Συντάξεις: Επιταγή ακρίβειας και στους συνταξιούχους – Τριπλός ο μποναμάς πριν τα Χριστούγεννα – Τα εισοδηματικά που εξετάζονται

Εξετάζεται το σενάριο να δοθεί φέτος η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως €700, δηλαδή ετήσιο εισόδημα κοντά στα €8.400. Ωστόσο δεν αποκλείεται – ανάλογα και με τον δημοσιονομικό χώρο – να αυξηθούν, εν τελεί, τα εισοδηματικά και να να φτάσουμε στα περσινά όρια, δηλαδή σε μηνιαίο εισόδημα €800 και ετήσιο €9.600.

Και στους χαμηλοσυνταξιούχους θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας, ύψους 200 ευρώ, δηλαδή η έκτακτη εφάπαξ παροχή προς τα ευάλωτα νοικοκυριά λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αν και υπήρχαν αρχικά σκέψεις να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι από την έκτακτη ενίσχυση, δεδομένου ότι θα λάβουν την αύξηση 3% ή το επίδομα προσωπικής διαφοράς πριν τις γιορτές – θα καλυφθούν δηλαδή όλοι με μια ενίσχυση – τελικά φαίνεται να επικρατεί η άποψη να δοθεί έκτακτη ενίσχυση και στους χαμηλοσυνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια και ειδικά σε όσους δεν λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς. Άλλωστε η αύξηση φέτος είναι μόλις 3%, δηλαδή αγγίζει τα 21 ευρώ το μήνα στη σύνταξη των 700 ευρώ.

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια και τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες, ενώ το ποσό αναμένεται να είναι κοντά στα 200 ευρώ.

Τα νέα εισοδηματικά

Η άσκηση, ωστόσο, που έχει γίνει από το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει – προς το παρόν – ελαφρώς στενότερα εισοδηματικά κριτήρια από τα περσινά. Ειδικότερα εξετάζεται το σενάριο να δοθεί φέτος η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ, δηλαδή ετήσιο εισόδημα κοντά στα 8.400 ευρώ.

Ωστόσο δεν αποκλείεται – ανάλογα και με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί πάνω από το 1,1% πρωτογενές πλεόνασμα – να αυξηθούν, εν τελεί, τα εισοδηματικά και να φτάσουμε στα περσινά όρια, δηλαδή σε μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ και ετήσιο 9.600 ευρώ.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως και το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί φέτος στα 200 ευρώ σε συνταξιούχους όμως με κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ… 

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ (επειδή θα χάσουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς) δεν θα μπορούν να λάβουν και επιταγή ακρίβειας, καθώς αν έπαιρναν συνδυαστικά και τις δυο ενισχύσεις στο τέλος θα έφταναν να λάβουν περισσότερα από άλλους συνταξιούχους που θα πάρουν μόνο την αύξηση 3%.

Έτσι εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια εξετάζεται να οριστεί και ως προϋπόθεση για την φετινή επιταγή ακρίβειας να ληφθεί μόνο από τους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον στο μέγιστο ποσό της, δηλαδή 200 ευρώ.

Δεδομένου ότι τα 200 ευρώ του επιδόματος θα δοθούν σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ και το εισοδηματικό όριο που εξετάζεται για την επιταγή ακρίβειας είναι επίσης τα 700 ευρώ, οι δυο πληθυσμοί δικαιούχων θα έχουν σίγουρα κοινά άτομα και αλληλεπικαλύψεις.

Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς όμως υπάρχει πρόσθετο κριτήριο: ποσό προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ.

Συνεπώς οι κερδισμένοι της επιταγής ακρίβειας αναμένεται να είναι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 700 (ή 800 ευρώ) το μήνα (από συντάξεις ή άλλες πηγές):

  • χωρίς προσωπική διαφορά ή
  • με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ

Δηλαδή είναι συνταξιούχοι που θα λάβουν την αύξηση 3% και επειδή είναι χαμηλοσυνταξιούχοι – σε συντάξεις 700 ευρώ η αύξηση θα είναι μόλις 21 ευρώ το μήνα – θα πάρουν και την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα.

Οι πληρωμές

Όλα τα έκτακτα βοηθήματα αλλά και η τακτική ετήσια αύξηση των συντάξεων θα πληρωθούν φέτος πριν τις γιορτές. Αυτός είναι ο προσανατολισμός, καθώς πλέον έχουν δημιουργηθεί τα αρχεία από πέρσι και υπάρχει η εμπειρία στις υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται πως η περσινή αύξηση δόθηκε φέτος, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου (με τη σύνταξη Φεβρουαρίου) ενώ τον Μάρτιο του 2023 με εμβόλιμη πληρωμή είχε δοθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς του 2023. Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, πέρσι, είχε δοθεί μόνο η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ.

Φέτος, όμως, υπάρχει και η εμπειρία και είναι στημένες οι τεχνικές δυνατότητες. Οπότε – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – πριν τις γιορτές οι συνταξιούχοι θα πάρουν… τριπλό μποναμά: 

  1. Αύξηση 3% στις κύριες συντάξεις
  2. Επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 – 200 ευρώ
  3. Επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

Συνεπώς:

  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι – με συντάξεις έως 700 ή 800 ευρώ – θα πάρουν αύξηση 3% και επιταγή ακρίβειας.
  • Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και συντάξεις έως 1.600 ευρώ θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς.
  • Οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 700 ή 800 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά θα πάρουν μόνο την αύξηση 3%.

Όλα βέβαια τελούν υπό την αίρεση της τελικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα κλειδώσει τα επόμενα 24ωρα με τις επίσημες ανακοινώσεις να ακολουθούν.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Ανοιχτή Επιστολή προς ΥΠΕΘΑ – Άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων επί αιτήσεων ΒΟΕΑ και δανείων από το ΜΤΝ

“Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών και της δυσθυμίας στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αναφορικά με τη μη χορήγηση των δικαιούμενων Βοηθημάτων Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) καθώς

ΑΑΔΕ: Προσωπικά δεδομένα απεστάλησαν σε λάθος παραλήπτες σε βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας 2018

Στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας – ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι

Ναυτιλία: Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι ναυλομεσίτες στον κόσμο

Η Lloyd’s List παρουσίασε τους 10 μεγαλύτερους ναυλομεσίτες στο κόσμο μεταξύ των οποίων είναι και ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Κουκάς, της Optima Shipping. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο κατάλογος των 10 κορυφαίων ναυλομεσιτών καταρτίζεται από την Lloyd’s List και

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 28η Νοεμβρίου 2023 ως προσωρινοί αναπληρωτές για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας. Ειδικότερα: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων

Μετάβαση στο περιεχόμενο