Θεοδωρικάκος: « Η ελληνική ναυτιλία σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων »

Τάκης Θεοδωρικάκος: « Η ελληνική ναυτιλία σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων »

 • Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση του κράτους
 • Στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε ποιός Πρωθυπουργός εγγυάται τη σιγουριά, την σταθερότητα και την αξιοπιστία για να πορεύεται η χώρα στο αύριο με ασφάλεια και στέρεες προοπτικές

«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τη δύναμη κρούσης της εθνικής μας οικονομίας και μοχλό ανάπτυξης, ενώ σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην τεράστια συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας των 5.500 πλοίων στην ανάπτυξη, παραθέτοντας στοιχεία για το ρόλο της σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

«Η επόμενη τετραετία είναι κρίσιμη και αποφασιστική με δύο προτάγματα: τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας και την ανασυγκρότηση του Κράτους: με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια, σε όλες της τις εκδοχές, κυρίως όμως την ενίσχυση και θωράκιση των συνόρων, αλλά και την επιπλέον ενίσχυση των περιπολιών στις γειτονιές», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως «οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε ποια παράταξη, ποιος πρωθυπουργός μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της οικονομίας, την πορεία της Πατρίδας μας με ασφάλεια» και πρόσθεσε: «τέσσερα χρόνια αποδείξαμε ότι ξέρουμε να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Εργαζόμαστε σκληρά, με όραμα για την Πατρίδα μας και με συγκεκριμένο σχέδιο, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η πατρίδα χρειάζεται σιγουριά, σταθερότητα αξιοπιστία για να συνεχίσει να προχωρά μπροστά».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο 20χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης, Δόκιμος Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού και σπουδαστής της ΑΕΝ Μακεδονίας για το απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα που επέδειξε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ως επιβαίνων στο τρένο σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Η ελληνική ναυτιλία σηματοδοτεί την Ελλάδα της ανάπτυξης και των ανοιχτών οριζόντων

Είναι τιμή και ευθύνη για ένα πολιτικό πρόσωπο να απευθύνει ομιλία στους ανθρώπους που ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και δημιουργίας και πρωταγωνιστούν στην Ελληνική Ναυτιλία: η οποία προχωρά δυναμικά μπροστά, μέσα στις συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού και σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων και των επιτυχιών.

Σε μια εποχή που μαζεύονται μαύρα σύννεφα ενός νέου κύκλου κρίσης -με την κατάρρευση τραπεζικών κολοσσών, τον κίνδυνο ευρύτερων αναταραχών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τον πληθωρισμό και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων- η Ελληνική Οικονομία, για να είναι βιώσιμη και ισχυρή, έχει ανάγκη από μία πανίσχυρη Ελληνική Ναυτιλία: σύγχρονη και ανταγωνιστική, περιβαλλοντική, ικανή να κάνει τις αλλαγές που πρέπει για να συνδράμει στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα.

Και ασφαλώς είναι σπουδαίο το γεγονός ότι μέσα στις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών η Ελληνική Ναυτιλία των 5.500 πλοίων -το 21% του διεθνούς εμπορικού στόλου- έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και μας δημιουργούν αίσθημα υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης:

 • το 31,78% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων,
 • το 25,01% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου,
 • το 22,35% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG),
 • το 15,60% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών & προϊόντων πετρελαίου,
 • το 13,85% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Αερίου Πετρελαίου (LPG)
 • και το 9,33% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανήκει σε ελληνικά χέρια!

Προσφέροντας στην Πατρίδα μας πολλές δεκάδες χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας, έσοδα και συνάλλαγμα, ασκώντας πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε πλείστους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Τα έσοδα από παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών προσεγγίζουν τα 20 δις ευρώ.

Σήμερα τα έσοδα από παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών προσεγγίζουν τα 20 δις ευρώ. Επιχειρώντας με ασφάλεια πλέον μία προβολή, τα τελικά μεγέθη συναλλάγματος θα ξεπεράσουν σημαντικά τα 20 δις ευρώ ή στο 7% του ΑΕΠ και αντιστοιχούν στο 4,5% της απασχόλησης.

Η τεράστια συνεισφορά της ναυτιλίας στην ανάπτυξη της χώρας και η συμβολή της στην εθνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη. Ιδίως, αν λάβουμε υπόψη ότι δε δαπανάται ούτε ένα ευρώ για την επιδότηση του κλάδου.

Η πρόκληση είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που μας παρέχει η Ελληνική Ναυτιλία και να τροφοδοτήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παρά τις κρίσεις των τελευταίων ετών η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή και γεωστρατηγικά αναβαθμισμένη

 Τα τελευταία χρόνια περάσαμε μεγάλες κρίσεις και δοκιμασίες. Παρά τις μεγάλες κρίσεις τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα ενισχύθηκε σημαντικά.

Η Πατρίδα μας σήμερα είναι πιο δυνατή. Αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά, ενισχυμένη γεωπολιτικά και στρατιωτικά.

Με ισχυρές συμμαχίες, με δύναμη αποτροπής που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση.

Στον τομέα της ασφάλειας, δύο είναι οι προτεραιότητές μας: η προστασία των συνόρων και η ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές.

Η ασφάλειά μας ξεκινά από τα σύνορά μας.

Το 2022 οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομία απέτρεψαν – με την εγρήγορση και την παρουσία τους- την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη σε 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Φτάνουν στα σύνορά καθοδηγούμενοι από αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα. Με την ανοχή και ορισμένες φορές με τη βοήθεια των τουρκικών Αρχών!

Την ίδια περίοδο στην επικράτεια έγιναν 1.491 συλλήψεις διακινητών.

Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη.

Η Κυβέρνησή μας έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου  «Ακρίτας» που υλοποιούμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 • Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του τεχνητού εμποδίου -του λεγόμενου φράχτη- στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Αναβαθμίζουμε τα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης.
 • Μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα.

Ταυτόχρονα, δίνουμε καθημερινό αγώνα για ασφάλεια στις γειτονιές.

Ενισχύουμε την παρουσία της Αστυνομίας.

Όλοι οι νέοι αστυνομικοί τα τελευταία δύο χρόνια τοποθετήθηκαν στην Αττική, όπου η εγκληματικότητα είναι αυξημένη σε σχέση με την επαρχία.

 • Συνολικά 3.666 αστυνομικοί ανέλαβαν υπηρεσία στην ασφάλεια του πολίτη στην Αττική το 2020, το 2021 και το 2022.
 • Και, από τις 20 Ιανουαρίου υπηρετούν στα ΑΤ της Αττικής 600 νέοι ειδικοί φρουροί. Με βάση τα κενά οργανικών θέσεων και τα στοιχεία πληθυσμού και εγκληματικότητας κάθε περιοχής. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη ξεκινήσει περιπολίες και εδώ, στον Πειραιά.

Η μικρή και μεσαία εγκληματικότητα – κλοπές/διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων και ληστείες- που αφορά τον πολίτη, παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019.

 • Από 12,12% έως 35,69%!

Άβατα και γκρίζες ζώνες ανομίας και εγκληματικότητας: Δε γίνονται ανεκτά στη δική μας λογική.

 • Προχωρήσαμε στην εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων στη φοιτητική Εστία Ζωγράφου.
 • Με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο γίνεται πράξη το αυτονόητο: η δημιουργία βιβλιοθήκης για τα παιδιά του ελληνικού λαού που σπουδάζουν.
 • Μπήκε τέλος σε καταλήψεις: στη Λάρισα, τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη κα.

Αποδίδουμε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στους πραγματικούς δικαιούχους: τους πολίτες.

Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση κάθε απειλής.

Αναβαθμίσαμε την εκπαίδευση, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό, δώσαμε έμφαση στην εξωστρέφεια και τις διεθνείς συνεργασίες, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να καταστεί κέντρο αναφοράς για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Δημιουργήσαμε 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας. Με επικεφαλής, κυρίως, γυναίκες αξιωματικούς, για να αντιμετωπίσουμε τα κύματα βίας με θύματα, κυρίως, γυναίκες.

Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω στη θέση  του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μια άξια γυναίκα, την Μελίνα Τραυλού. Η οποία, με τη σειρά της, έχει αποδείξει στην πράξη πως εμπιστεύεται και τιμάει όχι μόνο την ελληνική σημαία στα πλοία της, αλλά και τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

Όπως στο «Neptune Galene”, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που κατασκευάστηκαν στην Κορέα και ξεκίνησε με γυναίκα αξιωματικό τα ταξίδια του στις παγκόσμιες θάλασσες.

Η έμπρακτη εμπιστοσύνη στις γυναίκες δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικού συμβολισμού. Αλλά, κυρίως, συνείδηση αναγκαιότητας να προχωρήσουμε μπροστά, αποβάλλοντας στερεότυπα και αποτυχημένες προκαταλήψεις παλαιότερων εποχών.

Η  Ναυτιλιακή Κοινότητα έχει να επιδείξει,  έντονη κοινωνική, πολιτισμική και ανθρωπιστική προσφορά. Μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα έχουν ακόμη και τη βάση της ύπαρξής τους, στον Εφοπλιστικό και γενικότερα στο Ναυτιλιακό Κόσμο. Στα χρόνια της κρίσης πολλοί ήταν οι άνθρωποι από τη Ναυτιλιακή Κοινότητα που στήριξαν με δωρεές, το Λιμενικό Σώμα, τη Ναυτική Εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Και συνεχίζουν να τον κάνουν.

Για όλα αυτά ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μα κυρίως ως Έλληνας, επιτρέψτε μου να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κυρίες και κύριοι,

πριν 3 εβδομάδες η χώρα μας συγκλονίστηκε από ένα τραγικό δυστύχημα. Που μας βύθισε όλους στη λύπη και την οδύνη, καθώς χάσαμε 57 συνανθρώπους μας και δυστυχώς κυρίως νέα παιδιά.

Πριν από λίγο βραβεύσαμε τον Ανδρέα, ένα παιδί μεγαλωμένο από απλούς ανθρώπους. Η μητέρα του τις προηγούμενες ημέρες έχει κλάψει από την αγωνία της. Σήμερα έκλαψε από υπερηφάνεια .

Ασφαλώς τα αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα πρέπει να αναδειχθούν με απόλυτη διαφάνεια. Οι ευθύνες να αποδοθούν και οι ένοχοι να τιμωρηθούν μέχρι τέλους.

Εξίσου σημαντικό είναι το να οδηγηθούμε στα σωστά συμπεράσματα. Αυτό οφείλουμε ως ορθολογικοί άνθρωποι.

Τέσσερα χρόνια πετύχαμε πολλά. Όχι όλα. Επί τέσσερα χρόνια κάναμε πράξεις αυτά που είχαμε πει το 2019. Αλλά, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε.

Η επόμενη τετραετία είναι κρίσιμη και αποφασιστική με δύο προτάγματα: τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας και την ανασυγκρότηση του Κράτους: με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια, σε όλες της τις εκδοχές.

Το 2019 είπαμε στους Έλληνες ότι η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα.

Γιατί, χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει ευημερία.

Το 2023 είναι σαφές πως η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση του Κράτους.

Η ασφάλεια δεν αφορά μόνο στην εγκληματικότητα και την προστασία των συνόρων.

Η ασφάλεια αφορά: στο εύρος και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, το κόστος διαβίωσης και οικονομικές απειλές, την εφοδιαστική αλυσίδα και την διατροφική επάρκεια, φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, τις μετακινήσεις και τις υποδομές, το γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Γιατί, ζούμε σε μία ταραγμένη εποχή, σε μία ταραγμένη περιοχή, σε έναν κόσμο σε αναταραχή.

Σε λίγες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας την κρίσιμη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών.

Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε ποια παράταξη, ποιος πρωθυπουργός μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της οικονομίας, την πορεία της Πατρίδας μας με ασφάλεια.

Τέσσερα χρόνια αποδείξαμε ότι ξέρουμε να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας.

Εργαζόμαστε σκληρά, με όραμα για την Πατρίδα μας και με συγκεκριμένο σχέδιο, με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η πατρίδα χρειάζεται σιγουριά, σταθερότητα αξιοπιστία για να συνεχίσει να προχωρά μπροστά.

Οι Έλληνες τον Μάιο του 2023 πρέπει να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Δεν είναι ώρα να επαναλάβουμε λαθεμένα πειράματα, δεν είναι ώρα για επανάληψη λαθών.

Μαζί μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης, που οικοδομούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε και άλλο την πατρίδα μας.

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερό χέρι στο τιμόνι και πυξίδα με σωστό προσανατολισμό.

Για να πορεύεται στο αύριο με ασφάλεια και στέρεες προοπτικές.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε μέρα κι άλλη καραβιά μεταναστών στην Κρήτη – 19 άτομα νότια της Γαύδου

Μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα Μία ακόμη διάσωση προσφύγων και μεταναστών καταγράφτηκε, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Με βάση το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας Συντονισμού και Διάσωσης, εντοπίστηκαν από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού

Δεν υπάρχει Ε.Ε. χωρίς μεσαία τάξη

Η πολυδιάσπαση είναι ένα συστατικό στοιχείο της Ευρώπης, συνδεδεμένο και με την ιστορική «διαμερισματοποίηση» ενός χώρου που, σε πείσμα της γεωγραφίας, πολύ δύσκολα υποκύπτει στην επιρροή ή στην κυριαρχία ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι γνωστά, δεν χρειάζεται

Ομαδική προσφυγή δικαστών για επιστροφή 13ου – 14ου μισθού που είχαν “κόψει” με αποφάσεις τους για τους άλλους

Την ανατροπή δικαστικών αποφάσεων συναδέλφων τους για τα δώρα και επιδόματα στον δημόσιο τομέα, επιχειρούν 9 δικαστικοί από τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να κερδίσουν για τους εαυτούς τους όσα “έκοψαν” με αποφάσεις τους για τους υπόλοιπους. Πρόκειται για διεκδίκηση που

Eurostat: Τέταρτη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα – Σε συνθήκες φτώχειας ένας στους τέσσερις

Από τις πρωταθλήτριες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην κρίση επιπέδου διαβίωσης είναι η Ελλάδα, καθώς ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή/και  κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για άλλο έναν αρνητικό δείκτη, όπως καταγράφεται και από

Μετάβαση στο περιεχόμενο