Συντάξεις: Τι θα γίνει με το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Πότε θα πληρωθεί και ποιο θα είναι το ποσό μετά τον Daniel

Το επικρατέστερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς να πληρωθεί όχι πριν τα Χριστούγεννα αλλά στις αρχές του 2024 – για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2024 – ώστε το κόστος του να εγγραφεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Άλλωστε, φέτος, οι συνταξιούχοι έχουν λάβει ήδη επίδομα προσωπικής διαφοράς, καθώς η πρώτη πληρωμή του συγκεκριμένου επιδόματος έγινε τον περασμένο Μάρτιο (στις 30-31 Μαρτίου).

Σχεδόν από το μηδέν επανεξετάζονται όλα τα μέτρα στήριξης που είχαν μπει πριν την κακοκαιρία Daniel στο «καλάθι» της ΔΕΘ, λόγω του σημαντικού δημοσιονομικού κόστους που αφήνουν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο.

Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων – δηλαδή οι ενισχύσεις της πρώτης αρωγής – σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κτηνοτρόφους και αγρότες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το ΥΠΟΙΚ να καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις ανάγκες για αποζημιώσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, ο σχεδιασμός γίνεται από την αρχή και όλα μπαίνουν στο… ζύγι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για τους συνταξιούχους οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς θα χάσουν την αύξηση του 2024, εξετάζεται να καταβληθεί λίγο αργότερα και εντός του 2024. Το σενάριο να μην καταβληθεί καθόλου δεν συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες, δεδομένου ότι είναι ένα μέτρο στήριξης για τις συντάξεις, το οποίο έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν τις εκλογές.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο να μην καταβληθεί», έλεγαν στην «Η» πηγές του ΥΠΟΙΚ. Και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV ξεκαθάρισε ερωτώμενος για το επίδομα προσωπικής διαφοράς πως «οι κυβερνητικές δεσμεύσεις μας προς τους συνταξιούχους θα υλοποιηθούν στο ακέραιο». 

Πληρωμές εντός του 2024

Το επικρατέστερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς να πληρωθεί όχι πριν τα Χριστούγεννα όπως αρχικά είχε εξεταστεί, αλλά στις αρχές του 2024 – για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2024 – ώστε το κόστος του να εγγραφεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Άλλωστε, φέτος, οι συνταξιούχοι έχουν λάβει ήδη επίδομα προσωπικής διαφοράς, καθώς η πρώτη πληρωμή του συγκεκριμένου επιδόματος έγινε τον περασμένο Μάρτιο (στις 30-31 Μαρτίου).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πηγή: Pixabay

Μικρότερο το ποσό

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ποσό του επιδόματος θα είναι μικρότερο από πέρσι κι αυτό επειδή η ίδια η αύξηση των συντάξεων είναι μικρότερη. Στο ύψος του ποσού, δηλαδή, δεν παίζει ρόλο η επίδραση της κακοκαιρίας Daniel.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι η αύξηση ήταν 7,75%. Φέτος υπολογίζεται πως η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 4% και θα κυμαίνεται κοντά στο 3,5%, καθώς είναι συνάρτηση του πληθωρισμού (που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 4,5%) και της ανάπτυξης (που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2% με 3%).

Συνεπώς αν το επίδομα προσωπικής διαφοράς παραμείνει στο επίπεδο των 200 – 300 ευρώ, όπως ήταν και πέρσι, θα υπάρξουν κατηγορίες συνταξιούχων που θα χάσουν μεν την αύξηση αλλά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα πάρουν τελικά υψηλότερο ποσό από συνταξιούχους που θα λάβουν την κανονική αύξηση του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς του 2024 να προσαρμοστεί στο επίπεδο των αυξήσεων που θα έχουν οι συντάξεις το 2024, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερου ποσού από το επίδομα του 2023, κοντά στα 100 – 200 ευρώ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο