Συρία: Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Δρούζων και Βεδουίνουν – Πάνω από 200 νεκροί

Στο βομβαρδισμό θέσεων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων γύρω από τη Αλ Σουέιντα, τη μεγαλύτερη κοινότητα Δρούζων της Συρίας, προχώρησε το Ισραήλ, την ώρα που εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και μελών της θρησκευτικής κοινότητας.

Οι δυνάμεις του εθνικού στρατού της Συρίας, τις οποίες ελέγχει ο ηγέτης της χώρας Αλ Σαραά, κινούνται στα νότια και έχουν ως στόχο την κατάληψη της Σουέιντα.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Συρίας είχε ανακοινώσει την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, λέγοντας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους τοπικούς αξιωματούχους για την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας σε αυτή, αναφέρει το BBC. Ωστόσο, προσθέτει ότι πνευματικός ηγέτης των Δρούζων προέτρεψε τους μαχητές στην περιοχή να αντισταθούν.

Είναι η πρώτη φορά που συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη Σουέιντα από τότε που οι αντάρτες υπό την ηγεσία των ισλαμιστών ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο. Μέχρι τώρα, η επαρχία παρέμενε σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών των Δρούζων, οι οποίες είναι καχύποπτες για τις προθέσεις της κυβερνητικής πλευράς και αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις να ενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο απολογισμός των μαχών που ξεκίνησαν την Κυριακή είναι βαρύτατος.

Πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες μεταξύ Δρούζων πολιτοφυλακών και φυλών Βεδουίνων, ανέφερε την Τρίτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν και υπάρχουν αναφορές που ανεβάζουν τον αριθμό των Δρούζων που σκοτώθηκαν σε 800. Μεγάλος είναι ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις του συριακού στρατού αλλά και αμάχων.

Το Παρατηρηρτήριο αναφέρει ότι τουλάχιστον 19 Δρούζοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ καταγράφει λεηλασίες, βανδαλισμούς και εμπρησμούς κατοικιών από τις κυβερνητικές δυνάμεις,

Οι Δρούζοι τελούν υπό την απόλυτη προστασία του Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ανοιχτά πως, εάν δεν προστατευτεί η κοινότητα, οι δυνάμεις των IDF θα το πράξουν από μόνες τους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι διέταξε τα πλήγματα επειδή η συριακή κυβέρνηση «σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον των Δρούζων».

Η Συρία, από την πλευρά της, καταδίκασε την εμπλοκή του Ισραήλ και δήλωσε ότι τα πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μελών των ενόπλων δυνάμεων και αμάχων. Το υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό ανέφερε την Τρίτη ότι το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για τις τελευταίες επιθέσεις στη νότια Συρία και τις συνέπειες που αυτές έχουν.

Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τα πλήγματά του, ανέφερε το Axios.

Αφορμή για την ανάφλεξη των τελευταίων ημερών ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ληστεία και την απαγωγή ενός Δρούζου εμπόρου στον αυτοκινητόδρομο προς τη Δαμασκό την περασμένη Παρασκευή.

Την Κυριακή, ένοπλοι Δρούζοι μαχητές φέρονται να περικύκλωσαν και αργότερα κατέλαβαν τη συνοικία Αλ-Μακουάς στη Σουέιντα, η οποία κατοικείται από Βεδουίνους.

Οι συγκρούσεις σύντομα επεκτάθηκαν και σε άλλα μέρη της επαρχίας με μέλη των φυλών, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαπολύουν επιθέσεις σε πόλεις και χωριά των Δρούζων στα περίχωρα της πόλης.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 30, το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του και εκείνες του υπουργείου Άμυνας θα επέμβουν και θα επιβάλουν την τάξη, λέγοντας ότι η «επικίνδυνη κλιμάκωση έρχεται υπό το φως της απουσίας των αρμόδιων επίσημων θεσμών».

Υπήρξε μια σύντομη περίοδος ηρεμίας το βράδυ της Κυριακής, αφού η διαμεσολάβηση μεταξύ ηγετών Βεδουίνων και Δρούζων οδήγησε στην απελευθέρωση ανθρώπων που είχαν απαχθεί και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, τη Δευτέρα, οι μάχες επαναλήφθηκαν δυτικά της πόλης, καθώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε χωριά την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε γειτονικές περιοχές της ανατολικής επαρχίας Ντεράα.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),