Τα λογισμικά παρακολούθησης δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα

Συνέντευξη Τέλλογλου για τις παρακολουθήσεις, το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ στην Ελλάδα και η διένεξη για τις πινακίδες οχημάτων στο Κοσσυφοπέδιο στις σελίδες του Τύπου.

«Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου συνέβαλε στην αποκάλυψη των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών στην Ελλάδα», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού Deutschlandfunk, στην οποία φιλοξενείται συνέντευξη του έλληνα δημοσιογράφου με τίτλο «Τα λογισμικά παρακολούθησης είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό πρόβλημα».

Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Ο Τάσος Τέλλογλου θεωρεί ότι και στη Γερμανία παρακολουθούνται συνάδελφοί του, “ίσως όχι τόσο χονδροειδώς, αλλά με παρόμοιες μεθόδους”». Οι αρχές μπαίνουν πάντα σε πειρασμό επειδή συλλέγουν πολλές πληροφορίες.Ο γνωστός δημοσιογράφος εξέτασε από κοινού με συναδέλφους στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας  Insidestory.gr την διάδοση του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων διαπίστωσαν ότι και εκείνοι είχαν πέσει, εν μέρει, θύματα παρακολούθησης.

«Ζει μονίμως σε μια δυστοπία», δηλώνει ο Τάσος Τέλλογλου στο Deutschlandfunk για τις επιπτώσεις της κατασκοπείας στη δουλειά του. Και προσθέτει ότι στα ραντεβού δεν παίρνει μαζί κινητό. Εκείνοι που παρακολουθούν “είναι τότε τυφλοί και μου αρέσει πολύ αυτό το παιχνίδι στο οποίο τυφλώνονται”.

Στο ερώτημα τι πρέπει να αλλάξει ώστε οι δημοσιογράφοι να αισθάνονται ασφαλείς όταν εργάζονται ο Τάσος Τέλλογλου απαντά: “Το πρόβλημα της παρακολούθησης μέσω λογισμικών είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό. Υπάρχει στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Παντού. Θα πρέπει να υπάρξει ένας κανονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να ρυθμίζει τη χρήση αυτών των λογισμικών κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εντοπιστούν τα ίχνη εκείνων που τα χρησιμοποιούν. Τα ίχνη τους πρέπει να καταγράφονται κάπου, έτσι ώστε να κoπεί η όρεξη όσων μπαίνουν σε πειρασμό να χρησιμοποιήσουν λογισμικά παρακολούθησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη”».

Η Ελλάδα χορηγεί έκτακτο επίδομα πριν τα Χριστούγεννα

Ελλάδα, Γενική Απεργία,

Επίδομα για ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.600 ευρώ

«Για να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους από την αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού η ελληνική κυβέρνηση θα χορηγήσει έκτακτο επίδομα 250 ευρώ», σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα για το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας RND.

Στην ιστοσελίδα του δικτύου διαβάζουμε: «Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο περιμένει 2,3 εκατομμύρια Έλληνες. Στα μέσα Δεκεμβρίου θα λάβουν 250 ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών για να καλύψουν μέρος του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και διαβίωσης. Το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων θα δοθεί σε συνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, ΑΜΕΑ και χαμηλόμισθους, των οποίων το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.600 ευρώ. Για οικογένειες το όριο βρίσκεται στα 16.800 ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια σχεδόν το 25% του πληθυσμού της χώρας δικαιούται το επίδομα».

«Πολλά περισσότερα από πινακίδες κυκλοφορίας»

Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, πινακίδες κυκλοφορίας,

Οι πινακίδες κυκλοφορίες διχάζουν Σέρβους και Κοσοβάρους

«Όταν πινακίδες κυκλοφορίες προκαλούν τέτοια κρίση που απαιτείται παρέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τότε οι προσδοκίες για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου είναι μικρές», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Πολύ περισσότερα από πινακίδες κυκλοφορίας».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Πολιτικοί σερβικής καταγωγής και δημόσιοι υπάλληλοι στο βόρειο Κόσοβο παραιτήθηκαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινας που υποχρεώνει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να αλλάξουν τις σερβικές πινακίδες των οχημάτων τους με κοσοβάρικες. Η εξέγερση στην πρώην σερβική επαρχία φέρει προφανώς την υπογραφή της Σερβίας.

Η κρίση των πινακίδων κυκλοφορίας καθιστά και πάλι σαφές ότι η Σερβία εμμένει στην στρατηγική σχοινοβασίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Κατά συνέπεια οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα πρέπει να επικεντρωθούν λιγότερο στον απώτερο στόχο της σερβικής αναγνώρισης ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου και πολύ περισσότερο σε μικρότερα βήματα όπως η πρόσφατη συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των 6 χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα είναι η 22η διπλωματική δύναμη στον κόσμο – Οι 10 κορυφαίες χώρες

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διπλωματίας 2024 που καταρτίζει το  Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας. Η έκθεση απεικονίζει τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών και εδαφών της Ασίας,

Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη των δέκα – Το DNA, οι σημειώσεις και οι «γκάφες»

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία: «Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, φέτος;

Χωρίς δίσεκτα έτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έπεφτε τον Ιούνιο. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA, το ηλιακό έτος (περιστροφή Γης περί

ΑΑΔΕ: Στενεύουν τα περιθώρια λαθρεμπορίας καυσίμων – Νέα ψηφιακά εργαλεία φορολογικής εποπτείας τίθενται σε λειτουργία

Την έναρξη ηλεκτρονικής παραλαβής στο σύστημα Εισροών-Εκροών των δεδομένων από τις Φορολογικές Αποθήκες και τις Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων (Δεξαμενοπλοίων) ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με εγκυκλίους του διοικητή της ΑΑΔΕ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο