«Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη»: Αφιέρωμα του ΓΕΣ στο ολοκαύτωμα από τους Οθωμανούς

Η θυσία των κατοίκων του νησιού δεν ξεχάστηκε ποτέ και συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας για τις επόμενες γενιές. Το νησί των Ψαρών στέκει σήμερα ως μνημείο ηρωισμού, θυμίζοντας σε όλους την αξία της ελευθερίας και της αυτοθυσίας στον αγώνα για δικαιοσύνη και ανεξαρτησία”.
Παράλληλα αναφέρεται στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος: “Τα Ψαρά, ένα μικρό αλλά στρατηγικά σημαντικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με έναν ισχυρό και καλά εξοπλισμένο στόλο, οι κάτοικοι του νησιού συνέβαλαν καθοριστικά στον αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμμετέχοντας σε πολλές ναυμαχίες και ενισχύοντας την εθνική προσπάθεια για ανεξαρτησία.
Η συμμετοχή των Ψαρών στην Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε από τις πρώτες ημέρες του αγώνα. Ο στόλος των Ψαρών, αποτελούμενος από έμπειρους ναυτικούς και πολεμικά πλοία, συμμετείχε σε πολλές σημαντικές ναυμαχίες κατά των Οθωμανών, όπως στη ναυμαχία του Γέροντα και στη ναυμαχία της Σάμου.
Η καταστροφή των Ψαρών προήλθε ως απάντηση στη συνεχή αντίσταση των Ελλήνων και την αυξανόμενη επιτυχία τους στις ναυμαχίες. Στις αρχές Ιουνίου 1824, ο οθωμανικός στόλος, υπό την ηγεσία του Χοσρέφ Πασά, ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση τα Ψαρά. Ο στόλος αποτελούνταν από περίπου 140 πλοία και χιλιάδες στρατιώτες, με σκοπό να καταστρέψει το νησί και να διαλύσει την ελληνική ναυτική δύναμη.
448397004_8501151526578172_6772473977511047164_n.jpg
Στις 20 Ιουνίου 1824, ο οθωμανικός στόλος έφτασε στα Ψαρά. Οι Ψαριανοί, γνωρίζοντας τον κίνδυνο, προετοιμάστηκαν για την άμυνα του νησιού. Παρά την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι κάτοικοι, η οθωμανική υπεροχή ήταν συντριπτική.
Στις 21 Ιουνίου 1824 οι Οθωμανοί εξαπέλυσαν την κύρια επίθεσή τους. Με τη χρήση πυροβολικού και πεζικού, οι Οθωμανοί κατέλαβαν σταδιακά το νησί, καταστρέφοντας σπίτια και κτίρια. Η αντίσταση των Ψαριανών ήταν ηρωική, αλλά τελικά ανίσχυρη απέναντι στην τεράστια δύναμη των εισβολέων.
Η καταστροφή ήταν πλήρης και απόλυτη. Περισσότεροι από 18.000 κάτοικοι σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Μόνο περίπου 3.000 κατάφεραν να διαφύγουν σε άλλα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το νησί καταστράφηκε ολοσχερώς, και ο στόλος των Ψαρών διαλύθηκε.
Η θυσία των Ψαρών δεν πέρασε απαρατήρητη. Το γεγονός αυτό αναζωπύρωσε το πνεύμα αντίστασης και ενότητας στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Η καταστροφή των Ψαρών ενέπνευσε τους Έλληνες να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Η θυσία αυτή αποτυπώθηκε βαθιά στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά ως παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης.
448511989_1197715318054072_7513187121574385443_n.jpg
Η θυσία των κατοίκων των Ψαρών ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς να αποτυπώσουν τη γενναιότητα και τον ηρωισμό τους στα έργα τους. Ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, έγραψε το ποίημα “Η Καταστροφή των Ψαρών” ως φόρο τιμής στους ήρωες του νησιού:
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γενομένο από λίγα χορτάρια
που είχαν μείνει στην έρημη γη”.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο