Την «Αριστεία» επιβραβεύει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών-Αίτημα για παραχώρηση του Ολυμπιείου

Εκδήλωση για την απονομή των υποτροφιών που έχει θεσπίσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναγγέλλεται για τις 17 Ιουλίου και για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί η παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το αίτημα της Ένωσης θα συζητηθεί σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τόσο αναφορικά με την διεξαγωγή της εκδήλωσης όσο και για την συνοδευτική φωτογράφηση και κινηματογράφησή της, δεδομένου ότι οι παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων σε τρίτους οφείλουν, σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο να υπακούουν σε συγκεκριμένες προδιαγραφές και όρους.
Είναι γεγονός άλλωστε, ότι σχετικές άδειες δίνονται εξαιρετικά φειδωλά και με μεγάλη προσοχή σε οργανισμούς (σωματεία, ενώσεις κλπ) εγνωσμένου κύρους, που μπορούν να εγγυηθούν την υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεών τους και την διασφάλιση της σημασίας των μνημείων.
Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αφορά στην απονομή υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος, που καθιερώθηκε από πέρυσι.
Συγκεκριμένα προσφέρονται περισσότερες από 100 υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε μεταπτυχιακά προγράμματα προδιδακτορικού επιπέδου, πλήρους μονοετούς ή διετούς φοίτησης. Με την συμβολική ονομασία «Αριστεία» απονέμονται εξάλλου, σε υποψήφιους, οι οποίοι έχουν επιτύχει άριστα 10 στην βαθμολογία τους.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιείου με τον ναό του Ολυμπίου Διος
Οι υποτροφίες
«Ο ελληνικός εφοπλισμός στηρίζει με συνέπεια και ουσία τη νέα γενιά και τιμά την αριστεία της πατρίδας μας», όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού για το πρόγραμμα υποτροφιών, το οποίο και για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 είχε προσφέρει 100+1 υποτροφίες.
Υποστήριξε έτσι, 47 νέες και 54 νέους και τις οικογένειές τους από 28 περιοχές της χώρας συνδράμοντας στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε 12 διαφορετικούς κλάδους και 12 διαφορετικές χώρες της επιλογής τους.
Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική δράση της Ένωσης, που έχει προσφέρει πάνω από 130.000.000 ευρώ στους τομείς υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας, επισιτιστικής βοήθειας, έργων δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και στην αντιμετώπιση κρίσεων, τα τελευταία χρόνια.
Η στήριξη της Θεσσαλίας
Πριν από λίγες μέρες εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι έργα, ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτούνται από την ΕΕΕ για την αποκατάσταση χώρων ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας αλλά και πολιτιστικών υποδομών της Θεσσαλίας, που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές εξ αιτίας του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Προς τούτο υπογράφηκε μνημόνιο από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού για έργα, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου.
Όπως ανακοίνωσε μάλιστα η κυρία Τραυλού κατά την υπογραφή του μνημονίου, που έγινε στον ναό Αγίου Νικολάου Φαλάνης το σχέδιο δράσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τη στήριξη της Θεσσαλίας θα ονομαστεί – τιμής ένεκεν – «Άγιος Νικόλαος».
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ας σημειωθεί, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε χρηματικό ποσό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές των μελών της.
Ιστορικό των παραχωρήσεων
Πολύ λίγες είναι πάντως ως σήμερα, είναι οι παραχωρήσεις του Ολυμπιείου για εκδηλώσεις πολιτισμού. Ιστορική έχει μείνει η ζωντανή ηχογράφηση «Μυθωδίας», της συναυλίας του Βαγγέλη Παπαθανασίου στις 28 Ιουνίου 2001.
Με τον πλήρη τίτλο «Μυθωδία – Μουσική για την αποστολή της NASA: 2001 Η Οδύσσεια του Άρη» το έργο, χορωδιακή συναυλία συγκεκριμένα, αποδόθηκε από τον ίδιο τον συνθέτη (συνθεσάιζερ και πλήκτρα), την Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου με τις δύο σπουδαίες σοπράνο, την Τζέσι Νόρμαν και την Καθλήν Μπατλ, την Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τα σύνολα κρουστών Seistron και Timpana.
Το CD του έργου κυκλοφόρησε επισήμως στις 23 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, προκειμένου να συμπέσει με την προσέγγιση του διαστημόπλοιου Mars Odyssey στην τροχιά του πλανήτη Άρη ενώ το βίντεο της συναυλίας κυκλοφόρησε στις αρχές του 2002.
Συναυλίες αφορούσαν εξάλλου, και οι επόμενες παραχωρήσεις, μεταξύ των οποίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων με την Μαρία Φαραντούρη και άλλες.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο