Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου η νέα επιδότηση στα καύσιμα

Αδάμ Αλεξόπουλος

Υπεραπόδοση είσπραξης φορολογικών εσόδων καταγράφει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο συζητά, σχεδιάζει και αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού αναφορικά με την ακρίβεια στα καύσιμα.

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, η υπεραπόδοση αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας για τη βελτίωση των μέτρων στήριξης ως προς των αριθμό των δικαιούχων, αλλά και για το ύψος της επιδότησης. Η περίμετρος των μέτρων θα ανοίξει, αλλά και αυτή τη φορά δεν προβλέπεται μία γενναία απόφαση από το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να επιστρέψει η τιμή του λίτρου σε εποχές πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Κρατούν μικρό καλάθι

Μικρό καλάθι κρατούν και άνθρωποι της αγοράς που βλέπουν τα καύσιμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα μεγέθη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιχειρηματίες έχουν παγώσει οποιαδήποτε επένδυση είχαν στα σκαριά και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται σε επιλογές αποεπένδυσης για να προκαταβάλουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

«Οι επιχειρηματίες μέχρι χθες έκαναν επενδύσεις μέχρι εκεί που έφτανε η σκιά τους. Τώρα το “βουνό” της ακρίβειας έχει “υπερσκιάσει” κάθε προοπτική για ανοίγματα», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους επιχειρηματίες με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Πέμπτη ακριβότερη χώρα στα καύσιμα η Ελλάδα

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό και αναδείξαμε σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο, βρίσκεται στην πέμπτη θέση της ακρίβειας στα καύσιμα και παραδόξως πάνω από το Μονακό, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λίγο μεγαλύτερο από 180.000 ευρώ τον χρόνο.

Άλλωστε, η Ελλάδα διατηρεί τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη, στο 24%, και έναν από τους δύο έως τρεις υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη, που είναι σταθερά στα 70 λεπτά το λίτρο.

Η αναλογία των φόρων στα καύσιμα λοιπόν, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 53%, που σημαίνει ότι σε κάθε λίτρο που κοστίζει 2,2 ευρώ, ο φόρος είναι πάνω από 1,13 ευρώ. Γι΄ αυτό και η τιμή στην αντλία είναι διαφορετική αν και όλες οι χώρες αγοράζουν πετρέλαιο στις ίδιες τιμές.

Ποια μέτρα συζητούνται

Αυτές τις ημέρες συνεχείς είναι οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα. Στο πρωινό πρωτοσέλιδο της Τετάρτης γράφαμε ότι συζητείται η επέκταση και διεύρυνση του Fuel Pass για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο. Σήμερα, μπορούμε να προσθέσουμε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το μέτρο του Fuel Pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων), από τις 30.000 ευρώ που ίσχυε στο Fuel Pass 1, ενώ το ποσό της επιδότησης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 40 έως 60 ευρώ για το τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος έναντι 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα.

Τέλος, για το πετρέλαιο κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και ενδέχεται θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Δηλαδή να αγγίξει για πρώτη φορά τα 15 λεπτά ή και τα 20 λεπτά το λίτρο.

Σκέψεις για έκτακτο επίδομα καλοκαιριού

Την ίδια ώρα στο τραπέζι βρίσκεται και η ιδέα ενός έκτακτου επιδόματος το καλοκαίρι, όπως συνέβη και το Πάσχα και πέρυσι τα Χριστούγεννα.

Στόχος θα είναι να δοθεί μία ανάσα στους οικονομικά ασθενέστερους, ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος ύψους 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Απουσία ναυαγοσώστη στην αστική παραλία, Λιμενικος βούτηξε και ανέσυρε αγνοούμενο κολυμβητή

Νεαρή Λιμενικος σε υπηρεσία συνοδού στο Ναυαγοσωστικο σκάφος, σε αναζητήσεις τους νεαρού κολυμβητή, μολις τον εντόπισαν βούτηξε στα σκοτεινά νερά για να τον ανασύρει με ασφάλεια Ο 21χρονος κολυμπούσε το βραδυ της Δευτέρας (08/08) στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Ρωμεϊκός

VIKING Norsafe MUNIN S1200 Καμπίνα HCG του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής

Γράφτηκε από τον D-Mitch   VIKING Norsafe MUNIN S1200 Καμπίνα HCG Αυτό το άρθρο αφορά ένα νέο σκάφος που κατασκευάστηκε από τη VIKING Norsafe Hellas, το MUNIN S1200 Cabin HCG, το οποίο θα υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής. Μέχρι τώρα, μεταξύ

Γιάννης Πλακιωτάκης : 175 εκατ. για λιμάνια και 80 εκατ. για άγονες

Nέα 255 εκατ. για την ακτοπλοΐαH χρηματοδότηση έργων, οι επιδοτήσεις γραμμών, τα οφέλη για τους νησιώτες και τον τουρισμό Ένας από τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους της ηγεσίας του YNANΠ και του Γιάννη Πλακιωτάκη είναι η διαρκής στήριξη της ελληνικής ακτοπλοΐας,