Τι έδειξε η έρευνα των «αδιάφθορων» για το δεξαμενόπλοιο που το «έσκασε» από τη Ρόδο

Όλη η αλήθεια για τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στο νησί μας

Σε ανώτερο κεντρικό επίπεδο για αναζήτηση ευθυνών αναφορικά με το δεξαμενόπλοιο «ΕΙRINI 1» μεταφέρεται,  σύμφωνα με πληροφορίες,  η έρευνα μετά τους εξονυχιστικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν στη Ρόδο τα στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που ήρθαν στη Ρόδο και παρέμειναν για πέντε ολόκληρες ημέρες, εξετάζοντας έναν προς έναν, στελέχη, υπηρεσιακούς και ένστολους υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας «H Ροδιακή» στις 9 Δεκεμβρίου με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μας.

Το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις και από παράλληλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» , καθώς κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει, πώς είναι δυνατόν ένα πλοίο,  για το οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι εμπλέκονταν σε λαθρεμπόριο, μπόρεσε να ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια των διωκτικών αρχών και να αναχωρήσει ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου  προς τις τουρκικές ακτές και με άγνωστη για τη συνέχεια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που συγκέντρωσε  «Η ΡΟΔΙΑΚΗ», η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, ουδέποτε έδωσε προφορική ή γραπτή εντολή προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου, για να γίνουν συλλήψεις ή να κινηθεί διαδικασία έρευνας από τους λιμενικούς, σε βάρος του πλοιάρχου του σκάφους ή του πληρώματος.  Αν κάτι τέτοιο είχε γίνει, το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, θα ενεργοποιούσε μέσα σε ελάχιστα λεπτά, την ειδική ομάδα των κομάντος που διαθέτει, θα γινόταν «ρεσάλτο» στο πλοίο και στη συνέχεια όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συλλαμβάνονταν και θα οδηγούνταν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η αποκάλυψη του θέματος από τη «Ροδιακή» για τον στοχευμένο έλεγχο που έγινε στο πλοίο

Η αποκάλυψη του θέματος από τη «Ροδιακή» για τον στοχευμένο έλεγχο που έγινε στο πλοίο

Σημειώνεται ότι επισπεύδουσα αρχή (δεδομένου ότι το σκάφος ελέγχοταν για λαθρεμπόριο) ήταν το Τελωνείο της Ρόδου, οι επιτελείς του οποίου σωστά ενημέρωσαν την κεντρική τους υπηρεσία και σωστά κινήθηκε και ήρθε στη Ρόδο λίγα 24ωρα αργότερα το κλιμάκιο των επιτελών της Ανεξάρτητης Αρχής  Δημοσίων Εσόδων, πραγματοποιώντας από κοινού έλεγχο στο σκάφος.

Άρα, από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αν κάποιος έπρεπε να κινήσει διαδικασία συλλήψεων (βάσει των ευρημάτων που εντοπίστηκαν) ήταν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, ενημερώνοντας και την υπηρεσία τους και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν άμεσα σε συλλήψεις. Αυτό που είχε δοθεί ως εντολή πάντως ήταν να γίνει απαγόρευση του απόπλου του σκάφους, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Γιατί το σκάφος βρέθηκε στον κόλπο της Ιξιάς

Τα στελέχη της υπηρεσίας Eσωτερικών Yποθέσεων επίσης που βρέθηκαν στη Ρόδο για να διενεργήσουν σχετική έρευνα, αναζήτησαν πληροφορίες και στοιχεία, για ποιό λόγο το πλοίο “ΕIRINI 1” εφόσον είχε απαγορευτεί  ο απόπλους του, βρέθηκε να είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Ιξιάς, γεγονός  που είχε ως αποτέλεσμα να αναχωρήσει με ιδιαίτερη ευκολία ακολουθώντας πορεία προς τις τουρκικές ακτές.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες που συγκέντρωσε «Η ΡΟΔΙΑΚΗ», η εντολή για να παραμείνει το σκάφος αγκυροβολημένο στον κόλπο της Ιξιάς κι όχι εντός του λιμένα της Ρόδου, δόθηκε έπειτα από την εκτίμηση που έγινε για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή εκείνες τις ημέρες. Εκτός από το ελεγχόμενο σκάφος “ΕIRINI 1” εντολή είχε δοθεί επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα σε άλλα δύο πλοία για να μεταβούν στον κόλπο της Ιξιάς και όχι εντός του λιμένα Ρόδου, καθαρά για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με την έκθεση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ, τα δύο αυτά πλοία που παρέμειναν εκτός λιμένα Ρόδου την ίδια χρονική συγκυρία με το ελεγχόμενο σκάφος ήταν τα πλοία «Βερόνικος» και «Δημήτριος» αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το λιμάνι της Ρόδου κάθε άλλο παρά  υπήνεμο είναι, αφού κατά τραγική σύμπτωση, στις 12 Δεκεμβρίου 2013, ένα άλλο διερχόμενο σκάφος (το “Noor”) το οποίο είχε δεσμευτεί από τις αρμόδιες αρχές, μετά από έλεγχο που έγινε (βρέθηκαν πυρομαχικά σε κοντέινερς προερχόμενα από την Ουκρανία), μεταφέρθηκε εντός του λιμένα της Ρόδου και δυστυχώς, λίγες ημέρες αργότερα βυθίστηκε(!) εντός του λιμένα, από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, βάζοντας τότε σε μεγάλη περιπέτεια και κόστος την τοπική μας κοινωνία, το Λιμενικό Ταμείο, ενώ χρειάστηκε πολύμηνη προσπάθεια προκειμένου να απομακρυνθούν τα συντρίμμια του και να ανοίξει με ασφάλεια και πάλι το συγκεκριμένο τμήμα του λιμανιού.

Σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν ευθύνες

Κάτω από  αυτές τις διαδικασίες, ο κυβερνήτης του πλοίου, τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 2021, απενεργοποιώντας τα συστήματα γεωγραφικού στίγματος εντοπισμού του σκάφους και με κλειστά τα φώτα, με αστραπιαίες κινήσεις έβαλε «πλώρη» προς τις τουρκικές ακτές. Το πλοίο, που κινήθηκε με κλειστά τα φώτα, έγινε αντιληπτό από το παρατηρητήριο του Στρατού το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και αμέσως σήμανε συναγερμός.
Ενημερώθηκε ο αξιωματικός φυλακής του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Ρόδου για την κίνηση αυτή του “ΕIRINI 1” από τον κόλπο της Ιξιάς και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, δόθηκε εντολή στο πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου της Ρόδου να μεταβεί στο σημείο.

Βγαίνοντας από το λιμάνι το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, διαπίστωσε στο ραντάρ του σκάφους του ότι το “ΕIRINI 1” είχε αναπτύξει ήδη μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις τουρκικές ακτές.
Τηρώντας τις εντολές που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κυβερνήτης του σκάφους, κάλεσε τον πλοίαρχο να σταματήσει την πορεία αυτή, ενώ ξεκίνησε ταυτόχρονα την καταδίωξη.

Φωτό: Marine Traffic

Φωτό: Marine Traffic

Μάλιστα, αφού δόθηκε το «πράσινο φως» από τον αρμόδιο αξιωματικό, οι λιμενικοί βλέποντας ότι ο πλοίαρχος του “ΕIRINI 1” δεν πειθαρχούσε, άνοιξαν «πυρ» σε ασφαλή τομέα του πλοίου, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία του.

Η καταδίωξη διήρκεσε αρκετά λεπτά. Τόσα όσα δυστυχώς απαιτούνταν μέχρι το σκάφος να μπει στα τουρκικά ύδατα και να σταματήσει η δικαιοδοσία ελέγχου του από τις ελληνικές αρχές.

Τότε, ειδοποιήθηκε και η Εισαγγελία Ρόδου από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμεναρχείου και κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, γεγονός που ξεκίνησε διαδικασία ερευνών από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Η ανακοπή της πορείας ενός τέτοιου σκάφους, δεν μπορούσε να γίνει εν πλω και κάτω από αυτές τις συνθήκες και τα μέσα που διέθετε μέσα στο περιορισμένο αυτό χρονικό διάστημα το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου. Η μόνη αποτρεπτική παρέμβαση που θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν η μεταφορά ειδικής υπηρεσίας κομάντος του Λιμενικού Σώματος, με ελικόπτερο και αποβίβαση εντός του σκάφος που βρισκόταν εν κινήσει ανοιχτά της Ρόδου, κάτι όμως που χρονικά δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί.

Θα καταλογιστούν ευθύνες

Αυτό που αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» την έκθεση των … «αδιάφθορων» είναι αν πράγματι υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών ή παραλείψεις οι οποίες θα μπορούσαν να οφείλονται σε δόλο.

Σημειώνεται ότι το πλοίο είχε καταπλεύσει στη Ρόδο την 30ή Νοεμβρίου για τροφοδοσία. Επειτα από σήμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, υπάλληλοι του τελωνείου με τη συνοδεία του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησαν έλεγχο στο «Eirini I» και διαπίστωσαν ότι μεταφέρει λαθραίο καύσιμο.

Στο δεξαμενόπλοιο ανέβηκαν για έλεγχο μόνο στελέχη της ΑΑΔΕ και του Τελωνείου αλλά κανένας λιμενικό!  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Λιμεναρχείο Ρόδου απαγόρευσε τον απόπλου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενεργοποιήθηκε και η εισαγγελέας του νησιού για να κινηθεί διαδικασία ποινικής δίωξης της πλοιοκτήτριας εταιρείας και των μελών του πληρώματος. Αυτό όμως,  σύμφωνα με την «Καθημερινή»,  δεν συνέβη, καθώς τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου το πλήρωμα του «Eirini I» σήκωσε άγκυρα και με σβηστά το ραντάρ και τα φώτα ναυσιπλοΐας έβαλε πλώρη για Τουρκία.

Το εν λόγω δεξαμενόπλοιο είναι ηλικίας 30 ετών. Από το 1991 έχει αλλάξει 6 ονόματα και 9 σημαίες, με τις περισσότερες αλλαγές να γίνονται το διάστημα από το 2018 μέχρι σήμερα. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους κατέπλευσε στη Μάλτα, όπου ελέγχθηκε εξονυχιστικά. Οι επιθεωρητές εντόπισαν 28 ελλείψεις και παρατυπίες και απαγόρευσαν τον απόπλου του για αρκετές ημέρες. Ορισμένες παρατυπίες ήταν ιδιαίτερα σοβαρές, όπως η απουσία εγγραφών στο «βιβλίο πετρελαίου». Για τα ευρήματα της έρευνας ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί και το πλοίο τέθηκε υπό επιτήρηση.

Στις αρχές Ιουλίου και ενώ μέχρι τότε το δεξαμενόπλοιο δεν είχε πιάσει λιμάνι, αλλά κινούνταν στο τρίγωνο Αιγύπτου, Τουρκίας και Λιβύης, κατέπλευσε στη Ρόδο. Μετά τον κατάπλου του, την 5η Ιουλίου στη Ρόδο, ελέγχθηκε εκ νέου από επιθεωρητές του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι όμως διαπίστωσαν ότι είχαν τακτοποιηθεί οι 24 από τις 28 αυτές παρατυπίες που είχαν επισημάνει οι Μαλτέζοι συνάδελφοί τους. Οι υπόλοιπες 4 είχαν θεραπευθεί στο χρονικό διάστημα που παρέμεινε στη Ρόδο, έπειτα από την παρέμβαση του αρμόδιου επιθεωρητή. Σημειώνεται ότι στις διεθνείς βάσεις δεδομένων ως πλοιοκτήτρια εμφανίζεται ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στο Λιμενικό Σώμα, και όχι μόνο, υπάρχουν πληροφορίες που συνδέουν το «Eirini I» με αμιγώς ελληνικά συμφέροντα.

 

Το πλοίο “Noor” το οποίο είχε δεσμευτεί τον Νοέμβριο του 2013 στη Ρόδο επειδή μετέφερε παράνομα πυρομαχικά. Είχε δοθεί εντολή να παραμείνει εντός του λιμανιού της Ακαντιάς, με αποτέλεσμα στην πρώτη κακοκαιρία λίγες ημέρες αργότερα να βυθιστεί εξαιτίας του απίστευτου  κυματισμού που δημιουργείται στο συγκεκριμένο τμήμα του λιμανιού μας.  Έχοντας αυτό το γεγονός υπόψη τους  οι λιμενικές αρχές, καθώς επίσης και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στις αρχές Δεκεμβρίου έδωσαν  εντολή στο ύποπτο δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με πετρέλαιο  να αγκυροβολήσει (μαζί με άλλα δύο πλοία εκείνη  την ημέρα) στον κόλπο της Ιξιάς

Το πλοίο “Noor” το οποίο είχε δεσμευτεί τον Νοέμβριο του 2013 στη Ρόδο επειδή μετέφερε παράνομα πυρομαχικά. Είχε δοθεί εντολή να παραμείνει εντός του λιμανιού της Ακαντιάς, με αποτέλεσμα στην πρώτη κακοκαιρία λίγες ημέρες αργότερα να βυθιστεί εξαιτίας του απίστευτου κυματισμού που δημιουργείται στο συγκεκριμένο τμήμα του λιμανιού μας. Έχοντας αυτό το γεγονός υπόψη τους οι λιμενικές αρχές, καθώς επίσης και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στις αρχές Δεκεμβρίου έδωσαν εντολή στο ύποπτο δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με πετρέλαιο να αγκυροβολήσει (μαζί με άλλα δύο πλοία εκείνη την ημέρα) στον κόλπο της Ιξιάς

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια Ιταλίδα στον Πειραιά

Συνωστισμός αφίξεων ξένων πολεμικών πλοίων στον Πειραιά, καθώς μετά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George G.H. Bush, έφθασε και η ιταλική φρεγάτα, κλάσης Bergamini, ITS Carabiniere. Το σκάφος εντάχθηκε στο Ιταλικό Ναυτικό το 2015.

Γυναίκα για πρώτη φορά στο “τιμόνι” της Τροχαίας Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η νέα διευθύντρια

Για πρώτη φορά, μία γυναίκα κάθεται στο τιμόνι της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes. Η νέα διευθύντρια, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, μετρά χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Τροχαίας, είναι παντρεμένη με παιδιά και ανέλαβε τη

Φωτό: Το USS George H.W. Bush έφτασε στον Πειραιά

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέβασε πολλές φωτογραφίες από τη σημερινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN 77) στον Πειραιά. 230203-N-UI066-1066 PIRAEUS, Greece (Feb. 3, 2023) Cmdr. Ryan Conlan, navigation officer of the Nimitz-class aircraft carrier USS George H.W.

Ο εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχος Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέας για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής

Η τοποθέτηση του εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχου Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέα σήμερα στον Αντέννα για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής απέναντι στους Έλληνες Λιμενικούς!   Ελληνοτουρκικά – Καλημέρα Ελλάδα – 03/02/2022 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ