Τίμησαν τον Χανιώτη σμηναγό Κωσταντίνο Ηλιάκη στην Κάρπαθο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εκπροσώπησε σήμερατην ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 18 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση, την οποία τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος Ευτύχιος Πετράκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό. Εν συνεχεία κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Τίμησαν τον Χανιώτη σμηναγό Κωσταντίνο Ηλιάκη στην Κάρπαθο

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιατών Βασίλειος Στίγκας, οι βουλευτές Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Εμμανουήλ ΚόνσολαςΣταύρος Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Φελλουζής, η έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχαήλ Ερωτόκριτος, ο αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων Στυλιανός Μιχαηλάκης, μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ηλιάκη, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Αποστράτων, της Ένωσης Βετεράνων της Αεροπορίας, του Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων και άλλων φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Γιώργος Τσαπάκος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι απόδοσης της δέουσας τιμής στη μνήμη του.

Μετά το πέρας της τελετής ο κ. Τσαπάκος έκανε δηλώσεις, εκφράζοντας τη σημασία της ημέρας ως ημέρας μνήμης και προσήκοντος σεβασμού για την αυτοθυσία του ήρωα σμηναγού στο όνομα της πατρίδας και στην υπεράσπιση των εθνικών ιδανικών. Τέλος, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης τιμά και θα τιμά την μνήμη των ηρώων μας.

Τίμησαν τον Χανιώτη σμηναγό Κωσταντίνο Ηλιάκη στην Κάρπαθο

Από στρατιωτικής πλευράς παρευρέθησαν ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης ως εκπρόσωπος και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΤΑ αντιπτέραρχος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο διοικητής 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ» υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ και ο διοικητής Ναυτικού Σταθμού Ρόδου (ΝΑΣΡO) αντιπλοίαρχος ΠΝ Βασίλειος Σελάς ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ.

Τίμησαν τον Χανιώτη σμηναγό Κωσταντίνο Ηλιάκη στην Κάρπαθο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε χαιρετισμό του ανέφερε:

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, εδώ στην ακριτική Κάρπαθο, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο οποίος στις 23 Μαΐου 2006 ανήλθε στο Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, προσπαθώντας να αναχαιτίσει αεροσκάφη που εισήλθαν παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Υπερασπιζόμενος, δηλαδή, την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας.

Συνεπής, λοιπόν, στον όρκο τήρησης του Συντάγματος της Πατρίδας μας, επιβεβαίωσε την αυταπάρνηση που χαρακτηρίζει το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έτοιμο να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι, το ξέρετε, η αποστολή των πιλότων των μαχητικών μας αεροσκαφών απαιτεί επαγγελματισμό, αλλά απαιτεί κυρίως γενναιότητα και αυταπάρνηση, και δυστυχώς, πολλές φορές μέχρι θυσίες.

Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον θάνατο του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Θα ήθελα να αποτίσω συνολικά φόρο τιμής στους πιλότους μας που «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος, 167 πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα.

Έχω δεσμευθεί ηθικά να αναφέρομαι πάντοτε ονομαστικά σε αυτούς που έπεσαν επί Υπουργίας μου.

Στον ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΣΚΑΡΗ (2015)

Στον ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΖΑΓΚΑ (2015)

Στον ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΧΡΗΣΤΟ ΜΟΥΛΑ  (25/7/2023)

Στον ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (25/7/2023)

Και στον ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΚΩΣΤΕΑ (27/12/2023)

Ανθρώπους που μαζί με τους συναδέλφους τους, αγωνίστηκαν και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό, τη ζωή τους.

Αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων. Σε μια εποχή προκλήσεων, η ορθή τιμή στη μνήμη τους είναι να συνεχίσουμε το όραμα θωράκισης της Πατρίδας μας, θεμελιώνοντας το «αύριο» των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Η «Ατζέντα 2030» αποτελεί το χρονικό σημείο που αυτό το «αύριο» πρέπει να είναι απολύτως ορατό στους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο σε αυτούς.

Αποτελεί, λοιπόν, προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία, το 2030 να διαθέτει τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη νέας γενιάς, F-16 Viper, Rafale, F-35, οδηγώντας έτσι την Πολεμική μας Αεροπορία και την Πατρίδα μας σε μια νέα εποχή και στη δημιουργία μιας ισχυρής αεροπορικής δύναμης αποτροπής. Τολμώ να πω της πιο ισχυρής δύναμης αποτροπής στην Ιστορία της Ελλάδας.

Θα αποδείξουμε έτσι ότι η θυσία των ανθρώπων μας, των πιλότων μας, δεν ήταν μάταιη. Δεν στερήθηκε νοήματος. Έχουμε ηθική υποχρέωση, κυρίες και κύριοι, να παραδειγματιζόμαστε από τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, από το πρότυπο της θυσίας για την Πατρίδα.

Τιμάμε την απώλεια. Υποσχόμαστε ότι η ελληνική κοινωνία και η ευρύτερη οικογένειά του, πέρα από τη στενή βιολογική του οικογένεια, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον διατηρούν ολοζώντανο στη μνήμη τους.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Στο σπίτι του αγνοούμενου βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ανοιχτό το ραδιόφωνο

Κανένα ίχνος ζωής δεν έχει δώσει ο 69χρονος που αγνοείται από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ φαίνεται ότι ο άτυχος άνδρας έχει χαθεί στη θάλασσα. Πλωτό του Λιμενικού και ένα περιπολικό όχημα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ συμμετέχουν

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο για καπετάνιο και 12 μέλη του πληρώματος – Άφαντοι στο Καζακστάν οι ενοικιαστές

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Η δίωξη

Σε 7 ημέρες στη Γαλλία η «μητέρα των μαχών»: Το Λαϊκό Μέτωπο, η Λεπέν και ο Μακρόν

Η δημιουργία του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν τον «σούπερ Μάριο» Ντράγκι για την επόμενη μέρα στην ΕΕ

Κανονικά, ένας Ιταλός τεχνοκράτης που ζητά αλλαγές πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε συγκέντρωνε μεγάλη προσοχή στις ΗΠΑ, όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παρουσιάσει σύντομα το όραμά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο