Το απόκρημνο εξωκκλήσι που έχτισε ένας ναυαγός στις Κυκλάδες

Η ιστορία της εκκλησίας πάνω στα βράχια της Νάξου

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μοναστήρια, εκκλησίες και εξωκκλήσια το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς δημιουργήθηκαν και θεμελιώθηκαν κάποιες εκκλησίες και μοναστήρια. Όπως η ιστορία που έχει ένα απόκρημνο εξωκκλήσι στις Κυκλάδες. Αυτός είναι ο Άγιος Σώζων.

Κάποια νύχτα αρκετά χρόνια πριν, το πλοίο ενός εμπόρου ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της νότιας Νάξου. Το εμπόρευμα που είχε στο καράβι ήταν λάδι και κρασί. Στη μάχη που έδωσε με τα κύματα έκανε τάμα στον Θεό πως αν σωθεί, θα κτίσει στην περιοχή ένα ξωκλήσι από λάδι και κρασί. Πράγματι, η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος και κατάφερε να βγει σε ένα βραχώδες σημείο της ακτής.

Ο Άγιος Σώζος, το απόκρημνο εξωκκλήσι που έχτισε ένας ναυαγός στις Κυκλάδες

Έτσι, λοιπόν, η ιστορία λέει ότι έχτισε ένα εκκλησάκι και του έδωσε το όνομα Άγιος Σώζος. Πρόκειται για μια απομονωμένη περιοχή ακόμη και σήμερα η οποία προσφέρει στους επισκέπτες μία ενδιαφέρουσα πεζοπορία, η οποία ξεκινά από την παραλία της Αγιασσού. Ο Άγιος Σώζων αποκαλείται από τους πιστούς «Άγιος Σώστης» και «Άγιος Σώζος» και συχνά οι ναυτικοί τον επικαλούνται για να τους σώσει από τις θαλασσοταραχές, λέγοντας «Άγιε μου Σώστη σώσε μας».

Πρόκειται για έναν λαοφιλή στους ναυτικούς και νησιώτες άγιο. Ο Άγιος Σώζων γεννήθηκε στη Λυκαονία της Μικράς Ασίας κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Διοκλητιανού (284-305μ.Χ.). Προτού ασπασθεί τον χριστιανισμό, ονομαζόταν Ταράσιος. Eξασκούσε το επάγγελμα του βοσκού. Όταν όμως άκουσε το κήρυγμα του Ευαγγελίου βαπτίσθηκε χριστιανός και έλαβε το όνομα Σώζων. Η πραότητα και η γλυκύτητα του χαρακτήρα του τον ανέδειξαν από ποιμένα των άλογων προβάτων σε πνευματικό ποιμένα των ανθρώπων και κήρυκα του λόγου του Θεού.

Το απόκρημνο εξωκκλήσι που έχτισε ένας ναυαγός στις Κυκλάδες

Μια μέρα καθώς βοσκούσε το κοπάδι του, αποκοιμήθηκε. Στον ύπνο του είδε μια οπτασία. Μια θεϊκή μορφή τον πλησίασε, του ενέπνευσε θάρρος και του ενίσχυσε την πίστη του. Του αποκάλυψε επίσης ότι ο τόπος στον οποίο κατοικεί θα αποδειχθεί ευλογημένος και οι κάτοικοί του θα βρουν τη σωτηρία της ψυχής τους και θα δοξάσουν την Αγία Τριάδα.

Από τον όρμο του Αγ. Σώζοντος ανελκύστηκαν στο παρελθόν πέντε λίθινες άγκυρες και διαγνωστικά δείγματα κεραμικής, όπως αμφορέας υστεροκλασικών χρόνων, χρηστικά αγγεία κλασικής εποχής, ακέραιο τμήμα πήλινου αγωγού υστερο-ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.

Η ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία για το μοναστήρι στη Νάξο δεν είναι γνωστή σε πολλούς και είναι μια από τις πολλές των εκκλησιών και ναών της Ελλάδας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ με τους περισσότερους νέους εκτός εργασίας και εκπαίδευσης

Οι NEETs, όπως αποκαλούνται, (ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training) στην ΕΕ για το 2023 ήταν περισσότεροι από 1 στους 10 (11,2%). Όμως εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά ΝΕΕΤ άνω του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 11,2 %

Αύξηση απασχόλησης ναυτικών

Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο-ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε

Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Φωτιά ξέσπασε σε πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, μετά την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την επιβίβασή του. Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα και παράλληλα ελήφθησαν μέτρα

Δύο χτυπήματα σε δύο ημέρες

Ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, την ανηφόρα τραβούν και οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια. Χθες, μόλις μία ημέρα μετά τη θανατηφόρα επίθεση σε ελληνικό φορτηγό πλοίο, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας ναύτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο