Τι γυρεύει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι στην Αθήνα

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας ετοιμάζεται να μεταβεί στην Αθήνα. Στην ατζέντα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, το μεταναστευτικό και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο ιταλικός τύπος αναφέρεται ήδη με λεπτομέρειες στην επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζιας Μελόνι, στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό η Ιταλία δέχεται μεγάλη πίεση, με το κλειστό κέντρο παραμονής μεταναστών και προσφύγων της Λαμπεντούζα να είναι και πάλι υπερπλήρες. Ρώμη και Αθήνα τάσσονται υπέρ της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και ζητούν την ενίσχυση των νόμιμων μεταναστευτικών ρευμάτων με καταπολέμηση, συγχρόνως, της παράτυπης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων.

Στην Ιταλία, δε, μετά τις αφίξεις ρεκόρ του φετινού καλοκαιριού, κυρίως από την Τυνησία, μέλη της κυβέρνησης αλλά και τις τοπικής αυτοδιοίκησης επιμένουν ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να στηρίξουν πιο δυναμικά τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Ιταλικές προσδοκίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Παράλληλα, σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εκτιμά ότι είναι αναγκαία, για να ευνοηθεί η ανάπτυξη και οι δημόσιες επενδύσεις. Το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, υπέρ μιας ουσιαστικής αναθεώρησης μπορεί να λειτουργήσουν μια σειρά στοιχείων: η περίοδος ύφεσης που διέρχεται η γερμανική οικονομία, το ότι τον Ιούνιο του 2024 θα έχουμε ευρωεκλογές, όπως και το ότι η ισπανική εκ περιτροπής  προεδρία της ΕΕ δεν είναι αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη.

«Κατά την άποψη της Μελόνι, ό Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην ευρω-ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκείνη των Συντηρητικών», γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole  24 Ore. «Και γενικότερα, όμως, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο της Ιταλίας, από την στιγμή που σε πολλά θέματα, τα συμφέροντα των δυο χωρών ευθυγραμμίζονται», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, οι δυο πρωθυπουργοί αναμένεται να αναφερθούν και στον ενεργειακό τομέα, όπως και στην όλη κατάσταση, στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΣΟΚ:Απερίφραστη Καταδίκη της απόφασης απαγόρευσης εκδηλώσεων μνήμης της ΑΛΩΣΗΣ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ από ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Με αφορμή πρόσφατη εντολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς το ΓΕΕΘΑ, μέσω της οποίας απαγορεύονται κάθε μορφής εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ: Απερίφραστη Καταδίκη

Ο λιμενάρχης που “φωνάζει” με το έργο του

Μπορεί να είναι… αθόρυβος, αλλά η δράση του δεν περνά απαρατήρητη. Ο Λιμενάρχης Ηρακλείου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Τσομπάνης, απέδειξε για ακόμη μία φορά πως, όταν υπάρχει θέληση και οργάνωση, όλα γίνονται. Μέσα σε μέρες έντονης πίεσης — με αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό ρυμουλκό της Ευρώπης

Ο λιμένας της Αμβέρσας-Μπριζ εγκαινιάζει το Volta 1, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό ρυμουλκό της Ευρώπης. Το εν λόγω ρυμουλκό συνιστά αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με την Damen Shipyards Group, που φέρνει στο προσκήνιο την επόμενη γενιά ρυμουλκών χωρίς εκπομπές. Credits: Port

Βασίλης Κικίλιας για επιχειρησιακή άσκηση αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας από το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά: «Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, σε ό,τι έχει να κάνει με όλα τα λιμάνια και τις υποδομές μας

«Οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος είναι εδώ εκπαιδευμένοι, οργανωμένοι και όπου χρειαστεί, παρεμβαίνουν προληπτικά ή κατασταλτικά.» δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση της επίδειξης της επιχειρησιακής άσκησης αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο