Στον δρόμο της «Ύδρας»: Προς εφοδιασμό και άλλων φρεγατών του ΠΝ με επιπλέον συστήματα

Και άλλες μονάδες του στόλου αναμένεται να εφοδιαστούν με συστήματα όπως αυτά που απέκτησε η ελληνική φρεγάτα της επιχείρησης «Ασπίδες».

Τον δρόμο της φρεγάτας «Ύδρα» αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, ως προς τον εφοδιασμό με επιπλέον συστήματα, που προηγήθηκε της αποστολής της στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες».

Υπενθυμίζεται πως η φρεγάτα, πριν αποσταλεί στην περιοχή, εφοδιάστηκε με έξτρα συστήματα- κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (anti-drone) και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα- με σκοπό αύξηση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης των όπλων που εξαπολύονται από τους Χούθι της Υεμένης. Σημειώνεται πως η φρεγάτα διαθέτει, πέραν του κανονικού της εξοπλισμού και του οργανικού της ελικοπτέρου, και μη επανδρωμένο ελικόπτερο (drone).

.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, συστήματα σαν αυτά που απέκτησε η «Ύδρα» εν όψει της αποστολής της στην Ερυθρά Θάλασσα, αναμένεται να τοποθετηθούν και σε άλλες φρεγάτες- τόσο σε σκάφη ίδιας κλάσης (MEKO 200HN) όσο και ενδεχομένως σε φρεγάτες τύπου Standard (γνωστές και ως τύπου S ή Kortenaer). Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι σχετικά μικρού κόστους, και όσον αφορά στην εγκατάστασή τους, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν πως είναι κυρίως θέμα λογισμικού και ότι αναμένεται να γίνει σχετικά γρήγορα, δεδομένης της εμπειρίας από την εγκατάστασή τους στην «Ύδρα» (η οποία ούτως ή άλλως εφοδιάστηκε με αυτά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα).

.
Σημειώνεται πως η φρεγάτα «Ύδρα» αναμένεται να αντικατασταθεί στην Ερυθρά Θάλασσα από τη φρεγάτα «Ψαρά» κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Η «Ψαρά», που θα εφοδιαζόταν, σε αυτό το πλαίσιο, με αντίστοιχα συστήματα, είναι ίδιας κλάσης με την «Ύδρα» (οι τέσσερις ΜΕΚΟ 200ΗΝ που διαθέτει το ΠΝ είναι οι «Ύδρα», «Ψαρά», «Σπέτσαι» και «Σαλαμίς»).
Η φρεγάτα «Ψαρά»

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», το στρατηγείο της οποίας βρίσκεται στη Λάρισα, ενεργοποιήθηκε επίσημα στις 19 Φεβρουαρίου, έχει τον Έλληνα υποναύαρχος Βασίλειο Γρυπάρη ως διοικητή «εν όρμω» και τον Ιταλό υποναύαρχο Στέφανο Κοσταντίνο διοικητή «εν πλω», στο ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio». Έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, με σκοπό την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τη θαλάσσια ασφάλεια και την αποκλιμάκωση των εντάσεων, προστατεύοντας την εμπορική ναυτιλιακή κίνηση που διέρχεται από την περιοχή της επιχείρησης. Συμμετέχουν σε αυτήν 19 χώρες και είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους της στην ιστορία της ΕΕ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Ρωσικό το 86% του πετρελαίου μέσω Σουέζ, με ροή προς νότο

Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο με κατεύθυνση την Ασία κυριαρχούν στις διελεύσεις της εμπορικής ναυτιλίας από την Ερυθρά Θάλασσα. Την ίδια ώρα, ελαφρά άνοδο σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες οι διελεύσεις συνολικά των crude tankers, αλλά και των LPG carriers από τη Διώρυγα του

Γάζα: Έφθασαν πάνω από 569 τόνοι βοήθειας μέσω της τεχνητής προβλήτας των ΗΠΑ

Πάνω από 569 μετρικοί τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραδοθεί μέσω της τεχνητής προβλήτας που έστησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»),

Σοκ σε παραλία της Λάρισας: Φίδι έκανε βόλτες – Τρομάξαν οι λουόμενοι [εικόνες]

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάποιοι φοβήθηκαν αρκετά καθώς θυμήθηκαν ότι προ ημερών στην παραλία Σουτραλί της Αγριάς Βόλου, μια 40χρονη δέχθηκε δάγκωμα από φίδι την ώρα που κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να μελανιάσει το πόδι της.

Συνελήφθη ανήλικος με γεμάτο περίστροφο στον Κολωνό

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τα αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, από αστυνομικούς της

Μετάβαση στο περιεχόμενο