«The Last Hunt»: Ένα ντοκιμαντέρ από τις Κυκλάδες για τη σημασία της βιώσιμης αλιείας

Ένας ψαράς από την Άνδρο βλέπει τη θάλασσα να στερεύει από ψάρια, και αναρωτιέται τι θα αφήσει στους γιους του

Το ντοκιμαντέρ «The Last Hunt» παρακολουθεί την καθημερινότητα ενός ψαρά από τις Κυκλάδες.  Μέσα από αυτή, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα του επαγγέλματος τόσο για το παρόν όσο και το μέλλον μας.

Ο Δημήτρης Ζάνες μπήκε για πρώτη φορά σε ψαροκάικο το 1995 ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του.  Τότε, όλοι πίστευαν ότι η θάλασσα είναι ανεξάντλητη και πως τα ψάρια δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ.  Πολύ σύντομα, από το 2000 κιόλας, διαπίστωσε κάτι οξύμωρο.  Μπορεί ο αλιευτικός εξοπλισμός ολοένα να εξελισσόταν, η ποσότητα των ιχθυαποθεμάτων, όμως, μειωνόταν αισθητά.

Οι λόγοι, πολλοί: αλόγιστη εμπορική αλιεία, έλλειψη κοινής αλιευτικής πολιτικής, θαλάσσια ρύπανση κ.ά.  Πλέον, είναι ξεκάθαρο πως οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι σαρωτικές.  Η αρχή σίγουρα κρύβεται στη βιώσιμη αλιεία ενώ και ο αλιευτικός τουρισμός (όταν ο επισκέπτης ανεβαίνει σε επαγγελματικό σκάφος είτε για αναψυχή είτε για να παρακολουθήσει τρόπους ψαρέματος είτε για να ψαρέψει και ο ίδιος) κρίνεται υποσχόμενος.

Η αρχική σύλληψη της ιδέας του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με το travel.gr, υπήρχε στο μυαλό του σκηνοθέτη Χαράλαμπου Γιαννακάκη, εδώ και καιρό.

«Πολλά χρόνια αναρωτιέμαι γιατί έχουμε φτάσει να στεκόμαστε μάλλον στην λάθος πλευρά της ιστορίας, με έναν τρόπο ζωής τόσο μακριά από την φύση, το περιβάλλον και την πρώτη ύλη.  Έπειτα, γνωρίζοντας τον Δημήτρη, την οικογένεια του και το περιβάλλον που ζει σε ένα Κυκλαδονήσι, συνειδητοποίησα ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες όλων μας είναι βάσιμες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και λύσεις.  Τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων θυμήθηκα ένα πέλαγος που είχα ξεχάσει.  Ένα πέλαγος που έβλεπα μόνο κατά τη διάρκεια των τυποποιημένων καλοκαιρινών διακοπών.  Ένα πέλαγος που κάποτε ο δικός μου πατέρας μου μάθαινε τι συμβαίνει κάτω από αυτό.  Τα ονόματα και τις συνήθειες του κάθε ψαριού.  Τη σχέση μεταξύ θηράματος και θηρευτή που ίσως δεν είναι αυτή που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας».

Αυτό ήταν και το πέλαγος του ψαρά Δημήτρη Ζάνε.  Αυτό που του δίνει ζωή γιατί το σέβεται και το αγαπά καθημερινά, σαν να βασίζεται η ζωή του πάνω σε αυτό, γιατί στην πραγματικότητα… βασίζεται.  Όχι μόνο η δική του αλλά και όλου του κόσμου.  Έρευνες δείχνουν ότι το 80% των ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται.  Γι’ αυτό, είναι επιτακτικό να σταματήσει η δραστική μείωση των ψαριών ώστε να μπορέσουν –ειδικά τα είδη που χρειάζονται χρόνια για να αναπαραχθούν- να ανακάμψουν.

Το ντοκιμαντέρ “The Last Hunt” έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική μέσα από συμμετοχές σε Φεστιβάλ και ειδικές προβολές.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια