Θεσσαλονίκη: Φορτηγό πλοίο προσέκρουσε σε ναυάγιο μέσα στο λιμάνι

Φορτηγό πλοίο με σημαία Πορτογαλίας προσέκρουσε στο (χαρτογραφημένο) ναυάγιο «Φετίχ Μπουλέντ» χθες βράδυ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και στο λιμενικό σήμανε συναγερμός.

«Φετίχ Μπουλέντ», το διάσημο ναυάγιο του Θερμαϊκού

Το ναυάγιο στο οποίο προσέκρουσε το φορτηγό πλοίο είναι το ναυάγιο «Φετίχ Μπουλέντ», το πιο… διάσημο ναυάγιο στον Θερμαϊκό.

Βρίσκεται σε μικρό βάθος και σε κοντινή απόσταση από την ξηρά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το κουφάρι του τουρκικού θωρηκτού «Φετίχ Μπουλέντ», που βύθισε το στις 18 Οκτωβρίου 1912, το τορπιλλοβόλλο «Τ-11», με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση.

Δυο τορπίλες βρήκαν στόχο και συντάραξαν εκείνο το βράδυ όλη τη Θεσσαλονίκη, παρασέρνοντας στον βυθό τους 13 ναύτες και τον καπετάνιο του θωρηκτού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησηςστο λιμάνι ήταν αραγμένα δύο ακόμη πλοία, ένα αγγλικό και ένα ρωσικό και ο Βότσης υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός για να αποφευχθεί διπλωματικό επεισόδιο σε περίπτωση που… αστοχούσε και κάποια τορπίλη έβρισκε το λάθος πλοίο.

Το «Φετίχ Μπουλέντ»… αναπαύεται 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καλυμμένο από ένα παχύ στρώμα λάσπης και σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την ακτή.

Γέρνει προς τη δεξιά πλευρά και η πλώρη του έχει μέτωπο στον Λευκό Πύργο. Η ελληνική σημαία που κυματίζει καθημερινά στο εμβληματικό τοπόσημο στηρίζεται στον ιστό του, ο οποίος ανασύρθηκε μερικά χρόνια μετά τη βύθισή του.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Λιμενικό:

«Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης για πιθανό πρόβλημα σε Φ/Γ πλοίο εμπορευματοκιβωτίων σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο βρίσκεται παραβεβλημένο σε κρηπίδωμα του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν εξουσιοδοτημένοι Επιθεωρητές της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν ότι το εν λόγω πλοίο προσέκρουσε την 3/4/2023 σε χαρτογραφημένο ναυάγιο έξω από τον κυματοθραύστη, κατά τον είσπλου του στον οικείο λιμένα.

Ακολούθησε επιθεώρηση των υφάλων από εξειδικευμένο συνεργείο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ρηγμάτωση στη δεξιά πλευρά του.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Πλοίαρχος του Φ/Γ πλοίου και επιβλήθηκε το μέτρο της κράτησης, ενώ πρόκειται να κινηθεί η διαδικασία των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Από το εν λόγω περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο