ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε φορές πάνω τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια – Η έκθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σχετικά με τη μεθοδολογία, η Έκθεση εκτίμησης των υπερκερδών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασίζεται στον υπολογισμό της διαφοράς των εσόδων των παραγωγών με το πραγματικό πλήρες κόστος παραγωγής.

Την έκθεση του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταρρίπτει τους υπολογισμούς κυβέρνησης και ΡΑΕ, υπολογίζοντας τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών μέχρι τον περασμένο Μάρτιο σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως εκτιμάται κατ’ αναλογία, έως και τον Ιούνιο, που ίσχυε το παλιό σύστημα, το αντίστοιχο ποσό ανεβαίνει στα 2,2 δις. Οι υπολογισμοί κυβέρνησης και ΡΑΕ κάνουν λόγο για λίγο περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ κέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ: αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια), τα υπερκέρδη υπολογίζονται πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και πληρώθηκαν από τους καταναλωτές και επιστράφηκαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) μέσω επιδοτήσεων. Τα υπερκέρδη στην προμήθεια του φυσικού αερίου εκτιμώνται, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης που παρουσίασε ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια.

Ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας για τους καταναλωτές. Αυτό προκύπτει από την Έκθεση εκτίμησης των πραγματικών υπερκερδών για την περίοδο Ιουλίου 2021- Μαρτίου 2022 που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα και πραγματοποιήθηκε υβριδικά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πρόκειται για 1,7 δισ. ευρώ υπερκέρδη, δηλαδή αισχροκέρδεια εκ μέρους των ηλεκτροπαραγωγών με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που παρήχθησαν στις πλάτες των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων. Αυτό είναι και το ποσό που οφείλει η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί μετά από μεγάλη δική μας πίεση, να φορολογήσει κατά 90% άμεσα και να επιστρέψει άμεσα στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση οφείλει να επανυπολογίσει τα υπερκέρδη με τον ορθό τρόπο που εφαρμόστηκε στην Έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι με απαράδεκτες μεθόδους (πχ. αφαίρεση εκπτώσεων) να επιδιώκει τη μείωση των υπερκερδών που θα φορολογηθούν.

Το ποσό των πραγματικών υπερκερδών τελικά ξεπερνά σημαντικά τα 927 εκατ. ευρώ που υπολόγισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για ένα εξάμηνο. Μάλιστα η Έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά ότι τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ για το 12μηνο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Η Έκθεση αποδεικνύει με στοιχεία της ΡΑΕ ότι η άνοδος των τιμών στην προημερήσια αγορά της Ελλάδας είχε ξεκινήσει τρεις μήνες νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2021 και είναι ελλιπής ο υπολογισμός της ΡΑΕ που περιλαμβάνει μόνο την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Εξάλλου η Ελλάδα, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, κατέγραφε σε μηνιαία βάση και σχεδόν για κάθε μήνα, από τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας πανευρωπαϊκά, ούσα πρώτη τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2022. Και εξάλλου από τις 05.08.2021 η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής που μετέφερε άδικα και καταχρηστικά το σύνολο της ακρίβειας της χονδρεμπορικής στους καταναλωτές.

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε ειδική αναφορά στα ενδογενή χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που καθιστούν την Ελλάδα ευάλωτη και περισσότερο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης: στην επιλογή της κυβέρνησης να ξεκινήσει το ράλι ακρίβειας με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, στην αισχροκέρδεια το μεγαλύτερο μέρος του 2020 όπου συμμετείχε και η ΔΕΗ, στην εκκίνηση λειτουργίας του Μοντέλου-Στόχου (Target Model) χωρίς επαρκή προετοιμασία, χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, στην ανοχής εκ μέρους της κυβέρνησης και των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού) φαινομένων χειραγώγησης τιμών και λειτουργίας ολιγοπωλίου στην ελληνική ενεργειακή αγορά καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσδέσει την ελληνική ηλεκτροπαραγωγή  στο φυσικό αέριο για δεκαετίες, πίσω από την βίαιη και προσχηματική απολιγνιτοποίηση όπου, κρύβεται η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ακριβού ορυκτού αερίου ιδιωτών και όχι αντικατάσταση με ΑΠΕ.

Σχετικά με τη μεθοδολογία, η Έκθεση εκτίμησης των υπερκερδών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασίζεται στον υπολογισμό της διαφοράς των εσόδων των παραγωγών με το πραγματικό πλήρες κόστος παραγωγής, θεωρώντας και ένα εύλογο συνολικό περιθώριο κέρδους χονδρικής επί του μεταβλητού κόστους παραγωγής (5%), ώστε να μην μεταφέρονται στρεβλώσεις, δυσλειτουργίες ή τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία μονάδων μεταξύ διαφορετικών περιόδων.

Οι εκπρόσωποι του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσαν ότι στο διάστημα Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 η παρατηρούμενη αύξηση του κόστους χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, ανήλθε σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Συνολικά, το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ανήλθε σε ~11,4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ενώ το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν σε ~3,4 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο 12μηνο.

Σχολίασαν τέλος τον νέο μηχανισμό της κυβέρνησης, τον «Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας» του ν. 4951/2022: «Ο μηχανισμός αυτός κρύβει νέα υπερκέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ το χρόνο με υπογραφή Υπουργού ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα τιμολόγια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, λίγες μόνο μέρες πριν από τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση μάς οδηγεί δυστυχώς σε αχαρτογράφητα νερά ενώ οι όποιες δεσμεύσεις της διαψεύδονται διαρκώς εδώ και ένα έτος. Η ενεργειακή κρίση ακρίβειας και στρατηγικής αναδεικνύει ότι είναι άμεση η ανάγκη πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα είναι η 22η διπλωματική δύναμη στον κόσμο – Οι 10 κορυφαίες χώρες

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διπλωματίας 2024 που καταρτίζει το  Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας. Η έκθεση απεικονίζει τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών και εδαφών της Ασίας,

Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη των δέκα – Το DNA, οι σημειώσεις και οι «γκάφες»

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία: «Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, φέτος;

Χωρίς δίσεκτα έτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έπεφτε τον Ιούνιο. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA, το ηλιακό έτος (περιστροφή Γης περί

ΑΑΔΕ: Στενεύουν τα περιθώρια λαθρεμπορίας καυσίμων – Νέα ψηφιακά εργαλεία φορολογικής εποπτείας τίθενται σε λειτουργία

Την έναρξη ηλεκτρονικής παραλαβής στο σύστημα Εισροών-Εκροών των δεδομένων από τις Φορολογικές Αποθήκες και τις Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων (Δεξαμενοπλοίων) ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με εγκυκλίους του διοικητή της ΑΑΔΕ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο