Τι βλέπουν οι οίκοι και αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ύφεση κατά 9% το 2020, ήταν η βασική αιτία, για την οποία η Ελλάδα πήρε δύο αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από την αρχή του χρόνου, παρά την νέα κρίση του υψηλού πληθωρισμού και τον πόλεμο στην Ουκρανίας.

Η Ελλάδα είχε την τέταρτη υψηλότερη ύφεση εντός Ευρωζώνης το 2020, λόγω του κορονοϊού και της μεγάλη ζημιάς που προκάλεσε άμεσα και έμμεσα στη “βαριά βιομηχανία” της οικονομίας, του τουρισμού.

Παρόλα αυτά, σε ένα χρόνο, στο τέλος του 2021 η Ελλάδα πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 8,3%, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020, με προοπτική να μπεί σε καθαρή τροχιά ανάπτυξης, μέσα στο 2022.

Παράλληλα, η Ελλάδα έκανε την επιλογή να στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας, με σχεδόν 44 δισ. ευρώ. Μάλιστα το 2021, είχε δηλώσει στο προϋπολογισμό μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του χρόνου , ενώ τελικά υλοποιήθηκαν μέτρα συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ΕΛΣΤΑΤ αλλά και την Eurostat, δείχνουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε στο 5% του ΑΕΠ το 2021, από 7,6% του ΑΕΠ το 2020.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε σημαντικά στο τέλος του προηγουμένου χρόνου, στο 191,1% από 206,5%, που είχε φτάσει το 2020. Μάλιστα, και τα δύο αυτά κρίσιμα μεγέθη εμφανίζονται βελτιωμένα και σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν επισυναφθεί, στον προϋπολογισμό του 2022.

Ειδικά για το χρέος , ακόμη και οι οίκοι οι οποίοι δεν αναβάθμισαν το αξιόχρεο (όπως πχ η Fitch τον Ιανουάριο ) ή απέφυγαν να κάνουν αξιολόγηση όπως η Moody’s, αναγνωρίζουν ότι παρά το ύψος του, είναι απολύτως βιώσιμο, ενώ πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, αποτελούν και τα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου.

Χωρίς μόνιμες ζημιές

Εκτός όμως από την καλή πορεία των βασικών μεγεθών, οι οίκοι αξιολόγησης έλαβαν υπόψιν τους και το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές, έκαναν την επιλογή για ισχυρή στήριξη της οικονομίας τους μήνες του κορονοϊού και τους βγήκε στο αποτέλεσμα.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται, η Ελλάδα , έχει αποφύγει μόνιμες ζημιές στην οικονομία από τον κορονοϊό, όπως μαζικά λουκέτα και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Απεναντίας, την περίοδο 2020 -2021 η ανεργία μείωση θα περίπου 3% από το 15,3% το 2019 στο 12,5% στο τέλος του 2021.

Εκτός από την ανάπτυξη και την καλή δημοσιονομική πορεία, οι οίκοι μέτρησαν και το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αρχίσει να πιάνουν μονοψήφια ποσοστά στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν πλέον προοπτική σημαντικής κερδοφορίας

Οι επόμενες αξιολογήσεις

Τόσο η DBRS όσο και S&P μαζί με την αναβάθμιση του αξιόχρεου άλλαξαν και την αξιολόγηση της οικονομίας από “θετική” σε “σταθερή”, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει την προσπάθεια εξυγίανσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να μπορεί να αναμένει νέα αναβάθμιση.

Αντίθετα, η Fitch η οποία απέφυγε τον Ιανουάριο την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από “σταθερή” σε “θετική” αφήνοντας περιθώρια για την αναβάθμιση της οικονομία μέσα στις 16 Ιουλίου που έχει προγραμματισμένη την επόμενη αξιολόγηση για την Ελλάδα

Η επόμενη σειρά αξιολογήσεων τοποθετείται χρονικά τον φθινόπωρο, με πρώτη σειρά την DBRS , η οποία θα μιλήσει ξανά για την Ελλάδα στις 17 Σεπτεμβρίου και επόμενη την S&P η οποία έχει ένα ακόμη ραντεβού με την οικονομία στις 22 Οκτωβρίου.

Τέλος, θα περιμένουμε με α γωνία μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου για να μάθουμε αν τελικά η Moody’s, θα σπάσει την σιωπή της και θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ή θα κάνει τέσσερις τις αναβολές αξιολόγηση.

Του Τάσου Δασόπουλου

Τι βλέπουν οι οίκοι και αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Εγκρίθηκε από αρμόδια επιτροπή Βουλής–Πότε ψηφίζεται

Εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις αλλαγές που έγιναν δεκτές από

ΑΕΝ Σύρου: Μία μικρή σχολή με μεγάλη ιστορία

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου ιδρύθηκε πριν από έξι δεκαετίες ως Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επί υπουργίας Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και έκτοτε στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε από τον προπερασμένο αιώνα την Αγγλική

Το παρασκήνιο της ρύθμισης για το κόμμα Κασιδιάρη…

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες η τροπολογία της κυβέρνησης με στόχο το «φρένο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Η…   τροπολογία, που θα ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη, φέρει τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο και είναι πιο συγκεκριμένη όσον

Oκτώ νεκροί μετανάστες σε πλοιάριο μεταξύ Μάλτας και Σικελίας, λόγω ψύχους και ασιτίας

Πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες που επέβαιναν σε πλοιάριο με προορισμό την Κάτω Ιταλία, βρέθηκαν νεκροί από την ιταλική ακτοφυλακή. Ηεπιχείρηση της ιταλικής ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 42 μιλίων από το νησί της Λαμπεντούζα. Οι οκτώ μετανάστες, σύμφωνα με τα