Τι γυρεύει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι στην Αθήνα

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας ετοιμάζεται να μεταβεί στην Αθήνα. Στην ατζέντα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, το μεταναστευτικό και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο ιταλικός τύπος αναφέρεται ήδη με λεπτομέρειες στην επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζιας Μελόνι, στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό η Ιταλία δέχεται μεγάλη πίεση, με το κλειστό κέντρο παραμονής μεταναστών και προσφύγων της Λαμπεντούζα να είναι και πάλι υπερπλήρες. Ρώμη και Αθήνα τάσσονται υπέρ της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και ζητούν την ενίσχυση των νόμιμων μεταναστευτικών ρευμάτων με καταπολέμηση, συγχρόνως, της παράτυπης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων.

Στην Ιταλία, δε, μετά τις αφίξεις ρεκόρ του φετινού καλοκαιριού, κυρίως από την Τυνησία, μέλη της κυβέρνησης αλλά και τις τοπικής αυτοδιοίκησης επιμένουν ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να στηρίξουν πιο δυναμικά τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Ιταλικές προσδοκίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Παράλληλα, σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εκτιμά ότι είναι αναγκαία, για να ευνοηθεί η ανάπτυξη και οι δημόσιες επενδύσεις. Το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, υπέρ μιας ουσιαστικής αναθεώρησης μπορεί να λειτουργήσουν μια σειρά στοιχείων: η περίοδος ύφεσης που διέρχεται η γερμανική οικονομία, το ότι τον Ιούνιο του 2024 θα έχουμε ευρωεκλογές, όπως και το ότι η ισπανική εκ περιτροπής  προεδρία της ΕΕ δεν είναι αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη.

«Κατά την άποψη της Μελόνι, ό Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην ευρω-ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκείνη των Συντηρητικών», γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole  24 Ore. «Και γενικότερα, όμως, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο της Ιταλίας, από την στιγμή που σε πολλά θέματα, τα συμφέροντα των δυο χωρών ευθυγραμμίζονται», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, οι δυο πρωθυπουργοί αναμένεται να αναφερθούν και στον ενεργειακό τομέα, όπως και στην όλη κατάσταση, στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο