Της … “παραλίας” γίνεται με τις καταγγελίες στο MyCoast

Από την όλη διαδικασία του “κοινωνικού ελέγχου” για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες, δε λείπουν και τα ευτράπελα. Ο λόγος για “βροχή” ανώνυμων καταγγελιών από κάποιους επιχειρηματίες, με αντικρουόμενα συμφέροντα στην ίδια περιοχή.

Από κόσκινο περνούν οι αρμόδιες αρχές τη “βροχή” καταγγελιών, που δέχεται η εφαρμογή MyCoast, που έχει δημιουργηθεί για να μπορεί ο κάθε πολίτης να βλέπει εάν τηρούνται τα όρια και οι όροι παραχώρησης σε κάθε παραλία της χώρας.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση ελέγχων, ανάλογη με αυτή που προηγήθηκε στην γνωστή παραλία της Ρόδου, αλλά εσχάτως και στο Θυμάρι Αττικής, όπου είχαν εντοπιστεί μια σειρά από κραυγαλέες παρανομίες.

Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τετάρτη για να παρουσιάσει το νέο “Ψηφιακό Τέλος” ήταν ξεκάθαρο.

“Έχει περάσει ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο πιο σύγχρονο, πιο χρήσιμο. Ένας νόμος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα προφανώς για μια λελογισμένη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις παραλίες, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει και στην Πολιτεία να προστατεύει το περιβάλλον, που είναι ο εθνικός πλούτος. Αυτός ο νόμος είναι η βάση για να προχωρήσουμε.

Με αυτόν τον νόμο προχωρήσαμε τους τελευταίους μήνες με τις καινούργιες παραχωρήσεις, οι οποίες έγιναν κεντρικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Ηλεκτρονικά και με διαφάνεια. Αυτός ο νόμος προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα. Και σε αυτόν τον νόμο στηρίζεται και το MyCoast” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε ότι ετοιμάζονται επιχειρήσεις “σκούπα” το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΘΟ “ζυγίζει” τις καταγγελίες, ιδιαίτερα τις επώνυμες,  ώστε οι έλεγχοι να είναι στοχευμένοι. Έτσι, στο “μικροσκόπιο” έχει βάλει 600, από αυτές, οι οποίες αφορούν σε 10 περιοχές. Σε αυτές, μάλιστα, δεν είναι μόνο δημοφιλείς παραλίες, που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα  π.χ. η περίπτωση της Ρόδου και της Πάρου, αλλά και παραλίες σε  λιγότερο προβεβλημένες περιοχές. Να σημειωθεί ότι πρώτη σε καταγγελίες περιοχή με 1000 καταγραφές έρχεται η Πρέβεζα,

“Υπάρχει κατηγοριοποίηση ανά περιφερειακή ενότητα και ανά παραχώρηση. Στις δέκα παραλίες με τις περισσότερες παραβάσεις, με βάση τις καταγγελίες, έχουμε περίπου 600 καταγγελίες.

Η κατεύθυνση που έχει το Υπουργείο είναι κατά προτεραιότητα να ελέγχονται οι παραλίες οι οποίες έχουν και τις περισσότερες καταγγελίες. Έτσι ώστε η δουλειά μας να είναι πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική. Έχει ξεκινήσει ήδη αυτή η προσπάθεια, η οποία προφανώς διευκολύνεται από την εφαρμογή MyCoast” ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

“Είμαστε σε επαφή τόσο με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, όσο και με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και εννοείται με την ΑΑΔΕ και τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, έτσι ώστε όπως έγινε στη Ρόδο, όπως έγινε στο Θυμάρι, όπως έγινε και αλλού σε άλλες περιοχές, με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουμε και αυτό το καλοκαίρι” ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:

“Από εδώ και πέρα έχοντας καταγγελίες, συγκεκριμένες θα προχωρήσουμε, δίνοντας έμφαση στις παραχωρήσεις, όπου έχουμε περισσότερες καταγγελίες και φυσικά εκεί που υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες.

Διότι, κατά τεκμήριο οι επώνυμες καταγγελίες θεωρούνται πιο έγκυρες, χωρίς να υποτιμούμε και τις υπόλοιπες. Ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει αποφασιστικά, παρότι ορισμένοι το αμφισβητούσαν, στην περιβόητη παραλία της Ρόδο, όπου υπήρξε σχετική σφράγιση. Έχει παρέμβει και σε άλλη παραβατική παραχώρηση στο Θυμάρι, εδώ στην Αττική και αλλού” σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, 52.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στα κινητά τους, ενώ οι καταγγελίες έχουν φθάσει στις 8.911.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την εβδομάδα (18-24/6) υποβλήθηκαν 2.640 καταγγελίες σημειώνοντας αύξηση περίπου 50% από τον αριθμό καταγγελιών της προηγούμενης εβδομάδας, με περίπου τα 2/3 από αυτές μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (1.731 καταγγελίες), σε όλη την Ελλάδα.

“Αν δεν είχαμε αυτή την Κυβερνητική πρωτοβουλία, θα είχαμε το περσινό, το προπέρσινο, το παραπροπέρσινο σκηνικό, το οποίο ήταν γνωστό, με βάση το οποίο οι έλεγχοι γινόντουσαν όχι πάντως με αυτή τη λογική και με αυτόν τον σχεδιασμό. Και θα δείτε, -δεν μπορώ τώρα να σας πω για λόγους για τους οποίους κατανοείτε- ποιοι θα είναι οι επόμενοι έλεγχοι από πλευράς του Υπουργείου και των συναρμόδιων Αρχών.

Θα δείτε ότι τώρα μέσα στις επόμενες μέρες, θα υπάρξουν έλεγχοι, οι οποίοι θα είναι στοχευμένοι και που θα βασίζονται ακριβώς και σε καταγγελίες που έχουν κάνει μέσω αυτής της εφαρμογής οι συμπολίτες μας” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Αλληλοκαρφώματα

Πάντως από την όλη διαδικασία του “κοινωνικού ελέγχου” για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες, δε λείπουν και τα ευτράπελα. Ο λόγος για “βροχή” ανώνυμων καταγγελιών σε κάποιες περιοχές, που προήλθαν από δύο ΙΡ (ηλεκτρονικές διευθύνσεις) και τελικά, μετά από ενδελεχή έρευνα, αποδείχτηκε ότι προήλθαν από δύο επιχειρηματίες, με αντικρουόμενα συμφέροντα στην ίδια περιοχή.

Στην κατηγορία αυτή … με τα αλληλοκαρφωματα εντάσσεται η περιοχή της Πάργας, αλλά και περιοχή της Χαλκιδικής, όπου, όμως, λόγω και των περυσινών φαινομένων με τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, κινητοποιήθηκαν αμέσως ελεγκτικά κλιμάκια, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι και σε αυτήν την περίπτωση, επρόκειτο για “αλληλοκαρφώματα” επιχειρηματιών.

Συνολικά πάντως από τις περίπου 8.900 καταγγελίες, το βάρος πέφτει κατ’ αρχάς στις 1.100 που είναι επώνυμες κι από και πέρα γίνεται με κατηγοριοποίηση ανά Περιφερειακή Ενότητα και είδος σύμβασης παραχώρησης θα τρέξει το σχέδιο ελέγχων τις επόμενες μέρες.

Οι συνήθεις παραβάσεις

Όπως αναφέρθηκε, δε, από το σύνολο των καταγγελιών, η πλειοψηφία τους είναι ανώνυμες (8.096) ενώ οι δημοφιλέστερες αιτίες καταγγελίας είναι:

  • η αυθαίρετη κατάληψη έκτασης (6.065),
  • η παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης (1.091),
  • η αλλοίωση μορφολογίας της ακτής (688).

Οι περιοχές της Ελλάδας οι οποίες συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών είναι οι εξής:

  • Χαλκιδική (1.404),
  • Πρέβεζα (967),
  • Ανατολική Αττική (900),
  • Δωδεκανήσου (766),
  • Κυκλάδες (680).

Τονίζεται, δε, από την πλευρά του ΥΠΕΘΟ, πως πολλές από τις καταγγελίες αφορούν στις ίδιες παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η διαδικασία που ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να συγκεντρώνονται σε ημερήσια βάση οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, να ομαδοποιούνται ανά περιοχή και ανά παραλία, να προτεραιοποιούνται με βάση την σοβαρότητα και την έκταση της παράβασης και στη συνέχεια να παρεμβαίνουν με απροειδοποίητους επιτόπιους ελέγχους, όπου χρειάζεται. Ήδη τέτοιοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρήσεις στην Ρόδο, την Λίμνη Ζηρού νομό Πρεβέζης, το Μεσολόγγι, την Χαλκιδική αλλά και σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως με βάση τον νόμο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζονται τέσσερις τρόποι ελέγχου των παραλιών που περιλαμβάνουν τη χρήση drones, τη λήψη δορυφορικών εικόνων, τη συμβολή των πολιτών μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής MyCoast και τα μικτά κλιμάκια ελεγκτών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα.

Tα πρόστιμα

Πάντως, οι ποινές είναι βαριές για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, ξεκινώντας από 2.000 ευρώ και φτάνοντας έως και 60.000 ευρώ  Πιο συγκεκριμένα:

-Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

-Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

-Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).

-Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

-Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο