Συναγερμός για την εκρηκτική αύξηση των μεταναστών

Τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα οι πρόσφυγες οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές άγγιξαν τις 5.000

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες εβδομάδες από τις πολύ αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, με τις ελληνικές αρχές να εντοπίζουν μέσα σε μία ημέρα ακόμα και 600 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μπορεί στην Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στη Λαμπεντούζα, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων να σπάνε ρεκόρ, με 6.000 αφίξεις σε μία ημέρα, στην Ελλάδα όμως η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη. Είναι ενδεικτικό πως στη γειτονική χώρα, από τις αρχές του έτους μέχρι
και τις 10 Σεπτεμβρίου, έφτασαν από θαλάσσης συνολικά 115.037 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν το 2022 «έκλεισε» με 105.131 αφίξεις.

Όπως άλλωστε παραδέχθηκε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα μετακινήσεων πληθυσμού και αυξημένη μεταναστευτική πίεση που έχει να κάνει με τη μεγάλη αναταραχή στο Σαχέλ (νότια της ερήμου Σαχάρας) και με τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Τουρκία.

Έντονοι φόβοι, ωστόσο, εκφράζονται ότι και στην Ελλάδα κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, καθώς ήδη τα στοιχεία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου καταγράφουν μια πολύ σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές άγγιξαν τις 5.000 (πιο συγκεκριμένα, 4.950). Μάλιστα, οι 1.733 αφίξεις αφορούν τη Σάμο, ενώ μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστών δέχθηκαν σε αυτό το διάστημα τόσο η Σάμος όσο και η Ρόδος. Στη δε πρώτη ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι έφτασαν στο νησί ήταν 1.578, ενώ στο Νησί των Ιπποτών 719. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι θαλάσσιες αφίξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 στα ελληνικά νησιά ήταν 1.656. Από την αρχή της χρονιάς, η Λέσβος έχει δεχθεί 6.620 πρόσφυγες και μετανάστες, η Σάμος 3.740, η Ρόδος 2.435, η Κως 1.987, ενώ η Χίος 1.190.

Φαίνεται, βέβαια, πως οι διακινητές επιλέγουν και πιο μικρά – εκτός των «παραδοσιακών» στον μεταναστευτικό δρόμο – νησιά, όπως είναι η Χάλκη, η Σύμη και το Αγαθονήσι. Είναι ενδεικτικό πως η Σύμη το πρώτο εννεάμηνο του έτους δέχθηκε 248 υπηκόους τρίτων χωρών. Τα ξημερώματα της Κυριακής επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης αλλοδαπών επιβαινόντων σε ιστιοφόρο σκάφος στήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδοποιήθηκε από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112» για την ύπαρξη σκάφους, σε δυσχερή θέση.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των φιλοξενουμένων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πλησιάζει τους 12.000, με τους 4.231 να βρίσκονται στη Λέσβο και τους 3.219 στη Σάμο. Αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος από αυτόν που είχε καταγραφεί στα τέλη του Ιουλίου, όπου οι διαμένοντες
στις δομές των νησιών έφταναν τους 5.366. Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο βρίσκεται στα… όριά του, καθώς βάσει των προδιαγραφών η δομή έχει δυναμικότητα 3.000 φιλοξενουμένους.

Την ίδια στιγμή, η πίεση στον Έβρο μεγαλώνει, με το πέρασμα των χερσαίων συνόρων να έχουν επιχειρήσει το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 180 άτομα. Ενδεικτικό της αυξανόμενης πίεσης αλλά και των ελέγχων που έχουν ενταθεί είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
προχώρησαν τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα σε σύλληψη συνολικά 62 διακινητών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο