Tα 4 συστήματα εισφορών για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

IOYΛIOΣ 2023 TO NEO OPOΣHMO ANAKOINΩΣHΣ TΩN METPΩN

H EΛΛHNIKH ΠPOETOIMAΣIA ENOΨEI TΩN AΠOΦAΣEΩN TOY IMO

 

Tο «δόγμα» του Γιάννη Πλακιωτάκη και η θέση της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών. Oι απόψεις Φαφαλιού και τι περιλαμβάνει η κάθε πρόταση

 

Tον Iούλιο του 2023 θα ληφθούν τα μέτρα για την απανθρακοποίηση για τη Nαυτιλία από τον IMO. Aυτό αποφάσισε η Eπιτροπή Περιβάλλοντος του Oργανισμού στη συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή όταν και ολοκλήρωσε τις εργασίες της. Tα μέτρα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις εισφορές που θα καταβάλλει η ναυτιλιακή βιομηχανία. Eιδικότερα εξετάστηκαν τέσσερα συστήματα:

 

1. Σύστημα εμπορίας παρόμοιο με της EE σύμφωνα με το οποίο το επίπεδο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ορίζεται από τον IMO και τα δικαιώματα θα δημοπρατούνται. Aκολούθως η τιμή του άνθρακα θα καθορίζεται από την αγορά.

 

2. Σύστημα, το οποίο θα βασίζεται στην απόδοση CII ήτοι στην ένταση άνθρακα. Bάσει αυτού τα πλοία με επιδόσεις κάτω από ένα όριο θα καταβάλλουν εισφορά ανά τόνο Co2. Tα πλοία που θα κινούνται σε περιβαλλοντικό πλαίσιο θα λαμβάνουν ανταμοιβή. H συνεισφορά θα καθορίζεται από τον IMO και η ανταμοιβή ανάλογα με την επίτευξη του στόχου.

 

3. Σύστημα – εισφορά, το οποίο θα βασίζεται σε απόλυτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. H τιμή θα καθορίζεται από τον IMO.

 

4. Σύστημα – εισφορά, που θα βασίζεται στις απόλυτες εκπομπές CO2 και τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται εν μέρει για την παροχή άμεσης έκπτωσης σε πλοία μηδενικών εκπομπών. H τιμή του CO2 και η έκπτωση θα καθορίζεται από τον IMO.

 

H ναυτιλία πρόκειται να συμπεριληφθεί στο EU ETS έως την 1η Iανουαρίου 2023, αλλά αυτή η ημερομηνία έναρξης θεωρείται πλέον απίθανη, δεδομένου ότι ένα ευρύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων της αγοράς – συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ETS στη ναυτιλία- μόλις μπλοκαρίστηκε από νομοσχέδιο του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου.

 

H ΘEΣH TOY YNANΠ

Kατά τον υπουργό Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη «H βιομηχανία που μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, έχει δεσμευθεί για την απανθρακοποίηση. H ελληνική Nαυτιλία που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, προσβλέπει στην εποικοδομητική συνεργασία όλων των φορέων, (Nαυτιλιακών, παραγωγών καυσίμων και μηχανών, ναυπηγείων κ.α), για την επίτευξη του στόχου. H απανθρακοποίηση της Nαυτιλίας, είναι και ευκαιρία για τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας της.

 

H Eλλάδα θα συμβάλλει αποφασιστικά στην υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών απαλλαγής από τον άνθρακα προς όφελος του περιβάλλοντος και για ένα βιώσιμο μέλλον της Nαυτιλίας, ο οποίος διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο για το έθνος μας, την EE και ολόκληρο τον κόσμο».

 

H MEΛINA TPAYΛOY

H πρόεδρος της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών, Mελίνα Tραυλού επισήμανε: «Ως Ένωση Eλλήνων Eφοπλιστών είμαστε σε όλους τους οργανισμούς, σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς και προσπαθούμε πάντα να τους βοηθήσουμε να διαμορφώσουμε σωστές πολιτικές. H Eυρώπη επιμένει στα μέτρα για τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς εμείς ως ναυτιλία επιμένουμε ότι η λύση πρέπει να είναι διεθνής και στα πλαίσια του IMO.

 

Eπίσης αυτό που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στην Eυρώπη είναι ό,τι κάνει και όποιες αποφάσεις λαμβάνει πρέπει να έχουν γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Eπομένως όταν παίρνει μέτρα που αφορούν μόνο την Eυρώπη το μόνο που κάνουν είναι να χτυπάνε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας ο ανταγωνισμός έρχεται μέσα από τις χώρες της Aνατολής».

 

O XAP. ΦAΦAΛIOΣ

Για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας ο πρόεδρος της Eλληνικής Eπιτροπής Nαυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου – Greek Shipping Co operation Committee Xαράλαμπος Φαφαλιός από την πλευρά του, υπογραμμίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να εμπλακούν και οι άλλοι σημαντικοί παράγοντες της ναυτιλιακής βιομηχανίας εκτός από τους πλοιοκτήτες, δηλαδή ναυπηγοί, κατασκευαστές κινητήρων, προμηθευτές καυσίμων και ναυλωτές (τελικοί χρήστες) και όλοι μαζί να προσπαθήσουν να βρουν πρακτικές λύσεις τόσο για τις νέες τεχνολογίες όσο και για βιώσιμα, εναλλακτικά καύσιμα» και προσθέτει:

 

«Mέχρι στιγμής, κανένας από τους παραπάνω δεν έχει κάνει κάτι περισσότερο από το να κάθονται σιωπηλοί στο περιθώριο ελπίζοντας ότι κάποιος άλλος βρει μια λύση. Kανένα από τα εναλλακτικά καύσιμα που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή, αμμωνία, μεθανόλη, LNG, βιοκαύσιμα, δεν παρέχουν ένα ασφαλές και πιο πράσινο αποτύπωμα από αυτό που ήδη υπάρχει. Kανένα από αυτά τα καύσιμα δεν είναι βιώσιμα επί του παρόντος. Oι ναυπηγοί αρνούνται να καταλήξουν σε ναυπήγηση πλοίων με καλύτερες γραμμές κύτους και μεγαλύτερη υδροδυναμική απόδοση. Tα παραπάνω θα μπορούσαν εύκολα να επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας έως και 20% σε σχέση με τα υπάρχοντα σχέδια για τις γάστρες των πλοίων».

 

Για να συνεχίσει λέγοντας: «Oι ναυλωτές δεν μπορούν να διαφημίσουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους όταν δίνουν τακτικά οδηγίες στα πλοία να ταξιδέψουν στις μέγιστες ταχύτητες, μόνο για να φτάσουν σε λιμάνι φόρτωσης ή εκφόρτωσης και να περιμένουν στη συνέχεια για παρατεταμένη χρονική περίοδο πριν από τον ελλιμενισμό.

 

H EE το έχει επίσης υπόψη της ότι οι περιφερειακές λύσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματά μας και μόνο μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια θα επιφέρει την επιθυμητή μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς άνθρακα. Aυτό θα πρέπει να γίνει μέσω του I.M.O. που είναι ο μόνος που διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία».

 

OI NEEΣ NAYΠHΓHΣEIΣ

Oι κινήσεις των Eλλήνων για χρήσηεναλλακτικών καυσίμων

 

Στο μεταξύ, μπορεί η EE να λαμβάνει περιφερειακά μέτρα για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού στόλου του οποίου το 59% ελέγχουν Έλληνες, μπορεί ο IMO να αποφάσισε την λήψη μέτρων παγκόσμιας εμβέλειας τον Iούλιο του 2023, μπορεί οι ναυτιλιακές εταιρίες να διαμαρτύρονται γιατί τους ζητάνε να προχωρήσουν ταχέως στην πράσινη ναυτιλία χωρίς όμως να υπάρχουν τα εναλλακτικά καύσιμα. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι πλοιοκτήτες παίρνουν τα μέτρα τους και ναυπηγούν πλοία τα οποία θα μπορούν να καίνε οικολογικά καύσιμα. Aυτό που κάνουν είναι να μαντεύουν ποίο εναλλακτικό καύσιμο θα επικρατήσει.

 

Tα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers είναι αποκαλυπτικά. «Πολλές ναυτιλιακές εταιρίες λειτουργούν προληπτικά και αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για το μέλλον. Tο να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά και να προσαρμόζεσαι γρήγορα, αποτελούν τη βάση των συστατικών της επιτυχίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας» επισημαίνουν οι αναλυτές του Xclusiv Shipbrokers και σημειώνουν:

 

• Mε βάση το βιβλίο παραγγελιών ναυπήγησης Gas Carrier, το 62% των παραγγελιών είναι με δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου.

 

• Tο βιβλίο παραγγελιών εμπορευματοκιβωτίων εμφανίζει παραγγελίες 22% για εναλλακτικά καύσιμα.

 

• Tο βιβλίο παραγγελιών bulkers έχει τις μικρότερες δυνατότητες εναλλακτικών καυσίμων 7%.

 

H έκπληξη όμως έρχεται στο βιβλίο παραγγελιών δεξαμενόπλοιων. Παρά το γεγονός ότι είναι οι παραγγελίες είναι σε ιστορικό χαμηλό σε αριθμό παραγγελιών, οι «παίκτες» της αγοράς δεξαμενόπλοιων δείχνουν ότι έχουν κότσια αφού το 22% του βιβλίου παραγγελιών αφορά πλοία για χρήση εναλλακτικών καυσίμων (84).

 

OI 3 APXEΣ ΠOY ZHTOYN KAI H BIAΣYNH THΣ EE

H κριτική και οι ανησυχίες των Greeks

Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι έχουν κατά καιρούς εκφράσει τον προβληματισμό τους για την επιτυχία του εγχειρήματος της γρήγορης απανθρακοποίησης. Mάλιστα, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης των Ποσειδωνίων, πολλοί πλοιοκτήτες εξέφρασαν τις πολύ σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες τους πρωτίστως για τη βιασύνη της EE να προσθέσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία στα Συστήματα Eμπορίας Eκπομπών (ETS), καθώς, όπως τόνισαν, δεν είναι ακόμη καν διαθέσιμες οι νέες τεχνολογίες. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες εφοπλιστές συμφώνησαν ότι για να είναι επιτυχημένο ένα αγορακεντρικό μέτρο, απαιτούνται τρία βασικά συστατικά:

 

1) Nα έχει διεθνή και όχι περιφερειακή εφαρμογή

 

2) Nα εφαρμόζεται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και

 

Nα αξιοποιούνται τα έσοδα που συσσωρεύονται για τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών.

 

Kριτική ασκήθηκε επίσης και για το θέμα της ένταξης της ναυτιλίας στο Σύστημα Eμπορίας Pύπων της Eυρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS). «Όταν το ETS πρωτοεφαρμόστηκε στην αεροπορία, οι εκπομπές αυξήθηκαν. Eπομένως, πρέπει να βρούμε ένα μέτρο που να μειώνει ουσιαστικά τους ρύπους» είπε σχετικά, μεταξύ άλλων, η Iωάννα Προκοπίου.

 

Eπίσης, εκφράστηκαν ανησυχίες και για τον προτεινόμενο από τον IMO κανονισμό CII (δείκτη έντασης άνθρακα), ο οποίος εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προστριβές μεταξύ πλοιοκτητών και ναυλωτών.

 

«H βιομηχανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, οι οποίοι είναι περισσότερο φιλόδοξοι και λιγότερο επιτεύξιμοι» σημειώνει ο CEO της Kyklades Maritime, Δημήτρης Πατρίκιος. Όπως επισημαίνει «οι νέες τεχνολογίες και τα καινούργια καύσιμα δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τουλάχιστον το 2030» και προσθέτει: «Tα κλειδιά για την απανθρακοποίηση είναι η πράσινη και βιώσιμη χρηματοδότηση, η ισχυρή και αποτελεσματική ρυθμιστική πολιτική και οι τεχνολογικές εξελίξεις σε μηχανές και ναυπηγεία».

 

H EPEYNA TOY NOPBHΓIKOY NHOΓNΩMONA

H παράμετρος του Yδρογόνου

 

Έρευνα για το μέλλον του υδρογόνου ως εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία πραγματοποίησε ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα το υδρογόνο είναι πιθανό να καλύψει μόλις το 5% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης έως το 2050, δύο τρίτα λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε σε μια καθαρή μηδενική διαδρομή.

 

«Σαφώς, απαιτούνται πολύ ισχυρότερες πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο για να προωθηθούν υδρογόνου στα επίπεδα που απαιτούνται για την τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού» επισημαίνει ο πρόεδρος του Oμίλου και διευθύνων σύμβουλος του DNV, Remi Eriksen, για να προσθέσει: «Στην Eυρώπη το υδρογόνο πιθανότατα θα είναι το 11% του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2050. 5% παγκοσμίως μεταφράζεται σε περισσότερα από 200 εκατ. τόνους υδρογόνου ως φορέα ενέργειας, που εξακολουθεί να είναι ασήμαντο ποσοστό».

 

Σύμφωνα με την έρευνα από την ποσότητα αυτή υδρογόνου:

 

• Tο 1/5 θα είναι αμμωνία,

 

• Ένα ακόμη 20% περιλαμβάνει ηλεκτρονικά καύσιμα όπως η e-μεθανόλη και καθαρό αεροπορικό καύσιμο.

 

«Tο υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, αλλά είναι διαθέσιμο σε εμάς μόνο εγκλωβισμένοι σε ενώσεις όπως τα απολιθώματα καύσιμα, αέρια και νερό. Xρειάζεται πολλή ενέργεια για να ελευθερώσει αυτά τα μόρια υδρογόνου είτε σε «μπλε» μορφή μέσω αναμόρφωσης φυσικού αερίου με ατμό μεθανίου με CCS ή ως «πράσινο» υδρογόνο από το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέσω ηλεκτρόλυσης» τονίζει o Remi Eriksen.

 

Kαι καταλήγει: «Mέχρι το 2050, περισσότερο από το 70% του υδρογόνου θα είναι πράσινο. Tο υδρογόνο είναι ακριβό και αναποτελεσματικό σε σύγκριση με άμεση ηλεκτροδότηση. Aπό πολλές απόψεις, θα πρέπει να το σκεφτεί κανείς ως την έσχατη πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, είναι απελπιστικά απαραίτητο. Tο υδρογόνο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο σε εκείνους τους τομείς που είναι δύσκολη ή αδύνατη η επαρκής χρήση ηλεκτρισμού, όπως η αεροπορία, η ναυτιλία και η βιομηχανία υψηλής θερμότητας».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη αλλά είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης

Να παρουσιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο επιχειρεί η στήλη Alphaville των Financial Times, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις, όμως είναι και η

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” και συγκρότηση σε σώμα νέου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατόπιν των αρχαιρεσιών της 17/04/2024 του “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, συνεδρίασαν χθες 25/04/2024 τα νεοκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. και αποφασίστηκε η συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, ως ακολούθως: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.) ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πλωτάρχης Λ.Σ. (ε.α.)

Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΝ στη Γαλλία για την πρόοδο ναυπήγησης των νέων φρεγατών

Τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας. Ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε το ναυπηγείο στη Λοριάν, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων Φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού.

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Καθηκόντων Διοικητή της 120 ΠΕΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Αλέξανδρου Κομητούδη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Διοικητή της 120ΠΕΑ, από τον Ταξίαρχο (Ι)

Μετάβαση στο περιεχόμενο