Στυλιανίδης για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Nα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την αειφόρο ανάπτυξη της ναυτιλίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θεσμοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Ο εορτασμός αυτός, μας υπενθυμίζει τις λεπτές ισορροπίες για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, αλλά και το γεγονός ότι το μέλλον του, όπως και αυτό της ίδιας της ύπαρξης του ανθρώπου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προστασία του περιβάλλοντος.

Για την Ελλάδα ειδικά, με το πλήθος νησιών και μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές παγκοσμίως, το θαλάσσιο οικοσύστημα αποτελεί πηγή ζωής και ευημερίας. Έτσι η προστασία του, αποτελεί χρέος και ευθύνη μας. Όλες οι δραστηριότητες στη θάλασσα πρέπει να αναπτύσσονται σε αρμονία με την αρχή της αειφορίας των θαλασσών μας.

Με γνώμονα την προαγωγή της φιλικής προς το περιβάλλον ναυτιλίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), για τη συνεχή βελτίωση των πολιτικών και μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της πρόληψης της ρύπανσης του αέρα από τα πλοία.

Απώτερος στόχος, κατά τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, είναι η διαμόρφωση και εφαρμογή φιλόδοξων, αποτελεσματικών και ταυτόχρονα ρεαλιστικών περιβαλλοντικών μέτρων σε παγκόσμια κλίμακα. Μέτρων που υπηρετούν την επιταγή της βιωσιμότητας, αλλά ταυτόχρονα είναι επαρκώς μελετημένα ως προς τη σχέση κόστους-οφέλους και υπακούουν σε αυστηρά πρότυπα ασφαλείας τόσο για το ίδιο το πλοίο όσο και για τους ναυτικούς.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις εντατικές συζητήσεις για την απo-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ώστε οι νέες και οι ερχόμενες γενιές να μπορέσουν να βιώσουν τη μετάβαση της σε μία ναυτιλία καθαρών μηδενικών εκπομπών το 2050.

Την ίδια στιγμή, προάγουμε όλες τις σημαντικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, όπως το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της απόρριψης πλαστικών στη θάλασσα, τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του υποθαλάσσιου θορύβου από τα πλοία και την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών ως ειδικές περιοχές αερίων εκπομπών.

Σημαντικότερη εξ’ αυτών για τη μεσογειακή μας γειτονιά, είναι η έναρξη από την 1η Μαΐου 2025 του χαρακτηρισμού της Μεσογείου ως περιοχής ελέγχου εκπομπών, που σημαίνει ότι όλα τα πλοία που την διαπλέουν, θα υποχρεούνται στη χρήση καυσίμων με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, εξαλείφοντας το διοξείδιο του θείου από το μεσογειακό αέρα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλά μία ημέρα ευαισθητοποίησης: αποτελεί μία ισχυρή υπενθύμιση ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αφοσίωση για την αειφόρο ανάπτυξη της ναυτιλίας, του θαλάσσιου και αέριου περιβάλλοντος, ως χρέος και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε σήμερα (24/6) το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η νέα δέσμη περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα για επιπλέον 116 άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την

Αναζήτηση πόρων για ακτοπλοΐα και short sea

Αντίθετα μετράει ο χρόνος για την ελληνική ακτοπλοΐα, αφού η ανάγκη ανανέωσης του στόλου με πλοία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι επιτακτική. Από το 2030 η εξαίρεση της ελληνικής ακτοπλοΐας (εκτός Κρήτης) από το σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων τελειώνει. Όπως επεσήμανε ο

Πέντε νεκροί από πνιγμό το τριήμερο

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ του Αγίου Πνεύματος είχε τραγική κατάληξη για λουομένους οι οποίοι βρέθηκαν στις παραλίες και υπό συνθήκες που αναμένεται να προσδιοριστούν από τη νεκροτομή κατέληξαν από πνιγμό. Αναλυτικότερα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην παραλία Ζούμπερι της Νέας Μάκρης

«Σκιές» στις συλλήψεις εμπρηστών

Ερωτήματα για την ορθότητα ορισμένων από τις έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των αιτίων πυρκαγιών και της σύλληψης των εμπρηστών προκύπτουν από τα πρόσφατα συμβάντα σε Βάρης – Κορωπίου, Ύδρα και Νάξο. Συγκεκριμένα, οι αναφορές για «εμπρηστή με μπιτόνι»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο