Στυλιανίδης από Όσλο: Στο επίκεντρο βιώσιμη ναυτιλία, αναβάθμιση λιμενικών υποδομών και γαλάζια οικονομία

Η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στο Όσλο της Νορβηγίας, βασίστηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για δύο χώρες με μακρά παράδοση στα θέματα της ναυτιλίας και με πολύ καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Βασικός στόχος της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Νορβηγίας σε διμερές επίπεδο και σε διεθνείς οργανισμούς, με σκοπό να ενεργήσουν από κοινού ως καταλύτες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις τόσο με τρίτες χώρες όσο και μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΙΜΟ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Υπουργός με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ναυτιλιακούς φορείς της Νορβηγίας, ήταν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που σχετίζονται με την απανθρακοποίηση και την “πράσινη μετάβαση” της ναυτιλίας καθώς και η ανάγκη υιοθέτησης ολοκληρωμένης προσέγγισης στην προώθηση μιας βιώσιμης “Γαλάζιας Οικονομίας” ως ουσιώδη παράγοντα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide και την Υπουργό Αλιείας και Ωκεάνιας Πολιτικής Cecilie Myrseth.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης με την Υπουργό Αλιείας και Ωκεάνιας Πολιτικής της Νορβηγίας, Cecilie Myrseth
Ο Χρήστος Στυλιανίδης με την Υπουργό Αλιείας και Ωκεάνιας Πολιτικής της Νορβηγίας, Cecilie Myrseth (Πηγή: ynanp.g)

Επισκέφθηκε, επίσης, τα κεντρικά γραφεία του Νορβηγικού Νηογνώμονα (DNV) και συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τον Πρόεδρο και μέλη της Ένωσης Νορβηγών Πλοιοκτητών καθώς και του τοπικού ναυτιλιακού “cluster”.

Πραγματοποίησε, τέλος, επίσκεψη στο λιμάνι του Όσλο όπου ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις με μέλη του τοπικού φορέα διαχείρισης.

Στις συναντήσεις που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν επίσης η ανάγκη υιοθέτησης ενός παγκόσμιου αγορακεντρικού μέτρου για τα παραδοσιακά καύσιμα που αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή θέση.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τρόποι προώθησης των “πράσινων λιμενικών υποδομών” και του ενεργειακού μετασχηματισμού των λιμανιών καθώς και προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Εξετάστηκαν τέλος τρόποι προσαρμογής στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την τεχνολογική πρόοδο και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη ανήλικος με γεμάτο περίστροφο στον Κολωνό

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τα αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, από αστυνομικούς της

Το Γιβραλτάρ βάζει το… κερασάκι στην τούρτα του Brexit: Η συμφωνία οδηγός για να χαθούν στη συνέχεια η βόρεια Ιρλανδία και οι βάσεις στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται σε αυτό, οι βουλευτές προειδοποιούν πως η υπόσχεση του Brexit για ισχυρότερη κυριαρχία απέτυχε και, αντίθετα, οδηγεί σε απώλεια του ελέγχου των βρετανικών εδαφών. Ο ισχυρισμός έρχεται πριν από μια αντιπαράθεση τη Δευτέρα μεταξύ του David Cameron και

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

ΣτΕ: Άμεση επανεκκίνηση των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακάλεσε την από 17/05/2024 προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά. Η απόφαση ανάβει το πράσινο φως στη συνέχιση των εργασιών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ενός από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης και

Μετάβαση στο περιεχόμενο