Τα λογισμικά παρακολούθησης δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα

Συνέντευξη Τέλλογλου για τις παρακολουθήσεις, το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ στην Ελλάδα και η διένεξη για τις πινακίδες οχημάτων στο Κοσσυφοπέδιο στις σελίδες του Τύπου.

«Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου συνέβαλε στην αποκάλυψη των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών στην Ελλάδα», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού Deutschlandfunk, στην οποία φιλοξενείται συνέντευξη του έλληνα δημοσιογράφου με τίτλο «Τα λογισμικά παρακολούθησης είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό πρόβλημα».

Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Ο Τάσος Τέλλογλου θεωρεί ότι και στη Γερμανία παρακολουθούνται συνάδελφοί του, “ίσως όχι τόσο χονδροειδώς, αλλά με παρόμοιες μεθόδους”». Οι αρχές μπαίνουν πάντα σε πειρασμό επειδή συλλέγουν πολλές πληροφορίες.Ο γνωστός δημοσιογράφος εξέτασε από κοινού με συναδέλφους στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας  Insidestory.gr την διάδοση του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων διαπίστωσαν ότι και εκείνοι είχαν πέσει, εν μέρει, θύματα παρακολούθησης.

«Ζει μονίμως σε μια δυστοπία», δηλώνει ο Τάσος Τέλλογλου στο Deutschlandfunk για τις επιπτώσεις της κατασκοπείας στη δουλειά του. Και προσθέτει ότι στα ραντεβού δεν παίρνει μαζί κινητό. Εκείνοι που παρακολουθούν “είναι τότε τυφλοί και μου αρέσει πολύ αυτό το παιχνίδι στο οποίο τυφλώνονται”.

Στο ερώτημα τι πρέπει να αλλάξει ώστε οι δημοσιογράφοι να αισθάνονται ασφαλείς όταν εργάζονται ο Τάσος Τέλλογλου απαντά: “Το πρόβλημα της παρακολούθησης μέσω λογισμικών είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό. Υπάρχει στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Παντού. Θα πρέπει να υπάρξει ένας κανονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να ρυθμίζει τη χρήση αυτών των λογισμικών κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εντοπιστούν τα ίχνη εκείνων που τα χρησιμοποιούν. Τα ίχνη τους πρέπει να καταγράφονται κάπου, έτσι ώστε να κoπεί η όρεξη όσων μπαίνουν σε πειρασμό να χρησιμοποιήσουν λογισμικά παρακολούθησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη”».

Η Ελλάδα χορηγεί έκτακτο επίδομα πριν τα Χριστούγεννα

Ελλάδα, Γενική Απεργία,

Επίδομα για ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.600 ευρώ

«Για να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους από την αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού η ελληνική κυβέρνηση θα χορηγήσει έκτακτο επίδομα 250 ευρώ», σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα για το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας RND.

Στην ιστοσελίδα του δικτύου διαβάζουμε: «Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο περιμένει 2,3 εκατομμύρια Έλληνες. Στα μέσα Δεκεμβρίου θα λάβουν 250 ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών για να καλύψουν μέρος του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και διαβίωσης. Το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων θα δοθεί σε συνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, ΑΜΕΑ και χαμηλόμισθους, των οποίων το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.600 ευρώ. Για οικογένειες το όριο βρίσκεται στα 16.800 ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια σχεδόν το 25% του πληθυσμού της χώρας δικαιούται το επίδομα».

«Πολλά περισσότερα από πινακίδες κυκλοφορίας»

Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, πινακίδες κυκλοφορίας,

Οι πινακίδες κυκλοφορίες διχάζουν Σέρβους και Κοσοβάρους

«Όταν πινακίδες κυκλοφορίες προκαλούν τέτοια κρίση που απαιτείται παρέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τότε οι προσδοκίες για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου είναι μικρές», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Πολύ περισσότερα από πινακίδες κυκλοφορίας».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Πολιτικοί σερβικής καταγωγής και δημόσιοι υπάλληλοι στο βόρειο Κόσοβο παραιτήθηκαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινας που υποχρεώνει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να αλλάξουν τις σερβικές πινακίδες των οχημάτων τους με κοσοβάρικες. Η εξέγερση στην πρώην σερβική επαρχία φέρει προφανώς την υπογραφή της Σερβίας.

Η κρίση των πινακίδων κυκλοφορίας καθιστά και πάλι σαφές ότι η Σερβία εμμένει στην στρατηγική σχοινοβασίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Κατά συνέπεια οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα πρέπει να επικεντρωθούν λιγότερο στον απώτερο στόχο της σερβικής αναγνώρισης ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου και πολύ περισσότερο σε μικρότερα βήματα όπως η πρόσφατη συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των 6 χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Σ. – Σε εξέλιξη οι άμεσες διαγραφές των αποστρατευθέντων

ΘΕΜΑ:   Ατζέντα 2030 και Σταδιοδρομία Αξιωματικών ΣΧΕΤ. :   α.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 916/2024 έγγραφό μας β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1025/2024 έγγραφό μας γ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1199/2024 έγγραφό μας δ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1439/2024 έγγραφό μας               ε.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 226/2025 έγγραφό μας στ.  Υπ’ αριθμ.

«Καφκικό» περιβάλλον στη Ρουμανία πριν τις προεδρικές κάλπες: Ο πόλεμος των τρολ, η λογοκρισία, τα βαριά πρόστιμα και οι φόβοι για ενίσχυση της ακροδεξιάς

Η ρουμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατηγορίες για λογοκρισία εν όψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, με αυστηρούς νόμους που εισήχθησαν για την καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας με bots και τρολ, μετά την ακύρωση των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου. Όπως γράφει το Politico, φιλελεύθερες οργανώσεις και

Γυναίκες στη ναυτιλία: Η αποκαλυπτική έρευνα των IMO και WISTA

Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα με στόχο την ενίσχυση της ισότητας στη ναυτιλία πρέπει να αυξηθούν. Ειδικότερα, η

Σαν σήμερα: Όταν όλοι «έβλεπαν» καταστροφή, ο Ελληνικός Στρατός μεγαλούργησε: Μάχη του Σκρα και οι Βούλγαροι κατατροπώνονται

Ήταν μια από τις σημαντικότερες μάχες που ενεπλάκη ο Ελληνικός Στρατός στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου· μια μέρα σαν σήμερα 17 Μαΐου του 1918 (με το νέο ημερολόγιο 30 Μαΐου) ολοκληρώνεται με νίκη των ελληνικών δυνάμεων η Μάχη του Σκρα.   Εκείνη

Μετάβαση στο περιεχόμενο