Το ανέκδοτο των Μεταθέσεων Προσωπικού στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

Με το Αιγαίο  να βράζει από τα καυτά γεγονότα και τον συναγερμό των Ε.Δ. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο κόκκινο, συνεδρίαζε όλο το Κατακαλόκαιρο το Συμβούλιο Μεταθέσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Θα έλεγε κανείς, ότι θα σχεδίαζε με λεπτομέρεια την ενίσχυση των δυνάμεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ  στο Αιγαίο και τις άλλες ευαίσθητες Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των θεμάτων φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων και  των συνεχών  προκλήσεων της Τουρκίας (βλέπε τελευταία Χάλκη, θέματα Έρευνας Διάσωσης κ.λ.π.).

Ακόμη θα έλεγε κανείς, ότι στο πνεύμα των εξαγγελιών του Υπουργού κ. Πλακιωτάκη αλλά και των διατάξεων του ν. 4676/2020, το Συμβούλιο υλοποιώντας αυτούς τους στόχους θα έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα  στην ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών του Αιγαίου και των Πλωτών Μέσων με πρόσθετο προσωπικό.

Βλέπετε,  από τον περασμένο Μάρτιο η αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων στα θαλάσσια σύνορα γίνεται καθημερινά όλο και πιο δυσκολότερη.

Έγινε αυτό αντιληπτό από το Συμβούλιο Μεταθέσεων;

Αμφιβάλλουμε.

Μάλλον οι πληροφορίες που φτάνουν στα Λιμενικά Νέα πανηγυρικά το επιβεβαιώνουν.

Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός, ότι με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Μεταθέσεων η δύναμη των Λιμενικών Αρχών των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή της 6ης, 8ης και 9ης ΠΕΔΙΛΣ, αντί να αυξηθεί  ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 65 στελέχη;

Και το νούμερο αυτό μάλλον θα αυξηθεί κατά 26 ακόμη στελέχη, αφού κατά πάγια τακτική γίνονται δεκτές οι προσφυγές που θα εκδικαστούν στο επόμενο διάστημα.

Και πώς να μην ακυρωθούν, αφού οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα έχουν ανοίξει και τα στελέχη θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητες μεγαλύτερες δυσκολίες;

Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των μετατιθέμενων προς τα νησιά 15 στελέχη είναι έγγαμα με 1 ή περισσότερα παιδιά

Τελικά η ΜΕΙΩΣΗ της δύναμης των Λιμενικών Αρχών στις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο θα ανέλθει στον αριθμό των 91 ΣΤΕΛΕΧΩΝ.

Είναι πολύ πιθανό  βέβαιο ότι Β΄ ΦΑΣΗ στην διαδικασία των μεταθέσεων, όπως άλλωστε συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.

Και αυτό διότι τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί είναι  περιορισμένα και μάλλον θα εξαντληθούν με την εκτέλεση των ήδη αποφασισμένων μεταθέσεων και οι οποίες βέβαια αποτέλεσαν την κύρια προτεραιότητα  του Συμβουλίου Μεταθέσεων.

Ακόμη και αν υπάρξει Β΄ΦΑΣΗ θα πνιγεί από τις μακροχρόνια… εκδικαζόμενες προσφυγές

Ποιες «προτεραιότητες» αντικειμενικά εξυπηρετήθηκαν  από τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Μεταθέσεων;

  1. Η Νησιωτικότητα;

Το ισοζύγιο των μεταθέσεων στελεχών  ΑΠΟ  και ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ της χώρας είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ και μάλλον δεν συνεισφέρει θετικά στα θέματα ενίσχυσης της πολιτικής για την νησιωτικότητα .

ΑΠΟ όλα τα νησιά της χώρας  103 στελέχη μετατέθηκαν ενώ μόνο 34 μετατέθηκαν ΠΡΟΣ αυτά.

  1. Τα Πλωτά Μέσα;

Ο αριθμός των στελεχών που υπηρετούν στα Πλωτά Μέσα ΜΕΙΩΘΗΚΕ κατά 11 στελέχη.

Σε μέρες κρίσης με τους γείτονες…

Να παρατηρήσουμε, ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει κινηθεί η διαδικασία σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.4676/2020 για απευθείας κατάταξη νέων προσοντούχων στελεχών για την κάλυψη των αναγκών των πλωτών μέσων του Σώματος.

Η σχετική τροποποίηση του Οργανισμού του Υπουργείου αργεί βασανιστικά και οι ανάγκες νέων προσλήψεων πληρωμάτων αλλά και αξιωματικών ειδικοτήτων του Σώματος συνεχώς αυξάνονται.

  1. Οι ανάγκες των  Υπηρεσιών και  Λιμενικών Αρχών της Ηπειρωτικής Χώρας;

Τα αποτελέσματα των Αποφάσεων του Συμβουλίου δείχνουν, ότι υπήρξε ιδιαίτερη φροντίδα  για τις μεταθέσεις των Υπηρεσιών  της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Περίπου 143 στελέχη μετατέθηκαν μεταξύ Λιμενικών Αρχών της Ηπειρωτικής Ελλάδας, από τα οποία 40 στελέχη αντάλλαξαν θέσεις  σε διάφορες Κεντρικές Υπηρεσίες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι, από τα 48 στελέχη που μετατέθηκαν από την  1η ΠΕΔΙΛΣ , τα 33 μετατέθηκαν σε Κεντρικές Υπηρεσίες και μόνο 2 στις 6η,8η και 9η ΠΕΔΙΛΣ

Οι κερδισμένες και οι χαμένες  Περιφερειακές Διοικήσεις Λ.Σ. και Υπηρεσίες

Οι Χαμένες των αποφάσεων μεταθέσεων ΠΕΔΙΛΣ

Όπως προαναφέρθηκε οι  ΠΕΔΙΛΣ 6η, 8η και 9η  (Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο)  είναι αυτές που υπέστησαν σημαντική μείωση της δύναμης τους σε προσωπικό.

Λόγω των νησιών που έχουν στην περιοχή δικαιοδοσίας των, πιθανόν να έχουν επηρεαστεί  και η 3η ΠΕΔΙΛΣ (στην περιοχή δικαιοδοσίας περιλαμβάνονται τα Ιόνια Νησιά, μείωση κατά 7 άτομα) και 1η ΠΕΔΙΛΣ (στην περιοχή δικαιοδοσίας περιλαμβάνονται τα  Νησιά του Αργοσαρωνικού, μείωση κατά 5 άτομα).

 Οι Κερδισμένες  των αποφάσεων μεταθέσεων ΠΕΔΙΛΣ και Υπηρεσίες

Αδιαμφισβήτητα οι Κεντρικές Υπηρεσίες είναι οι πλέον κερδισμένες αφού αύξησαν την δύναμή τους κατά  43 στελέχη

Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από όλες τις ΠΕΔΙΛΣ η πλέον κερδισμένη είναι η 2η ΠΕΔΙΛΣ στη Βόρειο Ελλάδα αφού συνολικά ενισχύθηκε με επιπλέον 34 στελέχη.

Στους κερδισμένους ακολουθεί η 7η ΠΕΔΙΛΣ η οποία ενισχύθηκε με 12 επιπλέον στελέχη.

Η 4η ΠΕΔΙΛΣ (μείωση κατά 1 στέλεχος) και η 5η ΠΕΔΙΛΣ (αύξηση κατά 2 στελέχη) θα έλεγε κανείς ότι συμπεριλαμβάνονται στους μη χαμένους της διαδικασίας των μεταθέσεων.

Και μετά τις αποφάσεις αυτές τι ακολουθεί;

Αν κάποιος νομίζει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την λήψη των αποφάσεων του Συμβουλίου, είναι πολύ αισιόδοξος.

Να κυρωθούν οι Πίνακες, να δεσμευτούν πιστώσεις , να εκδοθούν οι διαταγές, να γίνουν οι προσφυγές, να εκδικασθούν οι προσφυγές…

Και η Β΄ΦΑΣΗ πότε θα γίνει; Υπάρχουν πιστώσεις; Πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις και  πότε θα εκδικασθούν οι προσφυγές ;

Να συζητήσουμε για την Γ΄ ΦΑΣΗ;

Αφήστε το. Καλό Χειμώνα…

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…

Βέβαια, άμεσα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στον μήνα αυτό που διανύουμε, αρχίζει η διαδικασία των Μεταθέσεων του έτους 2021… και εκείνο το νέο Π.Δ. Μεταθέσεων, ακόμη να φανεί…

Κανένα στέλεχος  στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ  σήμερα δεν πιστεύει, ότι θα εγκαθιδρυθεί ένα δίκαιο σύστημα μεταθέσεων του προσωπικού.

Από την στιγμή που την μη τήρηση του νόμου, με την συναίνεση όλων,  την ονομάζουμε παραδοχές, αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται…

Η αιτία είναι πολύ απλή:

Έτσι  επιτυγχάνεται τα στελέχη του Σώματος να είναι συνεχώς όμηροι  των  διαθέσεων των  εκάστοτε ηγεσιών  και των εκπροσώπων τους στα Συμβούλια Μεταθέσεων.

Βλέπετε, η συν-διοίκηση δεν διώχνει μόνο πονοκεφάλους από τις στρατιωτικές ηγεσίες αλλά  προσκομίζει οφέλη και μονιμότητα και στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ είναι μονίμως  στην πλευρά των χαμένων…

Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή  η Πολιτική Ηγεσία να δώσει τέλος σε αυτό το τέλμα;

Νομίζουμε ότι επιβάλλεται…

 Διαφορετικά,

Καληνύχτα σας

Δημήτρης Α.Σαϊτάκης

Επίτιμος Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπισμός και σύλληψη αλλοδαπών για διευκόλυνση παράνομης εισόδου, μεταφοράς και παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στη Ρόδο

τη σύλληψη έντεκα αλλοδαπών προέβησαν, την 28/09/2022, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Π.Ο.ΔΙ.Ν. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. Ειδικότερα, τα ως άνω στελέχη, στο πλαίσιο περιπολίας, εντόπισαν στην παραλιακή οδό Ρόδου – Καμείρου, 46χρονο αλλοδαπό ως οδηγό Ι.Χ.Ε. οχήματος, να κινείται

Πολυτεχνειούπολη: Σοκάρουν τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες των θυμάτων – Σε διαθεσιμότητα η αστυνομικός «πληροφοριοδότης»

Τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες για τη δράση των συμμοριών με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης, αποκαλύπτουν τη σκληρότητα των κακοποιών. Μετά τις ένοπλες ληστείες, την διακίνηση ναρκωτικών και τις απειλές φοιτητών, οι συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με διώξεις για σωρεία αδικημάτων. Πειστήρια – μεταξύ άλλων –

Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Οπλισμός και δυνατότητες του νέου «πειρατικού» του ΠΝ

Οπλισμένη σαν αστακός η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» αποτελεί το 7ο ταχύ, σύγχρονο σκάφος κατευθυνoμένων βλημάτων. Οι πυραυλάκατοι κρύβονται στις βραχονησίδες του Αιγαίου κι από εκεί τα πληρώματά τους επιτηρούν ό,τι κινείται σε μεγάλες αποστάσεις. Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος», που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, ως μονάδα κρούσης του

Nord Stream: Ολική καταστροφή του αγωγού φυσικού αερίου – Εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή

Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή έχει υποστεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet. «Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές)