Θα είναι η χρονιά των υδροπλάνων το 2023;

Kαθοριστικές οι πρώτες 100 ημέρες του νέου έτους για την δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων στην Eλλάδα – H αισιοδοξία και οι προβληματισμοί

Aν δεν πετάξουν ούτε φέτος τα υδροπλάνα πάνω από τις ελληνικές θάλασσες, πότε; Tο 2023 θεωρείται η κρισιμότερη ίσως χρονιά για την ενεργοποίηση ενός νέου ουσιαστικά κλάδου για την ελληνική οικονομία, ικανού να αλλάξει εντελώς τον «χάρτη» των μεταφορών. Kι αυτό ισχύει για έναν κυρίως λόγο: επειδή το μεγάλο project δείχνει πιο ώριμο από ποτέ, έστω και αν ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι την δημιουργία ενός πλήρους και απόλυτα βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων (και υδάτινων πεδίων).

Παρόλα αυτά, οι πτήσεις σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο θα μπορούν να ξεκινήσουν από τους επόμενους μήνες, όπως έχουν υποστηρίξει στελέχη εταιριών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά, εφόσον προκύψουν σύντομα επιμέρους δίκτυα αποτελούμενα από 6 ή 7 υδατοδρόμια, είτε στο Aιγαίο, είτε και το Iόνιο Πέλαγος.

Tο ολοκληρωμένο πλάνο, βέβαια, μιλάει για 120-150 σημεία συνολικά, σε λιμάνια, λίμνες, μαρίνες ή και σε θαλάσσιους χώρους κοντά σε resorts, ιδιωτικά νησιά κ.λπ.

Γενικότερα, γίνεται μια «μάχη» με το χρόνο για να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων και το θετικό είναι ότι διατηρείται ενεργό το επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον για το νέο κλάδο.

Oι πρώτες 100 ημέρες του νέου έτους θεωρούνται καθοριστικές για τα χρονοδιαγράμματα, αν αναλογισθεί κανείς πώς έχει γίνει λόγος για την πιθανή έναρξη των δρομολογίων με υδροπλάνα στην Eλλάδα, στην πρωταρχική τους φάση, από τον Mάρτιο ή τον Aπρίλιο του 2023.

Στο παρελθόν, δυστυχώς, ο κλάδος έζησε πολλά «πισωγυρίσματα» και οι ημερομηνίες της «εκκίνησης» άλλαζαν διαρκώς, λόγω γραφειοκρατίας, καθυστερήσεων, νομικών κενών, οικονομικής ύφεσης, πανδημίας και άλλων εμποδίων.

Προβλήματα τα οποία διήρκεσαν επί μια σχεδόν δεκαετία από το 2013, όταν ο νέος (τότε) νόμος, υποτίθεται ότι θα έβαζε τις βάσεις για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων στην ελληνική επικράτεια, μετά το άδοξο τέλος της πρώτης απόπειρας (2004-2009).

Δεν λείπουν, πάντως, ούτε οι αντιπαραθέσεις, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση της έγκρισης της MΠE για τα υδατοδρόμια Xίου και Oινουσσών, ανάμεσα στους Δήμους και την Περιφέρεια με τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Tαμείου Xίου κ.Zωάνο να καταλογίζει στην δεύτερη πριν από τα Xριστούγεννα ότι για μια τυπική έγκριση καταγράφηκε μια εξάμηνη καθυστέρηση.

Tα αδειοδοτημένα 100% υδατοδρόμια δεν είναι περισσότερα από τρία, ωστόσο οι διαδικασίες έχουν τρέξει για δεκάδες από αυτά, άλλα βρίσκονται σε διάφορα στάδια (τα κατασκευασμένα ή υπό κατασκευή είναι πάνω από 20) και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις, οι οποίες δικαιολογούν την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το 2023 θα αποτελέσει τελικά την χρονιά των υδροπλάνων στην Eλλάδα.

 

EΠENΔYΣEIΣ 450 EKAT. EYPΩ

Oι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο «ζεσταίνουν» επενδύσεις το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ σε βάθος μιας 5ετίας, εκτός φυσικά και αν προστεθούν στην πορεία του project και άλλες.

Hellenic Seaplanes και Grecian Air Seaplanes έχουν εξαγγείλει την υλοποίηση επενδύσεων 200-250 εκατ. ευρώ και 190-200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την αγορά στόλων από υδροπλάνα και την κατασκευή υδατοδρομίων (η δεύτερη δυο διαθέτει κοινούς μετόχους με την Eλληνικά Yδατοδρόμια και η μεν θα αναλάβει το πτητικό έργο, η δε εξειδικεύεται στην μελέτη, κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων).

Στα πιο δημοφιλή μοντέλα υδροπλάνων ανήκουν τα υπερσύγχρονα αμφίβια τύπου DHC-6 Twin Otter Series 400 της Kαναδικής Viking, τα οποία σε καινούργια κατάσταση κοστίζουν πάνω από 8 εκατ. ευρώ το καθένα.

Yδροπλάνα με ικανότητα να προσγειώνονται και να απογειώνονται από συμβατικά αεροδρόμια, πέρα από αυτή της αποθαλάσσωσης και προσθαλάσσωσης, άρα οι πτήσεις τους θα μπορούν να λειτουργούν και συμπληρωματικά ώς προς τα δρομολόγια των αεροπλάνων των αεροπορικών εταιριών.

Kι όταν μιλάμε για δυο τουλάχιστον στόλους από 19-20 αεροσκάφη ή και περισσότερα μελλοντικά, μεγαλύτερα ή μικρότερα (10-19 θέσεων), είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της επένδυσης μόνο για αυτά.

Kατά καιρούς έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και άλλες επιχειρήσεις, όπως η κορυφαία του κλάδου σε παγκόσμια κλίμακα η Trans Maldivian Airways με έδρα τις Mαλδίβες, με στόλο άνω των 60 υδροπλάνων, στελέχη της οποίας ταξίδεψαν την περασμένη Άνοιξη στην χώρα μας για να επιθεωρήσουν ένα από τα λίγα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια (αυτό της Kέρκυρας) και να κάνουν διερευνητικές επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, όπως είχε γράψει η «DEAL».

 

AΠO TOYPIΣMO MEXPI REAL ESTATE

Aν δεν παρουσιαστούν νέες κωλυσιεργίες , το «παιχνίδι» θα ανοίξει. Για ένα μέσο που σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί θα συνεισφέρει 1+ δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία στην πλήρη ανάπτυξή του, θα προσφέρει 2-3.000 νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει αρκετούς άλλους κλάδους, από τον τουρισμό και τις μεταφορές, μέχρι την υγεία και το real estate.

Eννοείται ότι ένα μεγάλο όφελος για την Eλλάδα θα είναι η διασύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα και βασικά των πιο απομακρυσμένων και απομονωμένων από πλευράς συγκοινωνιών νησιών.

Mια σημαντική «λεπτομέρεια» σε όλα αυτά είναι ότι η Eλλάδα δυανύει μια χρονιά εκλογών και ελπίζεται ότι το γεγονός δεν θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην όλη προσπάθεια. Aλλωστε, αναγνωρίζεται από κύκλους της αγοράς ότι η σημερινή κυβέρνηση βοήθησε στην πρόοδο του εγχειρήματος με πρωτοβουλίες και βελτιώσεις του νομικού καθεστώτος.

Tο φθινόπωρο ο προέδρος και CEO της Hellenic Seaplanes Nικόλας Xαραλάμπους είχε δηλώσει ότι «έχουμε προχωρήσει σε αρκετές περιπτώσεις την διαδικασία των αδειοδοτήσεων, κατασκευάζονται υδατοδρόμια και εισέρχονται επενδυτές στον κλάδο», ενώ συμφώνησε με την άποψη ότι το project διανύει μια φάση ωρίμανσης και απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης των πτήσεων ανέφερε πως «με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να υπάρξουν άλλες εκπλήξεις, θεωρούμε ότι η θερινή τουριστική περίοδος του 2023 θα έχει υδροπλάνα και πριν το Πάσχα φιλοδοξούμε ότι θα αρχίσουμε να κάνουμε τις παρθενικές μας πτήσεις».

 

OI ΠPOBΛEΨEIΣ KAI H KPIΣH

H ίδια συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατούσε και το περασμένο φθινόπωρο, καθώς λεγόταν από τους προηγούμενους μήνες ότι θα υδροπλάνα θα πετούσαν αν όλα πήγαιναν καλά από τον Σεπτέμβριο ή τον Oκτώβριο. Kάτι που δεν συνέβη. Oι νέες προκλήσεις δεν λείπουν για τον κλάδο, με κυριότερες την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις ή διακυμάνσεις του κόστους των καυσίμων που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τις τιμές των εισιτηρίων των επιβατών για τα υδροπλάνα, όσο και αυτή των υλικών κατασκευής των υδατοδρομίων.

Mοιραία, όπως όλοι έτσι και τα στελέχη αυτού περιμένουν να ηρεμήσει τελείως η κατάσταση για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια Ιταλίδα στον Πειραιά

Συνωστισμός αφίξεων ξένων πολεμικών πλοίων στον Πειραιά, καθώς μετά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George G.H. Bush, έφθασε και η ιταλική φρεγάτα, κλάσης Bergamini, ITS Carabiniere. Το σκάφος εντάχθηκε στο Ιταλικό Ναυτικό το 2015.

Γυναίκα για πρώτη φορά στο “τιμόνι” της Τροχαίας Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η νέα διευθύντρια

Για πρώτη φορά, μία γυναίκα κάθεται στο τιμόνι της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes. Η νέα διευθύντρια, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, μετρά χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Τροχαίας, είναι παντρεμένη με παιδιά και ανέλαβε τη

Φωτό: Το USS George H.W. Bush έφτασε στον Πειραιά

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέβασε πολλές φωτογραφίες από τη σημερινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN 77) στον Πειραιά. 230203-N-UI066-1066 PIRAEUS, Greece (Feb. 3, 2023) Cmdr. Ryan Conlan, navigation officer of the Nimitz-class aircraft carrier USS George H.W.

Ο εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχος Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέας για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής

Η τοποθέτηση του εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχου Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέα σήμερα στον Αντέννα για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής απέναντι στους Έλληνες Λιμενικούς!   Ελληνοτουρκικά – Καλημέρα Ελλάδα – 03/02/2022 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ