Στον Άρειο Πάγο η «τύχη» του δεξαμενόπλοιου Lana από το Ιράν

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει, τελικά, για την τύχη του δεξαμενόπλοιου Lana από το Ιράν με το φορτίο των 104.134 μετρικών τόνων πετρελαίου που κατέσχεσε το Λιμεναρχείο Καρύστου.

Η υπόθεση αυτή συζητήθηκε στο Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου, που λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος θα εκδώσει τη σχετική απόφαση εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το πλοίο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο είχε καταπλεύσει λόγω μηχανικής βλάβης στο λιμάνι της Καρύστου τον περασμένο Απρίλιο. Ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ, το πλοίο δεσμεύτηκε με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια, όμως, αποφασίστηκε η αποδέσμευσή του, ενώ, με βούλευμα του Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας, διατάχθηκε να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου, περίπου 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που υπήρχαν στις δεξαμενές του.

Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας, επί της οποίας όμως ασκήθηκε αναίρεση από τη ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, πάντως, φέρεται να προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Lana και να δοθεί άδεια για τη μεταφόρτωση του πετρελαίου από το ελληνικών συμφερόντων «ICE ENERGY», εφόσον τελεσιδικήσει η δικαστική εκκρεμότητα στον Άρειο Πάγο.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήλωση ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη για την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή 38 ν.μ. νότια ν. Ρόδου

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλα και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, 38 ναυτικά μίλια νότια της

Άμεσες και δραστικές λύσεις από τον Αλεξανδράκη στις πτητικές διαθεσιμότητες

Στο άρθρο μας με τίτλο «Ποιος θα πετά τα εναέρια μέσα του Λιμενικού;;;» στις 27 Ιουλίου 2022, σχολιάζαμε ότι «…αν τα υπάρχοντα εναέρια μέσα (ΛΣ) τεθούν όλα σε ενέργεια κι αν το ΛΣ προμηθευτεί UAVs στο μέλλον, τότε (το έλλειμμα

Ενισχυμένη και μόνιμη παρουσία Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Α.Α.Λ.Σ Πειραιάς 10-08-2022 Με την παρούσα ανακοίνωση σας γνωστοποιούνται τα ακόλουθα: Η σημερινή ημέρα για την Ε.Α.Α.Λ.Σ. είναι ημέρα-σταθμός, καθώς το παρελθόν συναντιέται με το παρόν και με το μέλλον του Σώματος αφού η οικογένεια των Αποστράτων του ΛΣ