Τα «drones» του Φλώρου εναντίον του «σιδερένιου θόλου» του Δένδια

Ειδικοί αναλυτές του ΓΕΕΘΑ διορθώνουν με περίσσια κριτική διάθεση και έμμεσα υπονοούμενα τον υπουργό Άμυνας.

Τα… «drones» του Φλώρου από τις πρώτες πρωινές ώρες βάλουν επί του διαδυκτιακού πεδίου κατά του αντί-drones «θόλου» α λα Ισραήλ που δήλωσε ότι θα φτιάξει ο Νίκος Δένδιας.

Για να αποδομήσουν το «όραμα» Δένδια ως ειδικοί αναλυτές του ΓΕΕΘΑ παραδίδουν μαθήματα και διορθώνουν με περίσσια κριτική διάθεση και έμμεσα υπονοούμενα τον υπουργό Άμυνας.

Σχολιάζουν και επικρίνουν:

  • Τα «anti-drone» συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν τις επιχειρήσεις εχθρικών drones με μη καταστροφικές (soft kill) μεθόδους όπως ηλεκτρονικές παρεμβολές. Τέτοια συστήματα, σύμφωνα με τα εξαπτέρυγα Φλώρου , έχουν ήδη αναπτυχθεί στα ανατολικά της ελληνικής επικράτειας από το 2022, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ολοκληρωμένου σχεδίου που εκπόνησε το ΓΕΕΘΑ (Στρατάρχης Φλώρος), όταν παρατηρήθηκε σοβαρή αύξηση των υπερπτήσεων από τουρκικά drones. Απομένει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου, με την επέκταση της κάλυψης σε πρόσθετες περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα αφού αγνοούν τα ρωσικά συστήματα για προφανείς λόγους διότι θελουν να τα προωθήσουν στην Ουκρανία , ενώ για τα δυτικού τύπου αντιαεροπορικά αν και υποστηρίζουν ότι δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστήριξης, ωστόσο παραδέχονται ότι παρέχουν αντιβαλλιστικές δυνατότητες, όπως αποδείχθηκε με τη βολή εκσυγχρονισμένων ελληνικών Κ/Β Hawk σε συνεργασία με Patriot κατά στόχου που προσομοίωνε βαλλιστικό πύραυλο, το 2021.

  • Στην προσπάθεια τους να ακυρώσουν το αφήγημα Δένδια υποστηρίζουν ότι για την αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη του ΓΕΕΘΑ που εκπονήθηκε το 2020-2021 και εγκρίθηκε το 2021 από το ΣΑΓΕ επι ημερών Φλώρου. Η εν λόγω μελέτη του ΓΕΕΘΑ βασίζεται στις πλέον σύγχρονες μεθόδους εκτίμησης της απειλής (συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων) και προτείνει συγκεκριμένες επιλογές αναβάθμισης της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας, σε τρία επίπεδα κόστους (χαμηλό – μεσαίο – υψηλό) και με εναλλακτικές προτάσεις συστημάτων για την πολυστρωματική κάλυψη του ελλαδικού χώρου.
  • Ορισμένα από τα συστήματα που προτείνει ο Φλώρος- λένε τα εξαπτέρυγα του- τα είδαμε πρόσφατα σε δράση στο Ισραήλ, ενώ άλλα ενσωματώνουν και ελληνική προστιθέμενη αξία. Και αν ολίγοις καταλήγουν στο συμπέρασμα : Εάν ο Δένδιας επιθυμεί να αναβαθμίσει την ελληνική αεράμυνα, δεν χρειάζεται να ανακαλύψει ξανά τον τροχό ούτε να αναμένει επί μήνες ή χρόνια για «επαναπροτεραιοποίηση», νέα μελέτη κλπ. Υπάρχει έτοιμη μελέτη Φλώρου – ΓΕΕΘΑ, που μπορεί να προωθηθεί άμεσα προς υλοποίηση – έστω και με «rebranding» σε πλαίσιο «ατζέντας Ενόπλων Δυνάμεων 2030».

Κ.Π.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

ΣτΕ: Άμεση επανεκκίνηση των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακάλεσε την από 17/05/2024 προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά. Η απόφαση ανάβει το πράσινο φως στη συνέχιση των εργασιών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ενός από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης και

ΟΛΠ Α.Ε.: Επενδύσεις σε όλους τους τομείς για την επίτευξη νέων ρεκόρ

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς προχωρά στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων ψηφιοποίησης. Τα σχέδια αυτά ενισχύονται από τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης, η οποία

Πού βρίσκεται η «κούρσα» για την αναβάθμιση του ΠΝ

Σε εξέλιξη είναι η «κούρσα» για την αναβάθμιση/ εκσυγχρονισμό του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη «γειτονιά» υπογραμμίζουν έντονα την ανάγκη για ενίσχυση του ΠΝ. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί ο εκσυγχρονισμός

Μετάβαση στο περιεχόμενο