Τι έχουμε να πληρώσουμε στην Εφορία μέχρι το τέλος του έτους

Πολλές είναι οι υποχρεώσεις των πολιτών στην Εφορία μέχρι το τέλος του 2022 – Αναλυτικά τι πρέπει να πληρωθεί.

Σε περίπου δύο εβδομάδες, το 2022 εκπνέει και – παραδοσιακά – o Δεκέμβριος έρχεται «φορτωμένος» όχι μόνο με δώρα, αλλά και με πολλές υποχρεώσεις των φορολογούμενων πολιτών προς την Εφορία έως την τελευταία ημέρα του έτους.

Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023 αν και δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση από το αρμόδιο Υπουργείο, κάτι βέβαια που μένει να ανακοινωθεί και επίσημα. Ακόμα, όσοι επιλέξουν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους το 2023, τότε μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στις οικείες ΔΟΥ μέχρι και την τελευταία ημέρα του έτους που αυτές λειτουργούν, δηλαδή έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Πέρα από αυτά, όμως, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, οι φορολογούμενοι πολίτες πρέπει να αποπληρώσουν τόσο την έκτη δόση για τη φορολογία εισοδήματος όσο και την 8η δόση για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η δόση για εκείνους που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών.

Επίσης, όσον αφορά στα αναδρομικά που εισέπραξαν μισθωτοί και συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου, για κάθε έτος που αφορά το ποσό που πήραν. Πρόκειται για χρήματα που έλαβαν το 2021, ανεξάρτητα για το χρόνο στον οποίο ανάγονται. Μάλιστα, το νέο εκκαθαριστικό που εκδίδεται, θα περιλαμβάνει τον φόρο που πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι για τα προηγούμενα φορολογικά έτη από το 2014 η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται στις ΔΟΥ.

Ακόμα, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια αλλά και κάτοικοι του εξωτερικού, όπως και κληρονόμοι που εντοπίστηκαν ύστερα από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα, θα πρέπει να υποβάλουν αντίστοιχες δηλώσεις μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Οι κληρονόμοι οφείλουν, επίσης, να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021, αλλά και όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

Πάντως, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις έως το τέλος του 2022. Τέλος, όσοι πολίτες – κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό – θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):