Συνταξιούχοι: Δεκατέσσερα αιτήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη

Τι ζητούν οι συνταξιούχοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – Ποιες συντάξεις δεν θα περιληφθούν στο μίνι ασφαλιστικό

Να μην διεκδικήσει η Πολιτεία αναδρομικές περικοπές από τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας που λαμβάνουν δική τους σύνταξη, ως εκ τούτου πρέπει να υποστούν μείωση 50% στην σύνταξη του τεθνεώτος.

Πάνω από το 25% των αναδρομικών είναι φόροι που ήδη οι συνταξιούχοι έχουν καταβάλει και ως εκ τούτου η επιστροφή θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα από τα δεκατέσσερα αιτήματα που υπέβαλε η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος στον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Οι συντάξεις χηρείας

Τελικώς η οποιαδήποτε κυβερνητική λύση στο θέμα των συντάξεων χηρείας δεν θα συμπεριληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχεδίου αλλά μετατίθεται στο μέλλον.

Αντιστοίχως στο 2024 μετατίθεται και τροποποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, για την οποία η Συνομοσπονδία ζητά την πλήρη κατάργησή της.

Κατάργηση και ενσωμάτωση στην βασική σύνταξη ζητά η Συνομοσπονδία και για την προσωπική διαφορά.

Τα αιτήματα

Αναλυτικά το «πακέτο» των αιτημάτων που υπέβαλλε η Α.Γ.Σ.Σ.Ε στον υπουργό Εργασίας περιλαμβάνει τα εξής:

1.     Κατάργηση Προσωπικής διαφοράς δια της ενσωμάτωσης στη Βασική Σύνταξη. Είναι μια άδικη ρύθμιση, ενόσω οι  συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν υποστεί ονομαστικές περικοπές της τάξης ακόμη και του 45%

2.     Κατάργηση  της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Να πάψουν οι «απόμαχοι» να πληρώνουν διπλή φορολογία: φόρο και ταυτόχρονα Εισφορά Αλληλεγγύης.

3.     Χορήγηση αυξήσεων για το 2024 με βάση τον πληθωρισμό (4,3%-4,4%) στο σύνολο των δικαιούχων (2,5 εκ.), αντί για το 3,1% που βγάζει το ½ του ΑΕΠ και το ½ του πληθωρισμού και στο σύνολο των συντάξεων Κύριας και Επικουρικής.

4.     Χορήγηση σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών (για την Επικουρική και τα Δώρα) της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016, έστω και τμηματικά.

5.     Ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει από τον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων λόγω του Ν.4387/2016 και άμεση καταβολή των αναδρομικών που προκύπτουν από αυτές τις διορθωτικές μεταβολές.

6.     Πλήρης κατάργηση της εισφοράς Ασθενείας 6% ,που ισχύει σήμερα, στις επικουρικές συντάξεις  λόγω του άδικου και αντισυνταγματικού χαρακτήρα της επιβολής του, δεδομένου ότι ο θεσμός της επικουρικής Ασφάλισης βασίζεται μόνο στη διμερή σχέση εργοδότη – εργαζόμενου και δεν έχει καμία κρατική παρέμβαση.

7.     Επαναφορά της εισφοράς της υγειονομικής περίθαλψης στην κύρια σύνταξη στο 4%, όπως ήταν μέχρι τον Αύγουστο 2015 από το 6% που είναι σήμερα επί του συνόλου όλων των συντάξεων.

8.     Η συμμετοχή στην πρόσθετη φαρμακευτική δαπάνη, σε περίπτωση επιλογής πρότυπου σκευάσματος, να περιοριστεί όπως σε όλα τα σκευάσματα στο 25% από μέχρι και 100% που ισχύει σήμερα.

9.     Ρύθμιση με άφεση του αναδρομικού χρέους στους λήπτες συντάξεων χηρείας που λαμβάνουν και δική τους σύνταξη και που στην τριετία η σύνταξη χηρείας τους δεν μειώθηκε στο 50% με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και του e-ΕΦΚΑ.

10.            Επαναφορά του δικαιώματος της επιλογής της χήρας –ου στην τριετία, σε ποια κύρια σύνταξη να γίνει η περικοπή, όπως ίσχυε πάντα πριν τον Ν.4387/2016 (Ν.Κατρούγκαλου)

11.            Προσμέτρηση του χρόνου διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που διανύθηκε πριν τον Ν.4387/2016 και που κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού δεν προσμετρήθηκε, παρόλο που για το χρόνο αυτό έχουν καταβληθεί οι εισφορές στο Ασφαλιστικό Σύστημα.

12.            Άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας  και της κερδοσκοπικής αύξησης των τιμών των καταναλωτικών και πρώτης ανάγκης προϊόντων, της οποίας ακρίβειας τα πρώτα θύματά της είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

13.            Την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Από ένα επίπεδο αποδοχών και πάνω τα 2/3 των ονομαστικών αυξήσεων αφαιρούνται από τον πρόσθετο φόρο, την επιβολή της ΕΑΣ και λόγω μη αναπροσαρμογής της φορολογικής κλίμακας.

14.            Θεσμοθέτηση της ΑΓΣΣΕ σε ισότιμο  Κοινωνικό Εταίρο και θεσμικό Συνομιλητή της Πολιτείας στα πλαίσια του Κοινωνικού διαλόγου για ζητήματα συνταξιοδοτικού  και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου με την συμμετοχή της στην ΟΚΕ, τα Δ.Σ του e-ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, την Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας κ.τ.λ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μπορεί να συμβεί μετά από ένα συμβάν “παρ’ολίγον” πνιγμού;

Ο πνιγμός αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς, Κάθε έτος περίπου 236.000 άνθρωποι πεθαίνουν από πνιγμό. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Learn2Help, κάθε χρόνο, περίπου 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής. Η

Παραιτήθηκε ο Αρίστος Δοξιάδης από υφυπουργός Ανάπτυξης

Αποφάσισα να παραιτηθώ Ο ανήθικος πόλεμος που εξαπέλυσε εναντίον μου η αντιπολίτευση, με ανυπόστατες επιθέσεις ήδη από την πρώτη μέρα της ορκομωσίας μου στην κυβέρνηση, με προσγείωσε απότομα στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα. Σε όσους με κατηγόρησαν για την υπόθεση της

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Πάνω από 10 συλλήψεις για τη φωτιά στο νυχτερινό κέντρο – Στους 59 οι νεκροί – Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 3 εγκαυματίες (Βίντεο, φωτογραφίες)

Στους 59 αυξήθηκαν οι νεκροί και πάνω από 150 έχουν τραυματιστεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής στην ντισκοτέκ «Pulse» στην πόλη Κότσανη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα τρία νεαρά άτομα που μεταφέρθηκαν εκεί

Ο μητροπολίτης Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννης νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας

Ομόφωνα εξέλεξε σήμερα Κυριακή Β΄ των Νηστειών, 16 Μαρτίου 2025, μετά τη Θεία Λειτουργία η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, τον μητροπολίτη Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννη, ως τον νέο Αρχιεπισκόπο. Ο διάδοχος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, κ. Ιωάννης ήταν

Μετάβαση στο περιεχόμενο