«The Last Hunt»: Ένα ντοκιμαντέρ από τις Κυκλάδες για τη σημασία της βιώσιμης αλιείας

Ένας ψαράς από την Άνδρο βλέπει τη θάλασσα να στερεύει από ψάρια, και αναρωτιέται τι θα αφήσει στους γιους του

Το ντοκιμαντέρ «The Last Hunt» παρακολουθεί την καθημερινότητα ενός ψαρά από τις Κυκλάδες.  Μέσα από αυτή, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα του επαγγέλματος τόσο για το παρόν όσο και το μέλλον μας.

Ο Δημήτρης Ζάνες μπήκε για πρώτη φορά σε ψαροκάικο το 1995 ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του.  Τότε, όλοι πίστευαν ότι η θάλασσα είναι ανεξάντλητη και πως τα ψάρια δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ.  Πολύ σύντομα, από το 2000 κιόλας, διαπίστωσε κάτι οξύμωρο.  Μπορεί ο αλιευτικός εξοπλισμός ολοένα να εξελισσόταν, η ποσότητα των ιχθυαποθεμάτων, όμως, μειωνόταν αισθητά.

Οι λόγοι, πολλοί: αλόγιστη εμπορική αλιεία, έλλειψη κοινής αλιευτικής πολιτικής, θαλάσσια ρύπανση κ.ά.  Πλέον, είναι ξεκάθαρο πως οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι σαρωτικές.  Η αρχή σίγουρα κρύβεται στη βιώσιμη αλιεία ενώ και ο αλιευτικός τουρισμός (όταν ο επισκέπτης ανεβαίνει σε επαγγελματικό σκάφος είτε για αναψυχή είτε για να παρακολουθήσει τρόπους ψαρέματος είτε για να ψαρέψει και ο ίδιος) κρίνεται υποσχόμενος.

Η αρχική σύλληψη της ιδέας του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με το travel.gr, υπήρχε στο μυαλό του σκηνοθέτη Χαράλαμπου Γιαννακάκη, εδώ και καιρό.

«Πολλά χρόνια αναρωτιέμαι γιατί έχουμε φτάσει να στεκόμαστε μάλλον στην λάθος πλευρά της ιστορίας, με έναν τρόπο ζωής τόσο μακριά από την φύση, το περιβάλλον και την πρώτη ύλη.  Έπειτα, γνωρίζοντας τον Δημήτρη, την οικογένεια του και το περιβάλλον που ζει σε ένα Κυκλαδονήσι, συνειδητοποίησα ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες όλων μας είναι βάσιμες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και λύσεις.  Τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων θυμήθηκα ένα πέλαγος που είχα ξεχάσει.  Ένα πέλαγος που έβλεπα μόνο κατά τη διάρκεια των τυποποιημένων καλοκαιρινών διακοπών.  Ένα πέλαγος που κάποτε ο δικός μου πατέρας μου μάθαινε τι συμβαίνει κάτω από αυτό.  Τα ονόματα και τις συνήθειες του κάθε ψαριού.  Τη σχέση μεταξύ θηράματος και θηρευτή που ίσως δεν είναι αυτή που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας».

Αυτό ήταν και το πέλαγος του ψαρά Δημήτρη Ζάνε.  Αυτό που του δίνει ζωή γιατί το σέβεται και το αγαπά καθημερινά, σαν να βασίζεται η ζωή του πάνω σε αυτό, γιατί στην πραγματικότητα… βασίζεται.  Όχι μόνο η δική του αλλά και όλου του κόσμου.  Έρευνες δείχνουν ότι το 80% των ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται.  Γι’ αυτό, είναι επιτακτικό να σταματήσει η δραστική μείωση των ψαριών ώστε να μπορέσουν –ειδικά τα είδη που χρειάζονται χρόνια για να αναπαραχθούν- να ανακάμψουν.

Το ντοκιμαντέρ “The Last Hunt” έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική μέσα από συμμετοχές σε Φεστιβάλ και ειδικές προβολές.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον τελικό του Australia Open ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Κέρδισε με 3-1 σετ τον Κατσάνοφ Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τέταρτο ημιτελικό καριέρας στη Μελβούρνη, έσπασε το «ρόδι», κέρδισε με 3-1 τον Κατσάνοφ (7-6, 6-4, 6-7, 6-3) και θα παίξει την Κυριακή στον δεύτερο τελικό grand slam της καριέρας του.

Orient Express Silenseas: Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό του κόσμου – Θα έχει μήκος 220 μέτρα! ( video)

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor, ο οποίος το 2017 απέκτησε τη φίρμα Orient Express, ανακοίνωσε ότι το 2026 θα καθελκυστεί το Orient Express Silenseas που προορίζεται να είναι «το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό του κόσμου». Με μήκος 220 μέτρα, θα σχεδιαστεί από τον

Κακοκαιρία: Ξεπέρασαν τις 400 οι κλήσεις στην πυροσβεστική – 210 μόνο στην Αττική

Περισσότερες από 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημεία δέχτηκε η πυροσβεστική υπηρεσία από την Τετάρτη (25/1) έως και σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα. Στην Αττική η πυροσβεστική δέχτηκε

Συντάξεις: Το 44,33% δεν έλαβε καθόλου ή πήρε χαμηλότερη αύξηση

Οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι, περίπου το 44,33% είτε δε έλαβαν αύξηση, είτε έλαβαν πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που ανέμεναν. Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει γύρω από τις αυξήσεις των συντάξεων.  Το στοιχείο αυτό προέρχεται από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ),