Π.Ο.Λ – Ε.Α.Α.Λ.Σ Συνάντηση με την Πρόεδρο Πλεύσης Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών Π.Ο.Λ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών Π.Ο.Λ στο πλαίσιο των διαρκών και ουσιαστικών δράσεων της πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις δημοκρατικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

Την 19-01-24 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Κυράνης Κώστας μαζί με το προεδρείο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα που αποσχολούν τα εν ενεργεία στελέχη αλλά και τους απόστρατους Λιμενικούς.

Η Πλεύση Ελευθερίας εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του κόμματος κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, τη Βουλευτή Α’ Ανατ. Αττικής κα Ελ. Καραγεωργοπούλου, τη Βουλευτή Β2 Δυτ. Τομέα Αθηνών κα Τζ. Κεφαλά και τον υπεύθυνο Οργανωτικού του κόμματος κ. Χρήστο Αρίδα .

Εκ μέρους της  ΕΑΑΛΣ οι τοποθετήσεις περιστράφηκαν γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

Ανταποδοτικοί πόροι υπέρ ΜΤ:

Τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης αμετάβλητων των θεσμοθετημένων ανταποδοτικών πόρων (4% και 2%) που προέρχονται από προμήθειες εξοπλισμών και της απόδοσής τους στο οικείο ΜΤ του Κλάδου ΕΔ που τις διενεργεί.

Αποτροπή ενοποίησης Μετοχικών Ταμείων: Υπογραμμίστηκε η κάθετη αντίθεση της ΕΑΑΛΣ στην πρόταση δημιουργίας ενιαίου Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τονίστηκε ότι η διατήρηση της αυτοτέλειας των ΜΤ των οικείων Κλάδων των ΕΔ είναι για την ΕΑΑΛΣ αδιαπραγμάτευτη.

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): 

Επισημάνθηκε το παράδοξο η αλληλεγγύη στους συνταξιούχους να πληρώνεται με χρήματα των συνταξιούχων και, συναφώς αναφέρθηκε το πάγιο αίτημα της ΕΑΑΛΣ για άμεση κατάργηση της ΕΑΣ για όλους τους συνταξιούχους.

Εργασιακό αποστράτων: 

Αναφέρθηκε το αίτημα της ΕΑΑΛΣ (που αναλύθηκε στις θέσεις της στη δημόσια διαβούλευση) για μείωση του ορίου των 62 ετών στα 55 έτη ηλικίας, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των ένστολων που αποστρατεύονται σε μικρή ηλικία παρά τη θέλησή τους.

Τακτικός επανυπολογισμός συντάξεων: Περιγράφηκε το αίτημα της ΕΑΑΛΣ για επαναφορά του μέτρου της επανασύνδεσης των συντάξιμων αποδοχών με τις μισθολογικές αποδοχές, ως ίσχυε παλιότερα.

Πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΛΣ:

Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ναυτικού με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω προσλήψεών του στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Ξίφη αποστράτων: 

Εξηγήθηκε το δίκαιο αίτημα εκατοντάδων απόστρατων Αξιωματικών ΛΣ να τους απονεμηθεί ξίφος.

Δομή αποστράτων: 

Τονίστηκε η ανάγκη σύστασης δομής αποκλειστικά για απόστρατους στο οργανόγραμμα του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Λ στην τοποθέτησή του τόνισε την ανάγκη επίλυσης ζητημάτων όπως :

– το καθεστώς μεταθέσεων και η ανάγκη αλλαγής νομοθετικού πλαισίου ,

– οι προσλήψεις στελεχών και οι αιτίες που οδήγησαν στη μείωση του αριθμού εισαγωγής ,

-ο εγκλωβισμός των συναδέλφων σε ένα σύστημα αποσπάσεων ως υποκατάστατο των μεταθέσεων,

-η αποκατάσταση των αδικιών στη προαγωγή των Υπαξιωματικών,

– το προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις περιπτώσεις συναδέλφων που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας.

Επίσης ακολούθησε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν στα σκάφη και στις νησιωτικές υπηρεσίες.

Στο τέλος τα προεδρεία της ΠΟΛ και της ΕΑΑΛΣ έθεσαν ως βασική διεκδικητική πρόταση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ζητώντας από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας την παρέμβαση της για επαναφορά δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας.

Οι συναντήσεις και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν το προσεχές χρονικό διάστημα διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λιμενικοί στην ενέργεια και στην αποστρατεία. 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην 3η θέση παγκοσμίως σε αξία στόλου η Ελλάδα με €169,3 δισ.

Η VesselsValue αποκαλύπτει τα 10 κορυφαία ναυτιλιακά κράτη με βάση την πλοιοκτησία για το 2024, εξετάζοντας τις συνολικές αξίες περιουσιακών στοιχείων για τα πλοία ανά χώρα πραγματικού ιδιοκτήτη. Από την αποφασιστική ηγεσία της Ιαπωνίας στην πρώτη θέση με στόλο 206,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως την εμφάνιση του Χονγκ

Έρευνα: Τα μετρητά «εξαφανίζονται» από την Ελλάδα – Αυξάνονται διαρκώς οι ψηφιακές πληρωμές

Περισσότεροι από 8 στους 10, παίρνουν μαζί τους κάρτες ή / και ψηφιακό πορτοφόλι, όταν φεύγουν από το σπίτι τους, ενώ 1 στους 3 επιλέγει να έχει μαζί του αποκλειστικά κάρτες ή ψηφιακό πορτοφόλι. Τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας, που

Κασσελάκης: «Να γίνει επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο»

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ – «Στηρίζουμε αμέριστα την αυριανή απεργία» Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ και στα «πάρα πολλά δίκαια αιτήματά» της, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος

Μετάβαση στο περιεχόμενο