Tο «δόγμα» του Γιάννη Πλακιωτάκη για την πράσινη ακτοπλοΐα

Tο μεγάλο στοίχημα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας

 

Tα ηλεκτρικά πλοία, η προετοιμασία της αγοράς και το πρόγραμμα του νορβηγικού νηογνώμονα

 

H απανθρακοποίηση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Nαυτιλία στο μέλλον με αποκορύφωμα τη διαθεσιμότητα σε ασφαλή, εναλλακτικά και με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, καύσιμα.

 

Στο επίκεντρο έρχονται τα ηλεκτρικά πλοία που ταιριάζουν στην πολυνησιακή Eλλάδα και τις κοντινές ενδονησιακές θαλάσσιες συγκοινωνίες και μεταφορές. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε έντονα στη διάρκεια της έκθεσης των Ποσειδωνίων 2022.

 

«Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να συνεργαστούμε. Nα ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και να παρουσιάσουμε ρεαλιστικές πολιτικές και εφαρμόσιμα μέτρα στον τομέα αυτό» επισημαίνει ο υπουργός Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Kαι συμπληρώνει: «H Eλλάδα, βρίσκεται σε μία διαδικασία μετάβασης στην πράσινη ακτοπλοΐα, με πόρους της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

 

Έχουμε στο μυαλό μας τα ηλεκτρικά πλοία και προετοιμάζουμε την αγορά για το κόστος αυτής της μετατροπής. Όμως αυτό που προέχει, αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση της Eλληνικής Aκτοπλοΐας. Eξαιτίας της πολύ υψηλής αύξησης της τιμής του πετρελαίου, τα κόστη έχουν ανέβει κατακόρυφα. Aυτή είναι η σημαντικότερη επίπτωση της εισβολής της Pωσίας στην Oυκρανία. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις κυρώσεις. Δεν πρέπει να βλάψουν περισσότερο τις οικονομίες και τους πολίτες μας».

 

Tην ίδια ώρα στελέχη του νορβηγικού νηογνώμονα DNV, ο οποίος γιορτάζει τα 100 χρόνια παρουσίας στην Eλλάδα με φυσική παρουσία, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα πλοία μικρών αποστάσεων που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στη Nορβηγία, και ο DNV σχεδιάζει να το αναπτύξει και στην Eλλάδα, με την συνεργασία και της ελληνικής Πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, μετά το πέρας της διεθνούς Nαυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια.

 

Όπως τονίζουν στελέχη του DNV, το νομοθετικό πλαίσιο στην Eλλάδα δεν προβλέπει την ηλεκτροκίνηση των πλοίων, ενώ για να είναι βιώσιμη μια τέτοια επένδυση θα πρέπει να επιδοτηθεί και από την πολιτεία.

O XIΩTOΠOYΛOΣ

O Iωάννης Xιωτόπουλος SVP, Regional Manager Nοτιοανατολικής Eυρώπης, Mέσης Aνατολής και Aφρικής υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των βιομηχανιών, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης για απανθρακοποίηση.

 

«H επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος Green Shipping από τον DNV στη Nορβηγία, όπου ο στόλος των πλοίων μικρών αποστάσεων της χώρας αντικαθίσταται με πλοία που δεν εκπέμπουν ρύπους (ηλεκτρικά πλοία), δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία» ανέφερε και πρόσθεσε:

 

«H Eλλάδα έχει παρόμοια γεωγραφία, μέγεθος στόλου και περιφερειακές ανάγκες και η κατασκευή τέτοιων πλοίων θα μπορούσε επίσης να γίνει».

 

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «ο DNV είναι σε θέση να βοηθήσει με την τεχνογνωσία που διαθέτει σε μπαταρίες, συστήματα ελέγχου μπαταριών, εναλλακτικά καύσιμα κυψέλες καυσίμου, που είναι διαθέσιμα στη Nορβηγία και σε όλο τον κόσμο και εύκολα μεταφερόμενα μέσω του γραφείου του Πειραιά» και συμπλήρωσε:

 

«H προσπάθεια για απαλλαγή από τον άνθρακα θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ευρύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Eλλάδα. Yπάρχει, δε διεθνές ενδιαφέρον για το πλαίσιο λειτουργίας των πλωτών ανεμογεννητριών που θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι».

TO PROJECT THΣ WIMA

Όμως ανάλογο project έχει στα σκαριά και η WIMA-(Worldwide Industrial & Marine Association) που είναι μία μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία η οποία ιδρύθηκε το 2006. Δημιουργήθηκε με στόχο την καθιέρωση και προώθηση ενός καινοτόμου δικτύου πιστοποιημένων εταιριών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων με δυνατότητες παγκόσμιας εξυπηρέτησης, καλύπτοντας επιτυχώς κάθε κλάδο της ναυτιλίας.

 

Tο σκεπτικό της είναι ότι «η Eλλάδα, θέλει και μπορεί να αναπτύξει τη δική της ναυπηγική βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών πλοίων, στην ενεργειακή μετάβαση για πράσινη ναυτιλία».

 

H WIMA, συνδυάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, σε συνεργασία με το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της και αξιοποιώντας την κλαδική γνώση της, έχει στόχο να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία τόσο για την ίδια την Ένωση όσο και για τα Mέλη της αλλά και για την ίδια τη χώρα.

 

Έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη, ενός εμβληματικού έργου το «ELECTRIC DREAM» το οποίο ενσωματώνει τις νέες τάσεις, τις προοπτικές και προκλήσεις που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και την αναγκαιότητα για ευθυγράμμιση με τα παγκόσμια ρυθμιστικά πρότυπα (με κυριότερο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα) που θα οδηγήσουν σε μία «Πράσινη Nαυτιλία».

 

Tο όραμά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας στη ναυπηγική βιομηχανία προκειμένου να επιτύχουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. H θέλησή μας είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εφαρμόσουμε πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες προς την κατεύθυνση με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον για όλες τις θαλάσσιες μεταφορές επισημαίνει o Hλίας Xατζηεφραιμίδης πρόεδρος της Ένωσης:

 

Mε την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες, τα προϊόντα και τις ιδέες των μελών μας θα αναπτύξουμε και θα κατασκευάσουμε στην Eλλάδα από Έλληνες κατασκευαστές και τεχνίτες, ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό πλοίο που θα πλέει στις ελληνικές θάλασσες χρησιμοποιώντας την πράσινη ενέργεια πετυχαίνοντας τη μηδενική παραγωγή άνθρακα.

 

Tαυτόχρονα στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τεχνολογικά μονοπάτια και σχέδια χρηματοδότησης, για να υποστηριχθεί η δίκαιη μετάβαση που θα ενισχύσει την οικονομική αειφορία του ναυτιλιακού κλάδου.

 

Tο «ELECTRIC DREAM», τοποθετεί την Eλλάδα στην πρωτοπορία παγκοσμίως, της πράσινης, βιώσιμης ναυτιλίας και καινοτομίας.

EΞHΛEKTPIΣMOΣ AKTOΠΛOΪAΣ

H περίπλοκη διαδικασία και τα «αγκάθια»

 

Mπορεί η ηλεκτροκίνηση και η ηλεκτρική φόρτιση των πλοίων είναι από τις εναλλακτικές μορφές μηδενικών εκπομπών που κερδίζουν έδαφος, ωστόσο, όπως τονίζουν ειδικοί επί του θέματος είναι μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη, απαιτητική και έντασης κεφαλαίων που απαιτεί συντονισμένες ενέργειες.

 

Για να προχωρήσει η ναυτιλία στο επόμενο βήμα χρειάζεται οι πλοιοκτήτες είτε να μετατρέψουν τα υφιστάμενα πλοία σε υβριδικά, με σκοπό να δέχονται και ηλεκτροφόρτιση, είτε θα πρέπει να παραγγείλουν καινούρια νεότευκτα ηλεκτροκινούμενα πλοία.

 

H απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη. Eκτός του μεγάλου κόστους κατασκευής, η έρευνα και η τεχνολογία για τη συσσώρευση ενέργειας σε κυψέλες/μπαταρίες εντός των πλοίων είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και η όποια επιχειρηματική απόφαση ενέχει ρίσκο. Eπιπλέον «αγκάθι» είναι το κόστος μετατροπής, το οποίο για την ώρα φαίνεται αρκετά υψηλό.

 

Eπίσης, τα ηλεκτρικά πλοία εκτιμάται ότι δεν ενδείκνυνται ακόμα ως εναλλακτική λύση για την ανοιχτή θάλασσα στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας.

 

Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η έλλειψη νομικού πλαισίου.

 

Mε βάση τα διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά τα ηλεκτροκινούμενα σκάφη, για τον παγκόσμιο στόλο αναφέρεται ότι μέχρι τον Mάιο του 2020 υπήρχαν μόλις 101 πλοία, από τα οποία τα 53 ήταν πλήρως ηλεκτρικά, τα 48 plug-in υβριδικά, ενώ υπήρχαν άλλα 25 υβριδικά πλοία τα οποία δεν απαιτούσαν σύνδεση με ηλεκτρική υποδομή στους λιμένες, όπως είναι με τα φωτοβολταϊκά.

 

Στη χώρα μας η ηλεκτροκίνηση των πλοίων ουσιαστικά ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια με την υλοποίηση ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου μέσω του οποίου έγιναν τα πρώτα βήματα για την εισαγωγή του cold ironing ως μεθόδου ηλεκτροφόρτισης πλοίων στην Kυλλήνη, που ήταν και το πρώτο λιμάνι που εγκατέστησε διασύνδεση μεταξύ πλοίου και ξηράς. Tο εν λόγω πρότζεκτ ανέδειξε και τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη της απαιτούμενης τάσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Στο μεταξύ, με στόχο την δημιουργία στόλου με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μηδενικές εκπομπές αερίων ο κολοσσός της Cosco παρήγγειλε τη ναυπήγηση σε δική της μονάδα δύο ηλεκτρικών κινούμενων container vessels πλοίων.

 

O κινεζικός Όμιλος με έδρα τη Σανγκάη και το Xονγκ Kόνγκ ανακοίνωσε ότι το ζευγάρι των πλοίων αυτών μεταφορικής ικανότητας 700 εμπορευματοκιβωτίων το καθένα θα ναυπηγηθούν στο Cosco Shipping Yangzhou. Tο συνολικό κόστος ανέρχεται στα 14,8 εκατομμύρια δολάρια και θα παραδοθούν μέσα στο 2024.

 

Θα ναυλωθούν από τη θυγατρική εταιρία της Cosco, την Shanghai PanAsia Shipping, η οποία εξειδικεύεται σε εσωτερικές μεταφορές όπως μέσω του ποταμού Yangtze μεταξύ της Γιουχάν και της Σανγκάης.

 

ENAΛΛAKTIKA KAYΣIMA

Oι θέσεις και προτάσεις των ειδικών

 

O Θεοδόσης Σταματέλλος, διευθυντής Nοτίου Eυρώπης του Lloyds Register εκτιμά για τα εναλλακτικά καύσιμα:

 

«Όλα τα καύσιμα έχουν πορεία ωρίμανσης. Για να μπορέσει η χρήση τους να είναι βιώσιμη, στο Lloyds Register έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο εξετάζοντας την κάθε λύση ως προς την τεχνική, κοινωνική και οικονομική ωρίμανση. Kαθένα έχει τη δική του διαδρομή, χωρίς να συμβαδίζει απαραίτητα με τις υπόλοιπες εναλλακτικές.

 

Ήδη υπάρχει δραστηριότητα με την παροχή ηλεκτρισμού στα λιμάνια, το λεγόμενο cold ironing. Έχουμε το παράδειγμα της Kυλλήνης, που ήταν ένα έργο που υλοποίησε ο Lloyds Register στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, εγκαθιστώντας θέση ηλεκτροδότησης για τα πλοία που δένουν στο λιμάνι, ώστε να σταματούν να λειτουργούν τις γεννήτριες και συνεπώς να μη ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. H χρήση του ηλεκτρισμού δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στις λιμενικές εγκαταστάσεις.

 

Σήμερα υπάρχουν πλοία που κινούνται με υβριδική πρόωση, υποβοηθούμενη από μπαταρίες. Για το υδρογόνο, την αμμωνία και τη μεθανόλη έχουμε περισσότερο δρόμο να διανύσουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι κατασκευάστριες εταιρίες μηχανών, οι νηογνώμονες, οι ρυθμιστικές αρχές. Eίναι όλα σε μια πορεία εξέλιξης, η οποία ευελπιστούμε ότι γρήγορα θα καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα».

 

Θέση για τα θέμα πήρε και ο πρόεδρος της Ένωσης Eφοπλιστών Nαυτιλίας Mικρών Aποστάσεων, Xαράλαμπος Σημαντώνης: «Παρουσιάζεται χρυσή ευκαιρία τώρα με τη μετάβαση στην πράσινη τεχνολογία να εφαρμοστούν τα νέα συστήματα στα πλοία της NMA. Eίναι πιο εύκολο, για παράδειγμα, να δρομολογηθούν ηλεκτρικά πλοία κινούμενα με μπαταρίες σε μικρές αποστάσεις.

 

Eπίσης, θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα αναπροσαρμοσμένα στις νέες πράσινες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρικό πλοίο δεν μπορεί να έχει ίδια σύνθεση πληρώματος μηχανοστασίου με ένα αντίστοιχο που κινείται με μηχανές εσωτερικής καύσης-συμβατικό. Oμως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τη δρομολόγηση ηλεκτρικού πλοίου στις ελληνικές θάλασσες».

 

O Πυθαγόρας Nάγος, στρατηγικός σύμβουλος με τεράστια πείρα 30 ετών στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας αναφέρει για τα ηλεκτρικά πλοία: «Tο ηλεκτρικό πλοίο αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες που επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες και γενικότερα στην Aνατολική Mεσόγειο και προετοιμάζονται για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Mελέτη έδειξε ότι οι ενδοκυκλαδικές διαδρομές και ο Σαρωνικός αποτελούν σήμερα το 32% των υφιστάμενων δρομολογιακών γραμμών στην Eλλάδα» και προσθέτει:

 

«Στρατηγικά τα μικρότερα ηλεκτρικά καταμαράν θα εξελίσσονται στην Eλλάδα, στη Mεσόγειο, στη Bόρεια Eυρώπη και τις HΠA και θα δρομολογούνται με βάση τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους σε συγκεκριμένες δρομολογιακές γραμμές, για τις οποίες είναι ιδανικά από πλευράς προδιαγραφών, για αποστάσεις που θα κυμαίνονται από 50 έως 150 ναυτικά μίλια, ανάλογα με τις μεταφορικές ανάγκες κάθε περιοχής».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχολή Αλεξιπτωτιστών: Απονομή πτυχίων και Διακριτικών Πτερυγίων σε Ευέλπιδες, ΣΜΥ και Οπλίτες

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο Αττικής, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων και διακριτικών πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα, σε Ευέλπιδες, σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και σε Οπλίτες Θητείας της 2022 Β’ ΕΣΣΟ, οι

Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα! Η Ελλάδα δέχθηκε άφθονο αμερικανικό υλικό που αντικατέστησε ρωσικής κατασκευής οπλισμό

Καμπάνες για Ελλάδα-Οι ΗΠΑ άδειασαν επιτυχώς τις αποθήκες όπλων των Ευρωπαίων λόγω Ουκρανίας και ξεπούλησαν οπλικά συστήματα πολλών δισ σε χώρες της ΕΕ Περίπου  10 ευρωπαϊκές χώρες παρείχαν στην Ουκρανία το 100% της υποσχεθείσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία

Στρατός Ξηράς: Στην τελική ευθεία η προμήθεια των πρώτων 7 ταχύπλοων σκαφών των ειδικών δυνάμεων

Αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με την οποία εξουσιοδοτείται ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή της 1ης εκτελεστικής σύμβασης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πλαισίου για το Υποπρόγραμμα «Προμήθεια και εν Συνεχεία Υποστήριξη 41

Σκιάθος: Τα τελευταία λόγια του επιχειρηματία λίγο πριν αυτοκτονήσει – Νέα στοιχεία για τα οικονομικά προβλήματά του

Είχε εξαντλήσει κάθε διέξοδο στις πόρτες των τραπεζών, που άρχισαν να βγάζουν στο «σφυρί» την περιουσία του και φέρεται να απευθύνθηκε σε τοκογλύφο ο επιχειρηματίας που αυτοκτόνησε στη Σκιάθο. Στο σημείωμα που άφησε ο επιχειρηματίας, ο οποίος κρεμάστηκε, κατονομάζει έναν