Τι γίνεται με το σύστημα μεταθέσεων των λιμενικών;

Καταγγελίες-διαμαρτυρίες από στελέχη του Σώματος ότι έχουν να πραγματοποιηθούν, ουσιαστικά, τακτικές μεταθέσεις 4 χρόνια και οι όποιες μετακινήσεις γίνονται μέσω… ρουσφετολογικών 6μηνων αποσπάσεων.  Για «ομηρία των στελεχών του Λιμενικού» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σοβαρό πρόβλημα με το θέμα των μεταθέσεών τους φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες από λιμενικούς ότι εδώ και 4 χρόνια δεν γίνονται ουσιαστικά μεταθέσεις και οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις πραγματοποιούνται κυρίως με τη μορφή «ρουσφετολογικών» αποσπάσεων.

Και φέτος η διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων δεν ολοκληρώθηκε μέχρι την προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα στελέχη του Λιμενικού που δικαιούνται μετάθεση να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, καθώς δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τη ζωή τους.

Η εξέλιξη της κατάστασης με τις μεταθέσεις οδήγησε το 2021 την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του Π.Δ. 11/21 (ΦΕΚ Α21), την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων, ενώ είχε απευθυνθεί και στον πρωθυπουργό ώστε «να αναχαιτιστεί η εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου μεταθέσεων για τους συναδέλφους η οποία μας γυρίζει πολλά έτη πίσω».

Πρόσφατα στο θέμα αναφέρθηκε το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκανε λόγο για «ομηρία των στελεχών του Λιμενικού» και για «πρωτοφανή αποτυχία της διαδικασίας των μεταθέσεων που θεσμοθέτησε και εφάρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 11/21».

Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κορύφωση της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και της συνειδητής διαστρέβλωσης οποιασδήποτε έννοιας δικαιοσύνης στις μεταθέσεις, εις βάρος όχι μόνο των στελεχών του Λιμενικού αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας του Σώματος, αποτέλεσε η ψήφιση του άρθρου 76 του Ν. 4926, που καθόρισε ένα εντελώς αυθαίρετο και αναξιοκρατικό σύστημα μεταθέσεων.

Ενα σύστημα πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ιστορία του Λιμενικού Σώματος, αφού με απόφασή του ο κ. υπουργός, κατά περίπτωση, όταν οι πιστώσεις δεν επαρκούν για τη διαδικασία ολοκλήρωσης των τακτικών μεταθέσεων στο σύνολό τους, ο ίδιος θα ορίζει το ποσό, το ποσοστό και τον τρόπο κατανομής των πιστώσεων αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθείται για τις τακτικές μεταθέσεις». Το αποτέλεσμα αυτής της «ρύθμισης» ήταν να εκδοθούν 200 μεταθέσεις το καλοκαίρι του 2022, οι περισσότερες από τις οποίες ακυρώθηκαν κατά τη διαδικασία προσφυγής.

Τέλος, τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να στήσει ένα «πελατειακό» καλοσχεδιασμένο σύστημα μετακίνησης των στελεχών μέσω της διαδικασίας των εξάμηνων αποσπάσεων, με τον αριθμό τους να ξεπερνά κατά πολύ τις 1.000. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει, εγκλωβίζει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε ένα «ρουσφετολογικό» σύστημα αποσπάσεων οι οποίες ανανεώνονται τα τελευταία χρόνια κάθε έξι μήνες, αδικώντας όσους δικαιούνται μετάθεση, την ίδια στιγμή που νησιωτικές υπηρεσίες απογυμνώθηκαν, ύστερα από μια σειρά αποσπάσεων στελεχών που υπηρετούσαν εκεί.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο