Τελικά τι γιορτάσαμε την 22-3-2022;

Με μεγάλη ικανοποίηση  είδαμε ότι από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ διοργανώθηκε εορτή με αφορμή την επέτειο των 103 χρόνων από την ίδρυση του Σώματος το έτος 1919.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά (μετά το εορτασμό των 100 χρόνων)  που γιορτάζεται η επέτειος ίδρυσης του Σώματος και αξίζουν συγχαρητήρια στον νέο Αρχηγό και την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ που έκαναν το πρώτο βήμα.

Θα αναρωτηθεί κανείς, αν  ο τρόπος που εορτάστηκε η επέτειος ήταν ανάλογης  λαμπρότητας  των ετήσιων εορτών τιμής στο προσωπικό των άλλων Σωμάτων, που συνήθως συνδυάζεται και με τον προστάτη τους Άγιο;

Η απάντηση είναι αναμφίβολα δεν είναι θετική.

Ο χθεσινός  εορτασμός δεν είχε την λαμπρότητα και την καθολική συμμετοχή της πολιτειακής κοινότητας, όπως άλλωστε αρμόζει στα εν αποστρατεία και εν ενεργεία στελέχη αλλά και στην μακρόχρονη ένδοξη ιστορία του Λιμενικού Σώματος.

Σε αυτό βεβαίως μπορεί κάποιος να αντιπαραθέσει, ότι μόλις πριν 3 ημέρες είχαμε την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Αρχηγίας όπου λάμπρυναν με την παρουσία τους τιμώντας το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ πλήθος κόσμου και πολιτειακών παραγόντων.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα, αλλά πρέπει στην έσχατη περίπτωση που η αλλαγή Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ συμπίπτει χρονικά με την επέτειο ίδρυσης του Σώματος να συνεορτάζεται.

Ο ετήσιος εορτασμός για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ πρέπει να καθιερωθεί όχι μόνο στην συνείδηση  των ίδιων των στελεχών του αλλά και όλης της κοινωνίας σε αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο.

Την σύγχυση για την καθιέρωση εορτασμού της ημέρας τιμής στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ επιτείνει και η διάταξη  της  παρ. 9 του άρθρου 143 του ν. 4504/17, που θέσπισε εκ του προχείρου  η προηγούμενη Κυβέρνηση:

«9. Η 19η Μαρτίου καθιερώνεται ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία και το εν ενεργεία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).»             

Αίνιγμα αποτελεί το γεγονός γιατί αυτή η ημέρα τιμής στο προσωπικό δεν συνδυάστηκε με την 22η Μαρτίου ημέρα ίδρυσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ το έτος 1919.

Βέβαια η ίδια Κυβέρνηση που θέσπισε την διάταξη, ποτέ δεν «θυμήθηκε» την ημέρα αυτή και δεν  εξέδωσε έστω και μία ανακοίνωση σε ένδειξη σεβασμού απέναντι στα στελέχη του Σώματος.

Δεν είναι παράλογο λοιπόν που στις  ομιλίες τους της 22ας Μαρτίου 2022 αναγκάστηκαν ο μεν Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ να αναφερθεί στην 19η Μαρτίου, δηλαδή την επίσημη ημέρα τιμής στο προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,  ο δε Υπουργός κ. Πλακιωτάκης Ι. να αναφερθεί στην επέτειο συμπλήρωσης των  103 χρόνων από την ίδρυση του Σώματος.

Τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση;

Μάλλον είναι φρόνιμο,  ενόψη και της επικείμενης προώθησης νομοσχεδίου για τον θαλάσσιο τουρισμό με πρωτοβουλία της στρατιωτικής ηγεσίας να περιληφθεί σε αυτό διάταξη, με την οποία να καθιερωθεί η 22α  Μαρτίου ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία και το εν ενεργεία προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με αντίστοιχη τροποποίηση της παρ. 9 του άρθρου 143 του ν. 4504/17., δηλαδή την ημερομηνία που ταυτίζεται με αυτήν της ίδρυσης του Σώματος.

Ασφαλώς και είναι παντελώς  άσκοπο να  επισημανθεί η  μεγάλη σημασία της προβολής της ιστορίας και του έργου του Σώματος  στο κοινωνικό σύνολο …   Η  σημαντική δύναμη που αντλούν  τα στελέχη του  από τη αποδοχή της προσφοράς τους  και το αγκάλιασμα από τον απλό πολίτη

Είναι βέβαιο, ότι στη συνείδηση και τις καρδιές  των Ελλήνων πολιτών αλλά και της διεθνούς κοινότητας το  Λιμενικό Σώμα με την μακρόχρονη προσφορά του έχει λάβει την θέση, που πραγματικά του αξίζει και έχει αναγνωριστεί ως πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας οργανισμού δημόσιου φορέα στους κόλπους της Ε.Ε..

Όμως όλοι οφείλουν σεβασμό και τιμή στην καθημερινή προσφορά των στελεχών του Σώματος και αυτό να το δείχνουν στην πράξη.

Η καθιέρωση της ημέρας τιμής στα στελέχη του Σώματος αποτελεί ηθική υποχρέωση της πολιτείας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επενδύσεις $4,1 δισ. στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές

Της Αναστασίας Βαμβακά Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επενδύσεις στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές, με τα στοιχεία της Allied Shipping Research να αναφέρουν πως έχουν επενδύσει μέσα στο 2022 ήδη 4,157 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 196

Αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για κορυφαία ναυτιλιακή συνάντηση στην Αθήνα

Το φετινό Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του International Propeller Club of the United States ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώπιον εκατοντάδων αντιπροσώπων από όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου συζητήσεων και κεντρικών ομιλιών από αξιωματούχους

Πόλεμος προσφορών στα σούπερ μάρκετ αλλά και νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων

Έως και το 50% των προϊόντων στα ράφια βγαίνουν σε προσφορά με όλο και μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων, την ώρα που οι προμηθευτές και οι αλυσίδες παύουν να συγκρατούν τις αυξήσεις στις τιμές. Στο 3% εκτιμάται ότι θα φθάσει η μείωση

Βραζιλία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί, 14 τραυματίες, πολλοί αγνοούμενοι στην κατάρρευση γέφυρας

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, ανακοίνωσαν οι αρχές, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο απολογισμός των θυμάτων να γίνει ακόμη πιο βαρύς, καθώς αγνοούνται αρκετοί ακόμη.