Συνάντηση της Ομοσπονδίας Δωδεκανησίων με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Την Τετάρτη 4 Μαΐου,  ο   πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης,  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων   κ. Βασίλης Βασιλειάδης, και  ο Μηχανικός κ. Χρήστος Βαχλιώτης, πραγματοποίησαν  ενημερωτική συνάντηση με τον  Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στη συνάντηση έγινε μια εμπεριστατωμένη αναφορά σε θέματα αρμοδιότητας του εν λόγω Υπουργείου, για τα οποία  δρομολογήθηκαν περαιτέρω ενέργειες. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν:
– Η αβεβαιότητα των κατοίκων κυρίως νήσων Καρπάθου, Κάσου και Χάλκης  για την  ακτοπλοϊκή σύνδεσή τους με Πειραιά, λόγω των συχνά παρουσιαζομένων προβλημάτων και της μη δυνατότητας προγραμματισμού ταξιδιού πέραν του διαστήματος του ενός μήνα.

– Η ανάγκη ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στα νησιά μας, λαμβάνοντας  υπόψη και τα αναφερόμενα στο πρόσφατα (20/04) ψηφισθέν νομοσχέδιο. Θα πρέπει να ενισχυθεί η  τοπική θαλάσσια οικονομία των παράλιων κοινοτήτων, με σεβασμό στην παράδοση και στη διατήρηση του τοπίου, για τη διεθνή ανάδειξη της Ελλάδας ως τον καλύτερο προορισμό αλιευτικού τουρισμού, ιστιοπλοϊκού τουρισμού και εν γένει θαλάσσιου τουρισμού και αναψυχής.

– Η  διοργάνωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολίτικης, διημερίδας το φθινόπωρο του 2022, στην Ηρωική Νήσο Κάσο, κατά την οποία θα αποδοθεί φόρος τιμής στους Κασιώτες καραβομαραγκούς και ναυτικούς αγωνιστές του 1821.
Επίσης, θα γίνει αναλυτική αναφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της τεχνικής εκπαίδευσης των νέων στο αντικείμενο της ξυλοναυπηγικής τέχνης και στην  ίδρυση τεχνικής σχολής καραβομαραγκών και δημοτικού καρνάγιου στο νησί.

– Η ανάγκη  για την επέκταση εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου και για τους συμπατριώτες της παροικίας μας, ενέργεια που θα τονώσει τις οικονομικές δραστηριότητες στα νησιά μας, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο

– Η Ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα μικρών σκαφών παράκτιας ναυσιπλοΐας, καρνάγια/ταρσανάδες.
Η ανάγκη εξασφάλισης του χώρου άσκησης της δραστηριότητας και των επιθεωρήσεων ξηράς από τα κλιμάκια των Λιμενικών Αρχών και των Νηογνωμόνων επί τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, ανά την επικράτεια.

– Η διασφάλιση και ανάδειξη του Τοπίου των παράλιων κοινοτήτων και της ναυπηγικής/ναυτικής/αλιευτικής κληρονομιάς, ως πολύτιμο στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας, καθώς και ως τον κυριότερο τουριστικό πόλο έλξης.
Μετά τη συνάντηση, υπήρξε μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους παρευρισκομένους και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του