Τα «αόρατα» φορτηγά πλοία, τα ουκρανικά σιτηρά και η επισιτιστική κρίση

Πώς ο υπόγειος πόλεμος με πρωταγωνίστριες τη Ρωσία και την Τουρκία φέρνει πιο κοντά τον εφιάλτη στα τρόφιμα – «Κατηγορώ» των Ουκρανών προς τη Ρωσία και η ανάμειξη της Τουρκίας ναρκοθετούν τη συμφωνία

Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης με βασική αιτία την έλλειψη σιτηρών που προέρχονται από την Ουκρανία παίρνει άλλη διάσταση σε έναν υπόγειο πόλεμο με πρωταγωνίστρια τη Ρωσία και με την Τουρκία να τηρεί μία όχι και τόσο ξεκάθαρη στάση,

Πιο συγκεκριμένα, ο όγκος των μεταφερόμενων σιτηρών από φορτηγά πλοία που προσεγγίζουν την Κριμαία έχοντας απενεργοποιήσει το Αυτόματο Σύστημα Ταυτοποίησης-Automatic Identification System, τα λεγόμενα «dark calls» για να μην εντοπίζονται, αυξάνει συνεχώς από τότε που η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Υπήρχαν 73 περιστατικά για φορτηγά χύδην και γενικά φορτηγά πλοία τα οποία κρίθηκε πιθανό να έχουν καταπλεύσει σε λιμάνι στην Κριμαία τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την ανάλυση της Lloyd’s List Intelligence για μεταφορά από ρωσικά συμφέροντα ουκρανικών σιτηρών.

Αυτά αυξήθηκαν από 63 τον Απρίλιο και 47 τον Μάρτιο. Ο αυξανόμενος αριθμός των «dark calls» σε λιμάνια στην περιοχή έρχεται εν μέσω κατηγοριών από Ουκρανούς αξιωματούχους ότι «η Ρωσία έχει κλέψει σιτηρά από τα κατεχόμενα και τη μεταφορά τους στην Κριμαία ώστε να αποσταλούν σε χώρες του εξωτερικού.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και αυτά τα λιμάνια ήταν εδώ και πολύ καιρό που λειτουργούσαν οι Ρώσοι. Ο αριθμός των απόπλου φορτηγών πλοίων είναι ασυνήθιστος. Πάνω από 1.100 αναχωρήσεις από την Κριμαία καταγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των «παρακολουθούμενων ταξιδιών» αφορά μη εμπορικά πλοία, όπως ρυμουλκά, πλοία υποστήριξης και γιοτ.

Μόλις το 2% των εξερχόμενων δρομολογίων αποδόθηκε σε φορτηγά πλοία. Η Ουκρανία αυτή την εβδομάδα ζήτησε από την Τουρκία να βοηθήσει τη διερεύνηση τριών πλοίων με σημαία Ρωσίας ως μέρος των προσπαθειών του Κιέβου να διερευνήσει το σενάριο ότι πρόκειται για εμπόριο κλεμμένων σιτηρών από κατεχόμενα εδάφη.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την έρευνα του πλοίου γενικού φορτίου Zhibek Zholy για πιθανή με μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω του ρωσοκρατούμενου λιμανιού Μπερντιάνσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο με σημαία Ρωσίας κρατήθηκε στο Karasu. Τα δεδομένα παρακολούθησης επιβεβαιώνουν ότι ήταν έξω από το λιμάνι για περίπου έξι μέρες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η πλοίο κρατήθηκε ως ύποπτο για μεταφορά μετέφερε «κλεμμένων σιτηρών».

Ο Zhibek Zholy αναχώρησε στις 6 Ιουλίου και δεν έχει ανέφερε τη θέση του από τότε. Το Κίεβο κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη να απαντήσει γιατί επετράπη ο απόπλους του συγκεκριμένου πλοίου. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τον απόπλου του πλοίου έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει τις ήδη εύθραυστες συνομιλίες για δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα που θα επανεκκίνηση τη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Η Τουρκία θεωρείται ευρέως ως κράτος-κλειδί στη συμφωνία. Περίπου 20 τουρκικά πλοία είναι έτοιμα για μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία όταν και εάν υπάρξει θαλάσσιος διάδρομος ασφαλών πλοίων.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Τα «αόρατα» φορτηγά πλοία, τα ουκρανικά σιτηρά και η επισιτιστική κρίση

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο