Τα δύσκολα από Σεπτέμβριο στις τιμές ρεύματος – Νέα δεδομένα για επιδοτήσεις

Μια μέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, στην καρδιά του καλοκαιριού, οι προβλέψεις για τις τιμές ρεύματος στους λογαριασμούς είναι δυσοίωνες, καθώς όλα δείχνουν νέα αύξηση χωρίς μάλιστα την επιδότηση από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραμένει ελαφρώς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ η αγορά φυσικού αερίου παραμένει ασταθής.

Η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος κυμαίνεται γύρω στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μόλις 9% κάτω από το φετινό υψηλό του Ιουλίου.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες θα είναι οι τιμές Σεπτέμβρη – Οκτώβρη

ρευμα αυξησεισ, λογαριασμοι ρευματοσ, τιμεσ ρευματοσ σεπτεμβρη

Όπως δείχνουν τα στοιχεία τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο, οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να διαμορφωθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του Αυγούστου, χωρίς την υποστήριξη επιδοτήσεων. Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 16-17 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τα «πράσινα» τιμολόγια.

Παρότι τα επίπεδα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν «μεγάλη αύξηση», διατηρούν τις τιμές ρεύματος στα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου, και χωρίς την επιδότηση, αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι τον τρέχοντα μήνα, το μέσο πράσινο τιμολόγιο για το 80% των νοικοκυριών, που εξυπηρετούνται από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες, σταθεροποιήθηκε, μετά την επιδότηση, στα 14,5 λεπτά, ενώ ο μέσος όρος για ολόκληρη την αγορά ανήλθε στα 16,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Όσον αφορά την πιθανότητα επιδότησης για τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου, αυτό θα εξαρτηθεί από την τελική εξέλιξη της χονδρικής τιμής. Η ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς, που εισήχθη τον Αύγουστο, επιτρέπει την παράταση της για δύο ακόμη μήνες, δηλαδή έως και τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται αν θα πάρει παράταση η επιδότηση στο ρεύμα.

Ρεύμα: Ο καύσωνας στη Δυτική Ευρώπη, ο απογαλακτισμός από την Ρωσία και τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας

Ο καύσωνας στη Δυτική Ευρώπη και η αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF κυμαίνεται σταθερά γύρω από τα 40 ευρώ/MWh, με εκτιμήσεις των αναλυτών να προβλέπουν άνοδο έως και τα 50 ευρώ/MWh σε περίπτωση πρόωρης διακοπής των ρωσικών προμηθειών μέσω Ουκρανίας, εξέλιξη που θεωρείται πιθανή μετά την πρόσφατη ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, όπου βρίσκεται ο μετρητικός σταθμός Sudzha.

Παρά την απομάκρυνση της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου από την έναρξη του πολέμου το 2022, χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ιταλία εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές.

Μέσω του σταθμού Sudzha, η ρωσική Gazprom προμήθευε ετησίως περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα στην Ε.Ε., ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4,5% της συνολικής κατανάλωσης αερίου της Ευρώπης.

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω του ανταγωνισμού με την Ασία για φορτία LNG, γεγονός που αναμένεται να επιβραδύνει τη συγκέντρωση αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες ενόψει του χειμώνα.

Ο καύσωνας που πλήττει τη Δυτική Ευρώπη προσθέτει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυξάνει δραματικά τη ζήτηση και περιορίζει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία. Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF έχει ήδη μειώσει την πυρηνική ισχύ κατά έως και 2,4 GW σε τρεις αντιδραστήρες της στη νότια Γαλλία, και έχει προειδοποιήσει για πιθανές νέες περικοπές την επόμενη εβδομάδα λόγω των έντονων θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.

ρευμα, αυξησεισ στο ρευμα, τιμεσ ρευματοσ, λογαριασμοι ρευματοσ

Σύμφωνα με το Montel, η EDF περιόρισε την ισχύ της μονάδας Bugey 2 (910 MW) στα 647 MW από την Κυριακή, ενώ είχε προγραμματίσει την πλήρη διακοπή της για 24 ώρες. Παράλληλα, η μονάδα St Alban 2 (1.335 MW) λειτουργούσε σε μειωμένη ισχύ στα 260 MW, μετά από παρόμοια οκτάωρη περικοπή. Επιπλέον, η EDF σχεδίαζε να μειώσει την ισχύ των μονάδων Tricastin 2 και 4 (915 MW έκαστη) κατά 735 MW και 180 MW αντίστοιχα, για αρκετές ώρες. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι η μονάδα Golfech 1 (1.310 MW) θα λειτουργούσε στα 280 MW μέχρι την Τετάρτη, ενώ ο δεύτερος αντιδραστήρας θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως τις 26 Αυγούστου για εξοικονόμηση καυσίμου.

Τα περισσότερα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια χρησιμοποιούν νερό από ποτάμια για την ψύξη των αντιδραστήρων τους. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του νερού και των μειωμένων ροών, η EDF είναι νομικά υποχρεωμένη να περιορίζει την παραγωγή για λόγους ασφαλείας. Οι θερμοκρασίες στη νοτιοδυτική Γαλλία έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης έχουν εκτοξευθεί σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας του καύσωνα και των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη Γαλλία, μετά από νέα αύξηση 3,9% χθες, διαμορφώθηκε σήμερα στα 86,15 ευρώ. Στη Γερμανία, η τιμή ανέρχεται στα 108,01 ευρώ, στο Βέλγιο στα 96,68 ευρώ και στην Αυστρία στα 101,26 ευρώ. Στην Ιταλία σημειώθηκε σημαντική άνοδος στα 132,75 ευρώ.

Οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης, μετά από πολλούς μήνες, παρουσιάζουν σύγκλιση με τις υψηλές τιμές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στη Σερβία με 145,07 ευρώ/MWh, ακολουθούμενη από το Μαυροβούνιο (140,34 ευρώ/MWh), τη Βόρεια Μακεδονία (139,64 ευρώ/MWh)την Ουγγαρία (136,39 ευρώ/MWh)τη Ρουμανία (134,47 ευρώ/MWh)τη Βουλγαρία (133,97 ευρώ/MWh), την Κροατία (126,05 ευρώ/MWh) και την Ελλάδα, όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 123,17 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση 15,6% από τα 145,93 ευρώ/MWh της προηγούμενης ημέρας.

Για τις πρώτες 14 ημέρες του Αυγούστου, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας ανέρχεται στα 122,48 ευρώ/MWh, η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία (127,92 ευρώ/MWh). Η σημερινή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καλύπτεται κατά 41,7% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), 38,3% από φυσικό αέριο, 5,4% από υδροηλεκτρικά, 4,1% από λιγνίτες και 5,9% από εισαγωγές.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Α.Φωκά: Στη σωστή κατεύθυνση οι πρωτοβουλίες του Υπ. Ναυτιλίας για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου βάσει της έκθεσης Ντράγκι

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας για την ανανέωση και το “πρασίνισμα” του ακτοπλοϊκού στόλου με βάση την πρόσφατη έκθεση του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Αυτό επεσήμανε η προϊσταμένη

Πολεμικό Ναυτικό: Δοκιμές εν πλω για το πρώτο περιπολικό κλάσης «Island»

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, που αποδέσμευσε επίσης και φωτογραφίες, το πρώτο παράκτιο περιπολικό τύπου «Island» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσε με επιτυχία δοκιμές εν πλω. To πρώτο από τα σκάφη έχει ονομαστεί  “Υποκελευστής Ιωάννης Μαντούβαλος” (P197).

Έλεγχος στη δρομολογιακή γραμμή Πέραμα – Σαλαμίνα

ΘΕΜΑ:  Αιφνιδιαστικός επιτόπιος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη δρομολογιακή γραμμή Πέραμα (Αττικής)- Παλούκια (Σαλαμίνας) – Πέραμα (Αττικής) Η Επιτροπή Ανταγωνισμού («ΕΑ») διενήργησε αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας στον κλάδο παροχής υπηρεσιών μεταφοράς στη δρομολογιακή γραμμή Πέραμα (Αττικής)- Παλούκια (Σαλαμίνας), αναφορικά

Το «ουκρανικό μοντέλο» είναι η λύση για το Προσφυγικό και όχι το κλείσιμο των συνόρων από τη Γερμανία (*)

Η απόφαση του Βερολίνου να επαναφέρει από 16/9/2024 έως 15/3/2025 τους μεθοριακούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της με Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει λέει τις μεταναστευτικές ροές που κατακλύζουν τη Γερμανία, αναμφίβολα προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση μιας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο