Στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας το πλήρωμα του Α/Γ «Σάμος»

Επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, ο κυβερνήτης, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου Α/Γ «Σάμος», το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο του ετησίου καλοκαιρινού εκπαιδευτικού ταξιδιού των Δοκίμων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ).

Κατά την υποδοχή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, αρχικώς ετηρήθη ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των αειμνήστων Σμηναγού Χρήστου Μουλά και Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, οι οποίοι έχασαν ηρωικώς τις ζωές τους κατά την πρόσφατη πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν προς κατάσβεση μεγάλης πυρκαϊάς στην περιοχή της Καρύστου.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος προσεφώνησε τους πολυπληθείς επισκέπτες. Αναφερόμενος στον ιστορικό πλου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ανά τους αιώνες, ως και στο σύγχρονο ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο Της, υπεγράμμισε: «Θα συνεχίσουμε να φυλάττουμε τις ιστορικές, εθνικές και πνευματικές Θερμοπύλες, τηρούντες αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη την παρακαταθήκη των αγίων Προκατόχων μας, από την εποχή του Φωτιστού της Εκκλησίας μας Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου έως σήμερα, ώστε κανείς σύγχρονος Εφιάλτης, από όπου και αν προέρχεται, να μην κατορθώσει να προδώσει αυτές. Στοιχούντες σε τούτη την στερρά παράδοση των Πατέρων μας, ενατενίζουμε αισιόδοξα το ελπιδοφόρο μέλλον, το οποίο είναι η Αφρική, όπου εργαζόμαστε ακατάπαυστα για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών της, πλημμυρισμένο πρωτίστως από το φως του Ευαγγελίου και της Αναστάσεως του Χριστού».

Από την πλευρά τους, ο επικεφαλής της ΣΜΥΝ, Πλοίαρχος Π.Ν. κ. Καστρινάκης και ο Κυβερνήτης του Α/Γ «Σάμος» Αντιπλοίαρχος Π.Ν. κ. Παναγόπουλος, εξέφρασαν την χαρά και την ευλογία, την οποία αισθάνθηκαν επισκεπτόμενοι την Πατριαρχική Καθέδρα, ενώ επήνεσαν την θυσιαστικώς και αθορύβως επιτελουμένη διακονία της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας στην Αφρικανική ήπειρο, την οποία πάντοτε το Πολεμικό Ναυτικό θα τιμά και θα συνδράμει με τις δυνάμεις του. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και περιήγηση στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου.

Παρέστησαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, ο Πλοίαρχος Π.Ν. κ.Μιχαήλ Τσιλιγκάκης, Ακόλουθος Άμυνας στο Κάϊρο και ο Πλοίαρχος Π.Ν. κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής, σύνδεσμος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με το αντίστοιχο αιγυπτιακό.

       

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο