«Σύσκεψη για την παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής της βελτιστοποίησης του ακτοπλοϊκού δικτύου OPTINET»

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 17/7/2018, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με αντικείμενο την πρώτη παρουσίαση του Εργαλείου Βελτιστοποίησης Ακτοπλοϊκών Δικτύων, “ΟPTINET”, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια πρώτη παρουσίαση του έργου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SAROSIS, Αθανάσιο Παππά και από τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ, Δημήτριο Λυρίδη.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, ο Β’ Υπαρχηγός Λ.Σ- ΕΛΑΚΤ, Αντιναυάρχος Αθανάσιος Ντούνης, η Διευθύντρια της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΝΑΝΠ, Αθηνά Φωκά, στελέχη της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, ο Πρόεδρος ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας ΣΕΕΝ, Αδαμάντιος Κρασανάκης.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τόνισε την, μεγάλης σημασίας, έρευνα που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της εταιρίας SAROSIS για τη βελτιστοποίηση του ακτοπλοϊκού δικτύου, η οποία αν και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, εντούτοις αναμένεται να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαμόρφωσή του. Ιδιαίτερη μνεία, επίσης, έκανε στη συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ που με τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει έγινε κατορθωτό να δρομολογηθεί η πραγματοποίηση της εν λόγω εφαρμογής.

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε, ακόμη, πως είναι μια ιδέα που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο η οποία χρηματοδοτείται από το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σκοπός της, συμπλήρωσε, είναι η εργαλειοποίηση και ψηφιοποίηση του τρόπου με τον οποίο θα έχουμε πιο αποτελεσματικές ακτοπλοϊκές μεταφορές με βάσεις δεδομένων που παρέχει το Υπουργείο μας στο σύστημα, προκειμένου να ελεγχθούν οι εναλλακτικές λύσεις.

Είναι σημαντικό, τόνισε, να διευκρινίσουμε ότι είναι ένα εργαλείο μελέτης το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην λήψη αποφάσεων. Βρισκόμαστε σε μια πρώτη φάση της προόδου και είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς με παρατηρήσεις για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη του έργου και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ενώ ο Υφυπουργός κατέληξε πως η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι πολυσύνθετη με πολλές διαφορετικές παραμέτρους, όμως το χρονοδιάγραμμα των 3 χρόνων και η στενή συνεργασία των ερευνητών του Προγράμματος, της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών και του ΣΕΕΝ, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε εκτενή δεδομένα ώστε να εξάγουμε ένα επιθυμητό και χρήσιμο αποτέλεσμα για όλους μας. Στόχος μας πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική συγκοινωνία μεταξύ των νησιών μας καθώς και με την ηπειρωτική χώρα, ώστε να υπάρχει υψηλό επίπεδο ακτοπλοϊκής σύνδεσης, παρέχοντας έγκαιρες και αξιόπιστες μετακινήσεις σε κατοίκους και επισκέπτες των νησιών.

Ο καθηγητής κ. Λυρίδης ανέπτυξε το σκοπό του έργου αναφέροντας ότι τo OPTINET (με βάση τα δεδομένα εισόδου που θα του διατίθενται) θα είναι σε θέση να απαντάει σε ερωτήματα όπως: Ποια θα είναι η μορφή του δικτύου; Ποια δρομολόγια; Και ποια η συχνότητα των αφιξοαναχωρήσεών τους; Από ποιους τύπους πλοίων θα εκτελούνται; Και με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θαλάσσιας διασύνδεσης και εξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά, ειδικά στις λεγόμενες «άγονες γραμμές».

Εκ μέρους της SAROSIS, ο κ. Παππάς ανέλυσε το έργο και συγκεκριμένα τους στόχους του που είναι η ικανοποίηση της ζήτησης στο σύνολό της αλλά και η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής των επιβατών καθώς και του χρόνου ταξιδιού τους. Ανέφερε επίσης πως προκλήσεις αποτελούν η αξιοπιστία της λύσης η οποία συναρτάται ευθέως αυτής των δεδομένων, η δυσκολία στην εξόρυξη και ταυτοποίηση των δεδομένων η οποία παρακάμπτεται με εκτενείς παραδοχές αλλά και οι πιθανοί εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν παραγοντοποιηθεί, όμως μεταβάλλουν το αποτέλεσμα.

Το OPTINET υποβλήθηκε στο πλαίσιο της παρέμβαση ΙΙ «Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς», του ‘Α κύκλου δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mega Stories – Δείτε την σημερινή εκπομπή(00.10) αφιερωμένη σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων(με την συμμετοχή του Λιμενικού, Γιώργου Παπαδόπουλου)

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων και οι οποίοι  μέσω του μοιράσματος αυτής τους της εμπειρίας στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς το τηλεοπτικό κοινό. Μεταξύ αυτών ο κύριος Γιώργος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα και ο 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Μετάβαση στο περιεχόμενο