“Σύνδρομο περικύκλωσης” βγάζει η Τουρκία και το επικαλείται ο Ερντογάν

Το δόγμα της αποτροπής της απόπειρας «περικύκλωσης» της Τουρκίας φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην τουρκική ατζέντα, καθώς εκτός από μόνιμο «σύνδρομο» του τουρκικού κατεστημένου, εξυπηρετεί τον στόχο της νομιμοποίησης της «αυτόνομης» πορείας της αλλά συγχρόνως αποτελεί και ένα καλό αφήγημα προκειμένου να δικαιολογηθούν στο εσωτερικό οι αποτυχίες του Τ. Ερντογάν στην οικονομία και η αδυναμία εξασφάλισης κερδών από την πολιτική που ακολουθεί στο Ουκρανικό.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΗΓΗ: LIBERAL

Για την Άγκυρα τα σενάρια «περικύκλωσης» που κατά περιόδους είναι ιδιαίτερα προσφιλή στην τουρκική ηγεσία, γίνονται ακόμη πιο απειλητικά καθώς εκτιμάται ότι σε αυτά συμμετέχουν πλέον και οι Αμερικανοί και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά και η συνέχιση ενίσχυσης και των στρατιωτικών δεσμών με την Αίγυπτο αποκαλύπτουν τις αμερικανικές προθέσεις.

Η καχυποψία του Τ. Ερντογάν έναντι των Αμερικανών αρχής γενομένης από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 που τότε ευθέως είχε γίνει λόγος για αμερικανική ανάμιξη στην προσπάθεια ανατροπής του Τ. Ερντογάν, κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα λόγω και της στάσης του Προέδρου Μπάιντεν, ενώ σε αμερικανικό δάκτυλο αποδίδεται συχνά από τον Τούρκο ηγέτη και η «αρνητική» στάση των αγορών.

Για τον Τούρκο ηγέτη που θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις δικές του στρατηγικές φιλοδοξίες και να ταιριάξει τα αμερικανικά συμφέροντα στις δικές του επιλογές, αναγνωρίζοντας του ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή, η άρνηση του κ. Μπάιντεν να τον προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο και η στροφή των Αμερικάνων προς την Ελλάδα, προκαλεί οργή και σπασμωδικές αντιδράσεις.

Αυτό έχει να κάνει βεβαίως όχι μόνο με την αναβάθμιση της MDCA και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά και με το θέμα των εξοπλισμών Η Τουρκία βλέπει ότι το παιγνίδι του εκβιασμού με τους S400 όχι μόνο δεν οδήγησε τους Αμερικανούς να συμβιβαστούν με την «ιδιορρυθμία» της Τουρκίας αλλά οδήγησε στον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35, ενώ τώρα δυσκολεύεται, παρά τις συστάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, ακόμη και για τον εκσυγχρονισμό και αγορά νέων F-16.

Και αυτό όπως επεσήμανε και σε ανάλυση του το έγκυρο Forbes μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή των δεδομένων στο Αιγαίο και αεροπορική κυριαρχία της Ελλάδας έως το τέλος της δεκαετίας. Τη στιγμή που η Τουρκία μάλιστα ήλπιζε ότι με την πολιτική του «ουδέτερου» στην ουκρανική κρίση θα μπορούσε να αποσπάσει εκβιαστικά ανταλλάγματα από τη Δύση και τους Αμερικανούς, βρίσκεται τώρα ευθέως αντιμέτωπη με όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας οργή στους Αμερικανούς που βλέπουν το σημαντικότερο στρατηγικό σχέδιο τους για επέκταση της Συμμαχίας προς τη Ρωσία με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας να υπονομεύεται από τις ιδιοτελείς επιδιώξεις της Τουρκίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτικές ροές: «Αποσυμπίεση» στην Ελλάδα, μεγάλη αύξηση στην Κύπρο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Γηραιά Ήπειρο προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο με τα στοιχεία να αποτυπώνουν μία ξεκάθαρη αποκλιμάκωση όσον αφορά στην Ελλάδα, την ώρα που άλλες χώρες βιώνουν πιέσεις

Viral: Ψαράς ανασύρει ψάρι – τέρας βάρους 177 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων από τον βυθό της Νορβηγίας

Ένα ψάρι – τέρας ανέσυρε από τα παγωμένα νερά της Νορβηγίας ο Βρετανός ψαράς Πολ Στίβενς. Το ψάρι πρόκειται για έναν ιππόγλωσσο βάρους 177 κιλών και με μήκος 2, 5 μέτρων!   Με βάση τις διαστάσεις του ψαριού, η ηλικία

Απεργία στο λιμάνι Felixstowe του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 21 εως τις 29 Αυγούστου

Αποκαλύφθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για την μεγάλη απεργία στο λιμάνι Felixstowe, η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη μεταφορά των ευρωπαϊκών εμπορευματοκιβωτίων. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.900 εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πραγματοποιήσουν οκταήμερη απεργία από τις 21

Navibulgar: Εξαγορά τεσσάρων eco-lake bulk carriers έναντι $128 εκατομμυρίων

Η ναυτιλιακή εταιρεία Navibulgar αναμένεται να καταβάλει 128 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα eco-lake handysize bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η βουλγαρική πλοιοκτήτρια εταιρεία παράγγειλε πλοία από το ναυπηγείο Yangzijiang στο πλαίσιο των σχεδίων επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της.