Κάποιες, λοιπόν, από τις αποτυχίες ήταν αστείες, όπως η «woke» τεχνητή νοημοσύνη που έβαλε τη Google σε μπελάδες αφού ζωγράφισε μαύρους ναζί. Κάποιες άλλες δεν ήταν και τόσο αστείες, αφού προκάλεσαν αγωγές· ένα σφάλμα υπολογιστή της CrowdStrike, για παράδειγμα, που άφησε χιλιάδες επιβάτες της Delta αποκλεισμένους. Κάποιες άλλες κάθε άλλο παρά ως αποτυχίες μπορούν να προσληφθούν από καθαρά τεχνική (ή τεχνολογική) άποψη, αλλά ήταν τραγικές, γιατί απέβησαν μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή· όπως οι ευρεσιτεχνία των Ισραηλινών με τους βομβητές της Χεζμπολάχ.
«Ευτράπελα», αλλά πιο σοβαρά, αντιμετώπισαν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες, παρά τον αγώνα τους να επεκταθούν και να εδραιωθούν στην αγορά μεταξύ 2020-2022, έπεσαν τώρα σε μία περίοδο χαμηλών επιτοκίων, που έσκασαν πάνω τους σαν κύμα, παρασέρνοντάς τες σχεδόν μέχρι τη χρεοκοπία. Έτσι, τα φιλόδοξα τεχνολογικά τους σχέδια έμειναν εκκρεμή και δεν απέφεραν τα προβλεπόμενα, και αναγκαία, κέρδη.
Μερικά, λοιπόν, από αυτά τα… τεχνολογικά ευτράπελα του έτους που οδεύει στη λήξη του είναι τα εξής:
AI – Η «γκάφα» με τη γυναίκα πάπα
Η μάχη εναντίον των προκαταλήψεων μπορεί ενίοτε να οδηγήσει σε τραγελαφικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το MIT Technology Review, όπως Μαύροι Βίκινγκς και γυναίκες πάπες.
Το δεύτερο δεν είναι ένα τυχαίο παράδειγμα, αφού η λειτουργία εικόνων Gemini AI της Google δημιούργησε ακριβώς αυτό: μια γυναίκα πάπα.
Όπως εξηγεί το MIT Technology Review, αυτό δεν ήταν το μόνο «λάθος» της συγκεκριμένης εφαρμογής, την οποία η Google μετά από παράπονα αναγκάστηκε να «μαζέψει». «Ζητήστε», λέει το MIT Technology Review, «από τη Google μια εικόνα Γερμανών στρατιωτών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα δημιουργούσε μια διαφήμιση της Benetton με στολές της Βέρμαχτ.»
Αφού η εταιρεία υπαναχώρησε άγαρμπα, οι δυνατότητες του Gemini τέθηκαν σε παύση και η Google συμφώνησε ότι η καλοπροαίρετη προσπάθειά της να δημιουργούνται εικόνες που προωθούν μία κουλτούρα συμπερίληψης είχε «χάσει το στόχο».
Η δωρεάν έκδοση του Gemini εξακολουθεί να μην δημιουργεί εικόνες ανθρώπων. Αλλά οι πληρωμένες εκδόσεις θα το κάνουν.
Boeing Starliner
Πρόκειται για το διαστημόπλοιο Starliner, το οποίο καθυστέρησε επί μακρόν και εγκατέλειψε τους αστροναύτες της NASA Sunita «Suni» Williams και Barry «Butch» Wilmore στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η αποστολή του Ιουνίου 2024 υποτίθεται πως θα ήταν ένα σύντομο ταξίδι 8 ημερών μετ’ επιστροφής, με στόχο να δοκιμαστεί το Starliner προτού ξεκινήσει μεγαλύτερες αποστολές. Όμως, τελικά αντιμετώπισε διαρροές ηλίου και προβλήματα με τους προωθητήρες, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει άδειο.
Τώρα οι επιβαίνοντες σε αυτό, Butch και Suni, δεν θα επιστρέψουν στη Γη πριν από το 2025, όταν ένα σκάφος του ανταγωνιστή της Boeing, της SpaceX, θα τους φέρει πίσω.
Μετά το φιάσκο του Starliner, η Boeing απέλυσε τον επικεφαλής της μονάδας διαστήματος και άμυνας. «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας και να ανταποκριθούμε στα υψηλά πρότυπα που περιμένουν από εμάς για να καταστήσουμε δυνατή την εκτέλεση των κρίσιμων αποστολών τους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε σημείωμά της η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Boeing, Κέλι Όρτμπεργκ.
Διακοπή λειτουργίας του CrowdStrike
Το σύνθημα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike είναι «Σταματάμε τις παραβιάσεις». Και είναι αλήθεια: Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τον υπολογιστή σας αν δεν μπορείτε να τον ενεργοποιήσετε!
Αυτό ακριβώς συνέβη σε πολλούς ανθρώπους στις 19 Ιουλίου, όταν χιλιάδες υπολογιστές Windows σε αεροπορικές εταιρείες, τηλεοπτικούς σταθμούς και νοσοκομεία άρχισαν να εμφανίζουν τη «μπλε οθόνη θανάτου».
Η αιτία δεν ήταν χάκερ ή ransomware. Αντίθετα, οι υπολογιστές αυτοί είχαν κολλήσει σε βρόχο εκκίνησης εξαιτίας μιας κακής ενημέρωσης που στάλθηκε από την ίδια την CrowdStrike. Ο διευθύνων σύμβουλος George Kurtz με ανάρτησή του στο Χ είπε ότι το «πρόβλημα» είχε εντοπιστεί ως «ελάττωμα» σε ένα μόνο αρχείο υπολογιστή.
Ποιος ευθύνεται λοιπόν σύμφωνα με την εταιρεία; Ο πελάτης της, Delta Airlines, που αναγκάστηκε να ακυρώσει 7.000 πτήσεις, υπέβαλε μήνυση για 500 εκατομμύρια δολάρια. Ισχυρίζεται ότι η εταιρεία ασφαλείας προκάλεσε μια «παγκόσμια καταστροφή» όταν πήρε «μη πιστοποιημένες και μη δοκιμασμένες συντομεύσεις».
Η CrowdStrike, από την άλλη, άσκησε ανταγωγή, ισχυριζόμενη ότι η διοίκηση της Delta ευθύνεται για τα προβλήματά της.
«Κάθετα» αγροκτήματα
Καλλιέργεια μαρουλιού σε κτίρια με τη χρήση ρομπότ, υδροπονίας και φώτων LED: Αυτό ήταν το πλάνο της Bowery, μιας νεοφυούς επιχείρησης «κάθετης καλλιέργειας», για το οποίο έλαβε χρηματοδότηση μεγαλύτερη από 700 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, τον Νοέμβριο, η Bowery χρεοκόπησε κι έτσι κέρδισε την πρωτειά στις πιο αποτυχημένες start-up της χρονιάς, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης επιχειρήσεων CB Insights.
Η Bowery ισχυριζόταν ότι οι κάθετες φάρμες ήταν «100 φορές πιο παραγωγικές» από τις παραδοσιακές φάρμες, καθώς τα «ράφια» με τα φυτά μπορούσαν να στοιβάζονται σε ύψος 40 μέτρων. Στην πραγματικότητα, το μαρούλι της εταιρείας ήταν πιο ακριβό και αυτό δημιούργησε καταστροφικά, όπως αποδείχτηκε, προβλήματα στην εταιρεία.
Εκρηκτικοί βομβητές
Χτυπούσαν και μετά ανατινάσσονταν. Σε ολόκληρο το Λίβανο, έπεφταν άνθρωποι νεκροί, πολύ συχνά και διαμελισμένοι, εξαιτίας αυτού που χαρακτηρίστηκε ως «το πρώτο αιφνιδιαστικό χτύπημα του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ».
Η επίθεση, πέρα από αποτρόπαια και θανατηφόρα, ήταν και διαβολικά έξυπνη. Το Ισραήλ δημιούργησε εταιρείες βιτρίνας που πούλησαν χιλιάδες βομβητές παγιδευμένους με εκρηκτικά στην ισλαμική παράταξη, η οποία ήδη ανησυχούσε ότι τα τηλέφωνά παρακολουθούνται.
Πηγή: Reporter.gr