Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας δικαιούνται αναγνώριση πλασματικού χρόνου για μεγαλύτερες αποδοχές στην 25ετία

Προγεφύρωµα προς τη σύνταξη δηµιουργεί για στρατιωτικούς και Σώµατα Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνοµία, Ακτοφυλακή και Λιµενικό Σώµα) η δυνατότητα εξαγοράς µέχρι και 5 ετών διπλής «µάχιµης υπηρεσίας», ώστε να µπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, χωρίς κανένα κόστος αναγνώρισης πλασµατικού χρόνου. Η µέχρι πρότινος αποκαλούµενη «µάχιµη πενταετία» επεκτάθηκε µε τον νόµο 4997/2022, τις διατάξεις του οποίου θέτει σε εφαρµογή ο ΕΦΚΑ και αφορά όσους δεν είχαν µέχρι σήµερα δικαίωµα εξαγοράς από τα µόνιµα και επί θητεία στελέχη των ανωτέρω κλάδων.

Κόστος εξαγοράς

Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιµα στη συνολική υπηρεσία στρατιωτικών και Σωµάτων Ασφαλείας και αυξάνουν σηµαντικά το ποσό της σύνταξης. Βασική προϋπόθεση εξαγοράς είναι να έχουν συµπληρωθεί τα 25 έτη πραγµατικής υπηρεσίας. Για τα Σώµατα Ασφαλείας (ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ) αναγνωρίζεται µε εισφορά 20% επί της αποζηµίωσης για εργασία πέραν του πενθηµέρου, ήτοι µε κόστος εξαγοράς περίπου 2.500 ευρώ για το σύνολο της 5ετίας.

Για τις Ένοπλες ∆υνάµεις αναγνωρίζεται µε εισφορά 6,67% στις αποδοχές που είχαν οι στρατιωτικοί κατά τα έτη που υπηρέτησαν σε µάχιµες µονάδες. Από την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόµου, για όσους επιθυµούν να προβούν στον διπλασιασµό των υπηρεσιών τους όσο είναι εν ενεργεία ή κατά τον χρόνο συνταξιοδότησης, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

1. Αναγνώριση εν ενεργεία: Απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόµενο στην υπηρεσία του, στην οποία αναφέρεται το χρονικό διάστηµα το οποίο επιθυµεί να υπολογιστεί στο διπλάσιο, και κατόπιν η αρµόδια οικονοµική διεύθυνση προβαίνει στον υπολογισµό του ποσού της εισφοράς αναγνώρισης, το οποίο παρακρατείται από τη µισθοδοσία του στελέχους σε τόσες δόσεις όσοι και οι αναγνωριζόµενοι µήνες. Εν συνεχεία, η αρµόδια οικονοµική υπηρεσία εκδίδει βεβαίωση, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά το χρονικό διάστηµα που υπολογίστηκε στο διπλάσιο, καθώς και τα ποσά που παρακρατήθηκαν ανά µήνα, και η σχετική βεβαίωση τίθεται στον συνταξιοδοτικό φάκελο του ασφαλισµένου, προκειµένου οι αρµόδιες -για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης- υπηρεσίες του e-EΦKA να υπολογίσουν την ανταποδοτική σύνταξη, µε βάση την ισχύουσα νοµοθεσία και τις ειδικότερες εγκύκλιες οδηγίες. Η δυνατότητα της εφάπαξ καταβολής του ποσού της εισφοράς αναγνώρισης ισχύει για όλο το προσωπικό των Ενόπλων ∆υνάµεων και Σωµάτων Ασφαλείας που καταλαµβάνεται από τις εν λόγω διατάξεις.

2. Αναγνώριση κατά την έξοδο: Για όλους όσους µέχρι 31/12/2016 ήταν ασφαλισµένοι στο ∆ηµόσιο και επιθυµούν να υπολογίσουν στο διπλάσιο -µέχρι και πέντε έτη- τον χρόνο υπηρεσίας τους, κατά τον χρόνο της συνταξιοδότησής τους. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση για την εν λόγω αναγνώριση θεωρείται ότι εµπεριέχεται στην αίτηση για απονοµή σύνταξης. Για όσους ήδη βρίσκονται στη διαδικασία αναγνώρισης µε αποπληρωµή των δόσεων ή στην περίπτωση που η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί, µε βάση όσα ορίζονται στις προγενέστερες εγκυκλίους του υπουργείου και του e-ΕΦΚΑ, εξακολουθούν να εφαρµόζονται τα διαλαµβανόµενα σε αυτές. Στην περίπτωση, ωστόσο, στελεχών που έχουν ήδη αναγνωρίσει µε το προγενέστερο καθεστώς διπλάσιες υπηρεσίες, ο χρόνος των οποίων δεν έχει υπερβεί τα πέντε έτη, υφίσταται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης για τον υπολειπόµενο χρόνο (µέχρι τα πέντε έτη), µε βάση τις κοινοποιούµενες διατάξεις.

Σηµειώνεται ότι ο χρόνος υπηρεσίας των 5 ετών, ο οποίος λογίζεται αυξηµένος στο διπλάσιο, αποτελεί χρόνο πραγµατικής ασφάλισης, τόσο για τους ασφαλισµένους στο ∆ηµόσιο, όσο και για τους ασφαλισµένους στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στους λοιπούς ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ πρώην φορείς κύριας ασφάλισης, και δεν συνδέεται µε τη βαθµολογική και µισθολογική προαγωγή του ασφαλισµένου. Ειδικά για τους ασφαλισµένους στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στους λοιπούς ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ πρώην φορείς κύριας ασφάλισης, πλην των ασφαλισµένων στο ∆ηµόσιο, ο ανωτέρω πραγµατικός χρόνος ασφάλισης συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο αναγνωριστέων χρόνων ασφάλισης, µε τις διατάξεις του ν.3996/11, σύµφωνα µε τις οποίες ο συνολικός χρόνος, ο οποίος -µε βάση τα ανωτέρω- συνυπολογίζεται ή αναγνωρίζεται, τόσο για θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, δεν µπορεί να υπερβεί τα 7 έτη. Επίσης, λογίζεται αυξηµένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγµατικής συντάξιµης υπηρεσίας ο χρόνος που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε µονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων ∆υνάµεων από τους εν ενεργεία µονίµους ή επί θητεία στρατιωτικούς κ.λπ.

Προϋποθέσεις

Οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας µμπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως εξής:

1. Χωρίς όριο ηλικίας, µε συνολική υπηρεσία ως 30,5 έτη, εφόσον έως το 2014 συμπληρώθηκαν 24,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

2. Με ηλικιακό όριο αποστρατείας και συμπληρωμένη 35ετία. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όλους, ανεξάρτητα από το έτος που συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη. Στα 24,5 έτη συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική τους θητεία (κατόπιν εξαγοράς), καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές.

3. Χωρίς όριο ηλικίας, μόλις συμπληρωθούν 40 έτη υπηρεσίας, στα οποία αναγνωρίζεται και ο διπλάσιος χρόνος σε µάχιµες μονάδες. Προσοχή: για την 40ετία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί άλλος πλασματικός χρόνος, πλην της στρατιωτικής θητείας, για να συμπληρωθούν τα 24,5 έτη. Αν χρησιμοποιηθούν και άλλοι πλασματικοί χρόνοι, τότε για τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να ισχύουν και ηλικιακές προϋποθέσεις (π.χ. 60, 62 έτη) και να είναι απαραίτητα συμπληρωμένη η 35ετία.

4. Για τους στρατιωτικούς µε 3 παιδιά το δικαίωμα συνταξιοδότησης κλειδώνει µε 20 χρόνια υπηρεσίας έως το 2013 ή 24,5 έτη από το 2014 και μετά. Με 24,5 έτη από το 2015 χρειάζονται 40 έτη για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΥφΥΝΑΝΠ κ. Στ. Γκίκας στη Σαγκάη

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, επισκέφθηκε την Σαγκάη (Κίνα) όπου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής (“keynote speaker”), αρχικά στην τελετή έναρξης της “Ναυτιλιακής Εβδομάδας της Σαγκάης” (“Pudong Shipping Week 2024”), με θέμα “Navigating

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΙΜΟ

Από τις 2-6 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιούνται στην έδρα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στο Λονδίνο οι εργασίες της 109ης συνόδου της Επιτροπής Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (MSC 109). Στη σύνοδο θα προεδρεύσει η κα. Mayte Medina από τις ΗΠΑ, με την υποστήριξη

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Προσφορά πομποδεκτών στο Λιμεναρχείο

Οι πομποδέκτες είναι απόλυτα συμβατοί με τα μέτρα ασφαλείας του κώδικα ISPS που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, ο International Ship and Port Facility (ISPS) εισάγει ένα σύνολο προληπτικών μέτρων

Κίνητρα επιστροφής στο ελληνικό νηολόγιο

Στις κινήσεις που κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να εγγραφούν πλοία στο ελληνικό νηολόγιο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης στο OT Forum «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – Ελλάδα 2030» που διοργάνωσε ο «Οικονομικός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο