Το έντονο παρασκήνιο πίσω από τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πανίσχυρος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρος για ακόμα ένα χρόνο

Το νέο τοπίο στις Ένοπλες Δυνάμεις που προέκυψε μετά την ανανέωση της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τις αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού και του Ναυτικού, βρήκε τον στρατηγό Φλώρο κυρίαρχο του παιχνιδιού. Τα νέα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για την ηγεσία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού είναι πρόσωπα της απόλυτου εμπιστοσύνης του κ. Φλώρου, και, σύμφωνα με συνομιλητές του που μίλησαν στη «Βραδυνή της Κυριακής», «θα υπάρχει πολύ καλύτερη συνεννόηση και συναντίληψη για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και το αξιόμαχό τους». Παράλληλα όμως, τόσο ο νέος αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δρυμούσης όσο και ο νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χουδελούδης είναι εξαιρετικοί αξιωματικοί και δικαίως επελέγησαν για την ηγεσία των κλάδων τους, κάτι με το οποίο συμφωνούν κορυφαίοι στρατιωτικοί όπως ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, που έπλεξε το εγκώμιό τους.

«Επιλέξαμε τους καλύτερους, μεταξύ των αρίστων», επισήμανε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνομιλητή του, ο οποίος, παράλληλα, τόνισε ότι οι αλλαγές έγιναν με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού των ανωτάτων αξιωματικών, και μοιραία αποστρατεύτηκαν επίσης πολύ καλοί αξιωματικοί.

Η αποστρατεία των αρχηγών του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού ήρθε ως φυσικό απότοκο της εξάντλησης της θητείας τους, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του κ. Φλώρου. Το παρασκήνιο ήταν πολύ έντονο γύρω από τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, και τις τελευταίες ημέρες το κλίμα στο Πεντάγωνο ήταν τοξικό ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων κατά του κ. Φλώρου, και προς τούτο η κυβέρνηση θέλησε να επισπεύσει τις κρίσεις.

Τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού

Η τοποθέτηση του κ. Χουδελούδη στην ηγεσία του ΓΕΣ, παρέσυρε σε αποστρατεία τους αντιστρατήγους Τσιτσικώστα, Φλάρη και Δεμέστιχα, οι οποίοι δεν αναφέρθηκαν σε ανακοινώσεις του υπουργείου. Αποστρατεύτηκε, επίσης, ο αντιστράτηγος Κέλλης, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός αξιωματικός, αλλά, όπως ανέφερε στη «ΒτΚ» στέλεχος του Υπ. Αμ., «έπρεπε να γίνει με βαριά καρδιά η επιλογή μεταξύ αρίστων, γιατί αρχηγός γίνεται μόνο ένας από αυτούς».

Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι κάθε φορά στις κρίσεις των ανωτάτων συμβαίνει αυτό, αφού για να εξαντλήσουν την ιεραρχία στο βαθμό του αντιστράτηγου, σημαίνει ότι κρίθηκαν επαρκέστατοι καθ’ όλη την πολυετή θητεία τους.

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η αποστρατεία του κ. Τσιτσικώστα, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του κ. Φλώρου για την ηγεσία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, ως ο πρώτος διοικητής της ΔΕΠ, και θεωρούνταν πουλέν του Α/ΓΕΕΘΑ. Έτσι, τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αντιστράτηγοι Τσιόπλος (Στρατιά), Δ. Σπανός (ΓΕΠΣ), Δ. Χούπης (ΔΕΠ), Δημ. Κωνσταντάκος Δ’ Σ.Σ., Σ. Κωστάκογλου (ΑΣΔΕΝ), Σπ. Αλφαντάκης (ΣΕΘΑ), και Α. Κορωνάκης (υπαρχηγός ΓΕΣ).

Στο Πολεμικό Ναυτικό έγιναν αλλαγές προβλέψιμες. Η αποστρατεία του αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Λυμπέρη, καθώς και του υπαρχηγού του ΓΕΝ αντιναυάρχου Καμπουράκη ήταν εντός των αναμενομένων, εάν λάβει κανείς υπόψη του το κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων και τα δημοσιεύματα, αλλά κυρίως τις σχέσεις μεταξύ του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑΟ αντιναύαρχος Κατάρας, που τοποθετήθηκε αρχηγός Στόλου, ήταν έκπληξη αφού θεωρούνταν προσκείμενος στον πρώην Α/ΓΕΝ Στ. Πετράκη. Κάτι που, όπως λένε συνομιλητές του κ. Φλώρου, δείχνει ότι οι κρίσεις έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο κ. Κατάρας θεωρείται εξαιρετικός αξιωματικός και ιδανικός για τη διαδοχή του κ. Λυμπέρη, ενώ ο συμμαθητής του αντιναύαρχος Λελούδας (ο Κατάρας ήταν αρχηγός της τάξης τους), τοποθετήθηκε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Μία θέση που προϋποθέτει την άμεση συναντίληψη με τον αρχηγό.

Στο Πολεμικό Ναυτικό η συζήτηση αφορά, πλέον, το μέλλον του προγράμματος των κορβετών, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει. Πηγές της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι, και η ιταλική πρόταση, στην οποία συμμετέχουν και οι Αμερικανοί, φαίνεται να προκρίνεται, αφού απομένει μία συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Μελόνι για να κλείσει το θέμα.

Πάντως, οι τελευταίες προτάσεις των ΗΠΑ στόχευαν στις ποσοτικές ανάγκες του Π.Ν. με τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων ΜΕΚΟ, την παραχώρηση τεσσάρων LCS και δύο HF2, σε μία τιμή 2-2,5 δισ. ευρώ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμητική σύνταξη στις οικογένειες των πεσόντων πιλότων του Phantom F-4

Μετά την σημαντική πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ για την προαγωγή του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του Αντιπτεράρχου, έρχεται τροπολογία για την αποκατάσταση μίας αδικίας δεκαετιών. Τόσα χρόνια, χωρίς κάποιος να

Διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο στην Αθήνα

Με την παρουσία του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim πραγματοποιείται το «13ο Ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum» στην Αθήνα την Πέμπτη 9 Φεβρουάριου 2023. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και

Μηταράκης: Η Ευρώπη σε αναζήτηση μεταναστευτικής πολιτικής

Η Ευρώπη αναζητεί τη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει, διαιρεμένη από ιδεολογικές διαφορές.  Χαρά για τους λαθροδιακινητές που θησαυρίζουν από την υφιστάμενη κατάσταση.  Κατάσταση που επηρέασε δυσανάλογα τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.  Από το 2020, όταν συστάθηκε

Η Ευρώπη «κλειδώνει» τα σύνορά της

Αναμένοντας τις πιο αυξημένες ροές από το 2015 αυτή την άνοιξη, η μετανάστευση βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου των «27» την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Σε μια προσπάθεια να «ξεκολλήσει» το Μεταναστευτικό από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται