών πιέσεων από την Κίνα και τη Ρωσία.

Το Ταμείο μείωσε παράλληλα την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,9% από την εκτίμηση του Απριλίου για 3,6%, επικαλούμενο τον αντίκτυπο από την πιο σφικτή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παγκόσμια ανάπτυξη ανέκαμψε το 2021 στο 6,1% μετά την κρίση της πανδημίας της COVID-19 που οδήγησε σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1% το 2020.

“Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την προηγούμενη ύφεση”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ “βλέπει” η ανάπτυξη να φτάσει το 2,3% το 2022, με επιβράδυνση όμως στο 1,0% το 2023. Στις προβλέψεις του Απριλίου το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,7% και 2,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το Ταμείο έκοψε την πρόβλεψη του για την Κίνα, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 3,3% το 2022 από 4,4% τον Απρίλιο, επικαλούμενο τις εξάρσεις της πανδημίας της COVID-19 και τα μαζικά lockdowns στις κινεζικές πόλεις που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Για το επόμενο έτος περιμένει η ανάπτυξη να φτάσει το 4,6%.

Το ΔΝΤ μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη το 2022 στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο, επικαλούμενο το ράλι του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με περαιτέρω επιβράδυνση το 2023 στο 1,2%.

Για τη Γερμανία ειδικότερα, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψη του για το 2022 στο 1,2% από 2,1% που ήταν τον Απρίλιο.

Η ρωσική οικονομία στο μεταξύ αναμένεται να συρρικνωθεί 6,0% το 2022 και ακόμα 3,5% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Για την ουκρανική οικονομία το Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 45% λόγω του πολέμου,  αν και επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Εναλλακτικό σενάριο με μηδενική ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι τελευταίες του προβλέψεις υπάγονται σε καθοδικούς κινδύνους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του ράλι των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια. Αυτό αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, εδραιώνοντας τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες με αποτέλεσμα να χρειάζεται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει.

Σε ένα “πιθανό” εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει την πλήρη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους και την περαιτέρω μείωση των ρωσικών πετρελαϊκών εξαγωγών κατά 30%, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδύνει στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, με την ανάπτυξη να είναι ουσιαστική μηδενική σε Ευρώπη και ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, προειδοποιεί το ΔΝΤ και αυτό περιλαμβάνει και την ύφεση του 2020 λόγω της πανδημίας.

Ράλι του πληθωρισμού, μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες

Το ΔΝΤ αναφέρει παράλληλα ότι περιμένει ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες να φτάσει το 6,6% από την προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου για 5,7%. Σημειώνει ακόμα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 9,5% το 2022, από την προηγούμενη εκτίμηση για 8,7%.

“Ο πληθωρισμός στα τρέχοντα επίπεδα αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την υφιστάμενη και μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα και το να επιστρέψει [ο πληθωρισμός] στους στόχους των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα των φορέων χάραξης πολιτικής”, τονίζει ο Gourinchas.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία το επόμενο έτος, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και πιέζοντας τις αναδυόμενες αγορές. Σημειώνει ωστόσο ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν στην ανάληψη μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι, μέχρι να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό”.

Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχολή Αλεξιπτωτιστών: Απονομή πτυχίων και Διακριτικών Πτερυγίων σε Ευέλπιδες, ΣΜΥ και Οπλίτες

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο Αττικής, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων και διακριτικών πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα, σε Ευέλπιδες, σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και σε Οπλίτες Θητείας της 2022 Β’ ΕΣΣΟ, οι

Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα! Η Ελλάδα δέχθηκε άφθονο αμερικανικό υλικό που αντικατέστησε ρωσικής κατασκευής οπλισμό

Καμπάνες για Ελλάδα-Οι ΗΠΑ άδειασαν επιτυχώς τις αποθήκες όπλων των Ευρωπαίων λόγω Ουκρανίας και ξεπούλησαν οπλικά συστήματα πολλών δισ σε χώρες της ΕΕ Περίπου  10 ευρωπαϊκές χώρες παρείχαν στην Ουκρανία το 100% της υποσχεθείσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία

Στρατός Ξηράς: Στην τελική ευθεία η προμήθεια των πρώτων 7 ταχύπλοων σκαφών των ειδικών δυνάμεων

Αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με την οποία εξουσιοδοτείται ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή της 1ης εκτελεστικής σύμβασης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πλαισίου για το Υποπρόγραμμα «Προμήθεια και εν Συνεχεία Υποστήριξη 41

Σκιάθος: Τα τελευταία λόγια του επιχειρηματία λίγο πριν αυτοκτονήσει – Νέα στοιχεία για τα οικονομικά προβλήματά του

Είχε εξαντλήσει κάθε διέξοδο στις πόρτες των τραπεζών, που άρχισαν να βγάζουν στο «σφυρί» την περιουσία του και φέρεται να απευθύνθηκε σε τοκογλύφο ο επιχειρηματίας που αυτοκτόνησε στη Σκιάθο. Στο σημείωμα που άφησε ο επιχειρηματίας, ο οποίος κρεμάστηκε, κατονομάζει έναν