Θεοχάρης για αιγιαλό: «Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν αλλά δε θα χαριστούμε και σε κανέναν»

Παρουσίασε τους πέντε άξονες των παρεμβάσεων

Ως τολμηρό, αυστηρό, λειτουργικό, φιλοπεριβαλλοντικό, αλλά και συνάμα φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, χωρίς καμία υπερβολή. Η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι η 13η μεγαλύτερη στον κόσμο, σχεδόν όσο και της αχανούς Κίνας. Έχουμε περισσότερες -θα έλεγα και πολύ πιο όμορφες, από φυσικής απόψεως- παραλίες από την Τουρκία, τη Βρετανία, την Ινδία, ακόμη και τη Βραζιλία. Οι ακτές της πατρίδας μας φτάνουν τα 13.676 χιλιόμετρα. Υπερβολικά μεγάλος φυσικός πλούτος για να τον αφήνουμε έρμαιο στις αυθαιρεσίες, στην καταπάτηση, στο μπάχαλο. Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε, νομικά και θεσμικά, τις παραλίες μας. Και την ίδια στιγμή να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα -τη νόμιμη και φιλική προς το φυσικό περιβάλλον τουριστική επιχειρηματικότητα, εννοείται, αυτή που αναπτύσσεται στις παραλίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.

Και συνέχισε λέγοντας «το νομοσχέδιο αυτό έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: Να επιβάλει την νόμιμη τάξη στην δημόσια περιουσία και ειδικά στους αιγιαλούς και να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών, Ελλήνων και αλλοδαπών, στις παραλίες. Παράλληλα όμως φέρνει: Πρώτον, βιώσιμη ανάπτυξη, δεύτερον αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση τρίτον αυστηρότητας κυρώσεις και τέταρτο, ασφάλεια για τους πολίτες». 

Το κίνημα της Ξαπλώστρας

«Το προηγούμενο καλοκαίρι, όπως όλοι θυμόμαστε, γίναμε μάρτυρες κινητοποιήσεων εκ μέρους πολιτών, ενάντια στην αυθαίρετη, κατάφωρα παράνομης κατάληψης ελληνικών παραλιών. Το λεγόμενο «Κίνημα της Ξαπλώστρας». Τα αντανακλαστικά αυτής της κυβέρνησης λειτούργησαν ακαριαία, και στη συγκεκριμένη περίπτωση: Από τις 21 Ιουλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023 διενεργήσαμε4.500 ελέγχους σε αιγιαλό και παραλίες. Διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις, οι οποίες παραπέμφθηκαν για τις περαιτέρω προβλεπόμενες διαδικασίες, την επιβολή προστίμων», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του για το θέμα των αιγιαλών, παρουσίασε τους πάντες άξονες των παρεμβάσεων.

  1. Εισαγωγή διαβαθμίσεων ως προς την προστασία και την αξιοποίηση των αιγιαλών
  2. Εισαγωγή της ηλεκτρονικής πλειοδοτικής διαδικασίας διαγωνισμού για τις παραλίες από την Κτηματική Υπηρεσία.
  3. Καθιέρωση περαιτέρω υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους.
  4. Αξιοποίηση εργαλείων και μέσων σύγχρονης τεχνολογίας (apps, drones κ.λπ.), ώστε οι έλεγχοι να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, αλλά και για τη διευκόλυνση καταγγελιών από τους πολίτες.
  5. Αυστηροποίηση προστίμων και άμεση απομάκρυνση αυθαίρετων εγκαταστάσεων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε τέλος και στις διατάξεις που αφορούν την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, που περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο λέγοντας «Οι διατάξεις φέρνουν διαφορετικά πρόστιμο σε κάθε κρίκο της αλυσίδας ώστε να μπορούν οι ελεγκτές να εντοπίσουν τον υπαίτιο και να του επιβάλουν το πρόστιμο. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μία ενεργοποίηση της αγοράς και αυτήν την τάση θέλουμε να την ενισχύσουμε με στόχο την συμμόρφωση όλων με αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση για την περιορισμό της φοροδιαφυγής».

«Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν αλλά δεν πρόκειται και να χαριστούμε σε κανέναν», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο