Συντάξεις: Σήμα κινδύνου για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Οι φτηνές εισφορές χτίζουν πενιχρή σύνταξη

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και το 2023 οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, από συνολικά 1,3 εκατ. που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, έχουν επιλέξει και για το 2023 την 1η ασφαλιστική κατηγορία, καταβάλλοντας έως €240,25 τον μήνα για κύρια ασφάλιση, υγεία και ανεργία.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί στην ασφάλιση για τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, το ύψος των οποίων θα «καταρρεύσει» τα επόμενα χρόνια αν εξακολουθούν να ασφαλίζονται στην χαμηλότερη κατηγορία.

Σε 5 χρόνια αναφέρουν χαρακτηριστικά , οι συντάξεις των μη μισθωτών και αγροτών δε θα είναι μεγαλύτερες από 650 ευρώ. Η παραμονή στη χαμηλή κατηγορία , με 20ετή ασφάλιση «κτίζει» σύνταξη μόλις €510.  Ακόμη και έπειτα από 40 χρόνια ασφάλισης, εφόσον παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία, η σύνταξή τους δεν θα ξεπερνάει τα €770 μεικτά.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και το 2023 οκτώ  στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, από συνολικά 1,3 εκατ. που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, έχουν επιλέξει και για το 2023 την 1η ασφαλιστική κατηγορία, καταβάλλοντας έως €240,25 τον μήνα για κύρια ασφάλιση, υγεία και ανεργία.

Ειδικότερα την 1η κατηγορία επέλεξαν 1.035.519 μη μισθωτοί που αντιστοιχούν στο 79,49% των ασφαλισμένων μη μισθωτών, έναντι 1.035.519 ασφαλισμένων (79,91%) με την αντίστοιχη επιλογή ένα χρόνο πριν.

Σε αυτούς που επέλεξαν τη χαμηλότερη κατηγορία πρέπει να προστεθούν και οι 131.811 νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που αντιστοιχούν στο 10,12% του συνόλου που επέλεξαν την ειδική κατηγορία, η οποία ισχύει μόνο για όσους έχουν κάτω από πέντε χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και ανέρχεται πλέον σε €148,15 (κύρια ασφάλιση, υγεία και ανεργία).

Αλλά και συντάξεις των μισθωτών στην συντριπτικής τους πλειοψηφία δεν ξεπερνούν τα €1.000, λαμβάνουν στην συντριπτική τους πλειονότητα οι συνταξιούχοι. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι νέοι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος ο μέσος όρος των νέων συντάξεων του δημοσίου ήταν κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν του ιδιωτικού, και συγκεκριμένα στα €1.067,81 έναντι €685,96.

Συνολικά, ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας ανέρχεται σε 2.480.294, με το μηνιαίο ποσό για κύριες, επικουρικές συντάξεις και μερίσματα που διατέθηκε τον Ιούλιο να φθάνει τα €2,52 δισ.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της τάξης του 7,75% που δόθηκε εντός του 2023 δεν ανέβασε ουσιαστικά  το μέσο όρο των συντάξεων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι νέες αυξήσεις για το 2024 δεν θα ξεπεράσουν το 3,2% με 3,5% (το μισό του ποσοστού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του πληθωρισμού -4%- και της ανάπτυξης -2,3%) . παράλληλα όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός, στο τέλος τους έτους θα δοθεί και πάλι το επίδομα προσωπικής διαφοράς €200-€300 στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δε θα πάρουν την αύξηση του 2024.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο